Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zákeřný pan Parkinson

Parkinsonova choroba je vážné onemocnění, ale i s ní je možný plnohodnotný život!
22. července 2014 | 12:36

Do života člověka se vplíží potichoučku, ale pak ho dokáže pořádně narušit. Přesto je i s Parkinsonovou chorobou možné vést plnohodnotný život. 

Parkinsonova choroba

„Jedná se o onemocnění nervové soustavy, které vzniká na základě nedostatku dopaminu v mozku. Projevuje se třesem, svalovou ztuhlostí, celkovým zpomalením pohybů a poruchami stoje či chůze. Postupně se zhoršuje, mění se postavení těla, objevují se poruchy rovnováhy a časté pády. Velmi nepříjemná je i porucha řeči a mimiky. Obvykle se onemocnění vyskytuje v seniorském věku, ale může se objevit i dříve. Vím i o případu diagnostikovaném před třicátým rokem života,“ vysvětluje PhDr. Michaela Kramerová, předsedkyně Parkinson klubu Praha.

V ohrožení depresí

Vyrovnat se s nemocí není jednoduché, Parkinson si totiž kromě schopnosti pracovat bere i další velkou daň. Kroutivé vývrtky a tanec, který se nedá zastavit, vyžaduje obrovské množství energie. 

Lidé trpící Parkinsonovou chorobu jsou často izolováni od společenského života a trápí je deprese.
Autor: Profimedia.cz

To s sebou přináší společenskou izolaci, ztrátu sebevědomí, sebedůvěry a hlavně nejistou budoucnost. Mnoho Parkinsoniků se potýká s depresí a myšlenkami na sebevraždu. Někteří z nich dokonce vůbec nevycházejí z domu, aby se vyhnuli zvědavým pohledům a reakcím okolí. 

Velkou pomocí pro všechny Parkinsoniky jsou sdružení po celé České republice. Plánují pro ně pravidelné výlety, pomáhají si navzájem a udržují s nimi přátelské vztahy. Kdo jiný jim může rozumět více než lidé se stejným postižením? Neocenitelným předpokladem, jak zvládat Parkinsonovu chorobu, je podpora blízkých a rodiny. Můžou totiž pomoci překonat překážky, které s nemocí souvisí. 

Vyhledejte pomoc

Jedním ze sdružení je právě Parkinson klub, který se snaží lidem s Parkinsonovou chorobou co nejvíce ulevit. Kromě pravidelného rehabilitačního tělocviku jim nabízí i cvičení v bazénu, které odborníci považují za jedno z nejefektivnějších, ale také důležité hodiny logopedie.

„Jeden ze symptomů je totiž porucha řeči, tzv. získaná dysartrie. Řeč se postupně stává nesrozumitelnou, extrémně rychlou či naopak pomalou, hlas je velmi tichý a celkově je řeč velmi setřelá,“ uvádí Michaela Kramerová. Dále nabízejí i kulturní a sportovní akce, rekondiční pobyty a vydávají časopis Parkinson, který členové klubu dostávají zdarma.

Sídla klubů: 

Brno, Červený Kostelec, České Budějovice, Děčín, Havlíčkův Brod, Hradec Králové, Chomutov, Liberec, Litomyšl, Mladá Boleslav, Most, Olomouc, Ostrava, Pardubice, Plzeň, Poděbrady, Praha, Ústí nad Labem, Zlín, Žďár nad Sázavou. Více na www.parkinson-cz.net

Parkinsonova choroba: 

Je chronické onemocnění nervové soustavy, které vzniká na základě nedostatku dopaminu v mozku. Tím, že se dopaminu v těle nedostává, bohužel postupně odumírají i buňky, které mají za úkol ho tvořit. Vědcům se zatím nepodařilo objasnit, proč se to děje.

Nejčastěji se objeví až ve zralém věku, většinou mezi 45. až 65. rokem života a vždy zasáhne jako neřízená střela psychickou i fyzickou stránku člověka. Asi v deseti procentech všech případů vzniká ještě před čtyřicátým rokem. Odborníci tvrdí, že k tomu nemoc potřebuje určité genetické předpoklady a velkou měrou k jejímu vzniku přispívá i dlouhodobý stres.

Příznaky: 

  • třes nebo chvění končetin
  • svalová ztuhlost
  • pomalé pohyby, nestabilní krůčky
  • poruchy stoje a chůze
  • poruchy řeči a mimiky
  • inkontinence
  • deprese
  • ztráta paměti 

Léčba:

Zatím neexistuje léčba, která by nemoc úplně zastavila. Současná medicína ale dokáže projevy do jisté míry utlumit, a tím zlepšit částečně kvalitu života nemocných. Největším strašákem jsou pro pacienty hlavně pozdní příznaky, jako povolení svěračů a úplná nesamostatnost. 

Cílem léčby parkinsovovy choroby je, aby se zvýšila produkce dopaminu a posílila se mozková tkáň. Studie potvrzují, že tito lidé by měli mít především stravu bohatou na vitaminy E, C a B, zejména vitamin B6. Jsou to antioxidanty, které pomáhají chránit buňky, včetně těch, které produkují dopamin

Avokádo je jedním ze zdrojů vitamínu B6, který napomáhá zlepšení stavu Parkinsoniků.
Autor: Profimedia.cz

. Z „přírodní lékárny“ můžou být účinné ženšen, ploštičník, mučenka, kozlík lékařský, rybí tuk a česnek. Mezi Parkinsoniky se často mluví o pozitivních účincích marihuany. Sami lékaři přiznávají, že marihuana opravdu může některým nemocným pomáhat. Mnozí používají drcené listy do mastí, přidávají si je do másla apod. Přesto je po právní stránce marihuana pořád „zakázaným lékem“.

Cenné zdroje vitaminu B6: 

  • avokádo
  • brambory
  • banány
  • drůbež
  • ryby 

Možnosti léčby:

Léky – zmírňují potíže a zlepšují přenos vzruchů v mozku. Někdy je nutné vyzkoušet několik druhů mozku léčiv, než pacient získá lék, který mu nejvíce vyhovuje. Nejčastěji to bývá nejužívanější levodopa.

Chirurgické řešení – pouze u pacientů, kteří mají opravdu závažný průběh choroby a nezabírá u nich klasická léčba. Zákrok spočívá: buď v destrukci určité mozkové tkáně pacienta, nebo ve stimulaci mozku, kdy se do něj implantuje elektroda, která stimuluje mozek elektrickými impulzy, a zlepšuje tím motorické funkce. Oba zákroky jsou ale velice riskantní.

Trocha čísel

Na tisíc obyvatel České republiky připadá přibližně jeden případ onemocnění Parkinsonovou chorobou. Ve věku nad 60 let je to už jeden případ na 100 obyvatel. Parkinsonovou chorobou častěji trpí muži (v poměru 1,2 : 1). 

Video se připravuje ...