Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Žloutenka novorozenců? Přečtěte si, jak ji zkrátit a dítěti ulevit

Novorozenecká žloutenka není nakažlivá, nesouvisí s hygienou a její rozvoj nemůžete předem ovlivnit
17. dubna 2015 | 15:26

Krátce po porodu se u části novorozenců rozvíjí novorozenecká žloutenka. Do určité hranice je to přirozený poporodní stav. Od určité míry může ale novorozence začít ohrožovat. V porodnicích se pečlivě sleduje, lékaři části dětí ordinují například ozařování umělým světlem. Mohou nějak žloutenku řešit i rodiče? Úlevu mohou přinést i homeopatika. Rady jsou z knihy Homeopatie a děti od doktora Tomáše Karhana, kterou vydalo nakladatelství Grada. 

Z homeopatického hlediska existuje několik prostředků, které mohou přílišnému rozvoji novorozenecké žloutenky jemně a velmi efektivně zabránit. Jde o Chinu (je rovněž vhodná k podání maminkám při velkých poporodních ztrátách tekutin). Mimořádně hodnotným prostředkem je Phosphorus. Oba uvedené léky doporučují specialisté podat novorozenci rozpuštěné v kojenecké vodě jednorázově v potenci 30 CH a rozhodně neopakovat dříve než za 1 týden.

Dalšími prostředky, které připadají v úvahu pro homeopatické ovlivnění novorozenecké žloutenky, jsou Chamomilla u úzkostných miminek s poruchami spánku a svěděním bříška, Lycopodium při současné přítomnosti nadýmání, chabé novorozenecké rýmě, vraštění čela a křiku nápadném hlavně po 16. hodině.

Záleží i na tom, jak se cítí matka a jak proběhl porod

Natrum sulfuricum spolu s Arnikou jsou cenné u dětí s porodním poraněním hlavy a při kefalhematomu s rozvíjející se žloutenkou. Žloutenka bývá někdy vyjádřena více na hrudníku a břiše. Tehdy podáme Natrum sulfuricum. Nux vomica pomůže novorozeňátku tam, kde byla při porodu celková narkóza, podávání sedativ a lytických směsí či epiduralu tišících porodní bolesti matek. Také u miminek s minimální, skoro vrozenou rýmou nebo volnou tříselnou kýlou.

Opium je vhodné u žloutenky letargických novorozenců s chabou zácpou. I zde často předcházela předporodní chemická medikace matky. Informace o výskytu šoku rodičky v těhotenství (přepadení těhotné, opuštění partnerem) podpoří též výběr Opia pro léčbu vleklé žloutenky – icteru. Lék Sepia může pomoci u ohraničené žloutenky. Typicky zde bývá matka se známkami pro lék Sepia. Rodička je původně energická, ale vyčerpaná dlouhonohá tmavovláska s hnědavou symetrickou skvrnou kolem úst.

Novorozenecká žloutenka - zkratkou k léku

Žloutenka po krevních ztrátách matky. Časná plynatost. Bříško jako
balon.
China
Velký lék žloutenek! Phosphorus
Úzkostná i vzteklá miminka s poruchami spánku. Svědivé bříško.  Chamomilla
Při současném nadýmání. Chabá rýmička vpravo. Vrásky na čele. Lycopodium
Žloutnou při kefalhematomu i déle. Po porodních traumatech. Arnica
Stejné jako Arnica. Žloutenka, ale více na bříšku a hrudníčku. Natrum
sulfuricum
Při porodu byla narkóza, sedativa a tišicí prostředky. Nux vomica
Hojná medikace matky před porodem. Utlumené, chabé miminko.
Též šoky v těhotenství.
Opium

Mírnější vytrvalé žloutenky

Ať děláte, co děláte, se svým miminkem být nepřetržitě 24 hodin denně nemůžete. Ale spolehlivě vám ho i před sydndromem SIDS ohlídá elektronická chůvička
Autor: Istock Photo
Zlepšení v případě vytrvalé žloutenky nastává pomocí podpory jaterních funkcí (u kojených dětí jde o situaci přirozenou). K pročišťování výměny látkové slouží
homeopatické drenážní prostředky. Uvolňují městnání žluči z jater. Carduus marianus
je známý ostropestřec mariánský. Zmírňuje městnání žluči zejména v pravém jaterním laloku (zjištěno sonografií jater). Chelidonium majus je česky vlaštovičník.

Když má novorozeně žlutavý jazyk a po odchodu smolky světlou mapovitou stolici, drénuje více levý jaterní lalok (viz sonografické vyšetření jater). Taraxacum je zvučný latinský název smetánky lékařské zvané pampeliška. U volby tohoto léku mívá jazyk bílý povlak a vzadu na něm jsou vidět hřibovité červené papily. Drenážní homeopatické léky nezatíží novorozenecký organismus přívodem silic, jak by se stalo u matečné tinktury v kapkách či čaji.

Video se připravuje ...