Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vyzrajte na zimu v aquaparku! Protáhnete se, ohřejete i pobavíte

4. února 2012 | 06:24

Také tak ráda v zimních dnech chodíte do vyhřátých prostor bazénů, relaxujete v sauně nebo hledáte uvolnění v bublinkách vířivky? Tento příjemně strávený čas má navíc pozitivní účinky na  zdraví.

Mráz necháte za dveřmi, v šatně si obléknete plavky a vejdete do světa, kde je fajn teplo.

Tady si můžete hrát s dětmi, zaplavat si, projet se na tobogánu, relaxovat mezi vodními bublinkami, dojít  na masáž nebo do sauny. Tyto radosti nám také prospívají.

Plavání je dobré i na psychiku

V zimě se nám často nikam nechce, k joggingu se odváží jen ti nezapálenější běžci, jít do fitness nás nutí jen vánoční kila, nejraději bychom zůstaly doma. Plavky a ručník máme ale sbalené za dvě minuty a můžeme vyrazit.

Plavání je sport, který lze provozovat celý rok. Je skvělý pro získání a udržení fyzické kondice, trénuje kardiovaskulární a dýchací systém. Pravidelné vydechování do vody má i uvolňující účinky na psychiku.

Lázně jsou v zimním období příjemné.
Autor: profimedia.cz

Pohyb ve vodě se hodí obzvláště, pokud máte pár kilogramů navíc, vůbec totiž nezatěžuje klouby. Je vhodný pro všechny generace od miminek po seniory. Tempo si navíc můžete volit sama.

Po tréninku :    
Pokud máte za sebou těžší fyzický trénink, je plavání ideální pro svalovou relaxaci, uleví od bolesti.

Vířivka uvolňuje a masíruje

Vířivka vás v zimě zaručeně zahřeje
Autor: Thinkstock.cz

Jen těžko můžete zažít větší uvolnění než ve vířivce neboli whirlpoolu. Bublinky a teplá voda působí na svalovou únavu a regenerují.

Pokud se vám po pobytu ve whirlpoolu chce spát, nedivte se, teplá voda udělá své. Bublinky a podvodní trysky fungují také jako náhražka masáže, ve vodní lázni ale nezůstávejte déle než 25 minut.

Tobogany vyplaví adrenalin

Pokud na vás padá špatná zimní nálada a nuda, párkrát se projeďte na toboganu a budete se cítit líp.

Jízda na vodní skluzavce nemá žádný zvláštní vliv na naše zdraví, ale během jízdy se vyplavuje adrenalin, který vás aktivuje a „nakopne“.

Nic podobného ve fitness centru nezažijete. Podobně na vás zapůsobí divoká řeka, ta navíc ale posílí a protáhne svaly.

 

Co byste měla vědět:
* Nechoďte do vody přejedená nebo hned po hlavním jídle. Zároveň byste neměla být hladová. Pobyt v akvaparku vám bere spoustu energie, a tak se může snadno stát, že budete ztrácet sílu a hrozí vám nehoda nebo zranění.
* I ve vodě myslete na pitný režim, zejména při pobytu v sauně, páře nebo po masáži musíte dostatečně doplňovat tekutiny.
* Než odejdete z vodního světa, perfektně si usušte vlasy a chvíli počkejte v recepci – Určitě nechoďte ven rozpařená, abyste nenachladla.
* Návštěva akvaparku v zimě nenese žádné riziko pro děti ani dospělé, naopak může posilovat odolnost, přispívá k fyzické i psychické kondici.
* Po návštěvě neplánujte žádnou fyzickou zátěž, vyhýbejte se alkoholickým nápojům a ponocování. Vyhraďte si pro sebe klidný večer, připravte si zelený čaj a oblíbenou knihu nebo film.
* Do akvaparku můžete jít s mírnou únavou, ale rozhodně ne nachlazená, nebo dokonce nemocná.

Sauna zažene neduhy

Dokonalý posilovač vaší imunity, který rozproudí krev i dech. Pravidelná návštěva sauny má pozitivní účinek na zdraví, snižuje krevní tlak, posiluje kardiovaskulární systém, uvolňuje svaly, detoxikuje.

Po několika (maximálně 15) minutách v sauně si dejte studenou sprchu a odpočívejte. Dejte si tři saunová „kola“, pak už ale jděte domů a do dalších vodních radovánek se nepouštějte, tělo vyžaduje klid.

Masáž odbourá stres

Kvalitní masáž dokáže zázraky.
Autor: profimedia.cz

Vyberte si masáž, kterou máte nejraději. Akvaparky dnes nabízejí spoustu druhů: aroma, regenerační, lávovými kameny a podobně. Pokud můžete, volte vždy masáž celého těla.

Co vám procedura přinese? Nastartuje ozdravené procesy v těle, odbourává stres, problémy s pohybovou soustavou, působí proti únavě a podporuje lymfatický oběh.

Masáž je vhodná po uvolňujícím pobytu v sauně, nikoli však ve chvíli, kdy jste hodně vyčerpaná nebo nemocná.

Autor: Olga Poucheová, Kbak
Další články z kategorie

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

Chcete mít hezky vytvarované tělo? Začněte co nejdříve s posilovacími cviky, které opravdu fungují. Zacvičte si je doma podle videa s fitness trenérkou. … celý článek

Video se připravuje ...