Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Víte, jak plavat zdravě?

Ideální pro páteř je plavat znak nebo kraul.
8. srpna 2008 | 09:16

Plavání patří k létu, stejně jako slunce. Narozdíl od něj má ale řadu pozitivních účinků. Máme pro vás pár osvědčených triků, jak plavat zdravě.

To, že má zdravé plavání opravdu řadu pozitivních účinků, nám potvrdil i trenér a závodní plavec v jedné osobě Ing. Karel Čermák.

10 DŮVODŮ, PROČ PLAVAT

· Plavání nezatěžuje kostru – voda tělo nadnáší a nedochází k nárazům

· Skvělá léčebná kúra při bolestech zad a páteře – svaly se ve vodě uvolní a zároveň zdravě protáhnou

· Odstraňuje únavu – hodí do pohody vaše tělo i mysl

· Do pohybu zapojí celý pohybový aparát – ruce i nohy

· Plavání je skvělý pohyb pro lidi trpící artrózou – pohyb je šetrný ke kloubům, naopak je zlepšována jejich pohyblivost v oblasti kyčlí a kotníků.

· Ideální sport pro obézní – po půl hodině plavání dochází ke spalování tuků

· Plávání ocení rovněž ženy toužící po pevném poprsí.

· Plavání posiluje dýchací orgány

· Zlepšuje činnost srdce

· Celkově zvyšuje kondici

Pořiďte si brýle
Mít otevřené oči ve vodě je základ pro plavání a zachování orientace ve vodě. A protože chlorovaná, bahnitá či slaná voda očím zrovna dobře nedělá, pořiďte si plavecké brýle. Možná nejsou sexy a frajerské, ale rozhodně jsou funkční.

Ideální je znak či kraul
Celé tělo by mělo být ve vodě naprosto uvolněné a v rovině, aby netrpěla páteř. Ideální je plavat způsob znak nebo kraul. V poloze na znak se skvěle relaxuje. U kraulu je plavec ve splývavé poloze a brada je přiložena na krk.

Hlavně plynule
Záběr rukou by měl být co nejdelší a plynulý! Při krátkých záběrech se mnohem dříve unavíte a vyčerpáte. Je to v podstatě prodloužené splývání pro všechny plavecké způsoby.

Ideální pro páteř je plavat znak nebo kraul.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Dýchejte pravidelně
Nádech ve vodě by měl být automatický. Přes jeden a půl záběru by měl následovat výdech – kraul. Nadechujte se střídavě, aby nedocházelo k zatěžování jedné strany svalů. Nádech se provádí pouze vytočením hlavy – páteř zůstává v rovině.

Chraňte krční páteř
Poloha hlavy je při plavání velmi důležitá. Má velký vliv na správnou polohu těla. Pokud budete plavat "prsa" tak, že vám hlava čouhá nad hladinou (u plavání nad jeden kilometr), může vás začít bolet krční páteř. Odpor vody vás brzdí a dochází k zatěžování krčních obratlů. Při této poloze můžete ulehčit krční páteři spuštěním nohou do větší hloubky. Ideální je proto plavat znak (poloha na zádech)!

Posilujete záda
Je známo, že plavání se už v dětském věku doporučuje při vadném držení těla. Díky pravidelným tréninkům posilujete zádové svalstvo a ramena. Nebojte se, že by se z vás po dvou třech dnech v týdnu strávených v bazénu stala "plavecká monstra".

Při křeči propněte nohu
Noha by se při plavání měla zapojit do pohybu celá. O žádný "kolenový kop", kdy plavec vyhazuje ven na hladinu pouze holeň, se nepokoušejte! Pokud chytnete křeč do stehna, lýtka nebo prstů, nepanikařte! Nadechněte se, položte se na vodu, snažte se nohu co nejvíce napnout a promnutím by měla po chvíli křeč sama odeznít. Většina lidí se utopí jen proto, že nedokáže zachovat chladnou hlavu.

Čtyři kroky, které byste měli zvládnout:

1. Dívání se do vody očima
2. Dýchání
3. Uvolnění těla
4. Vlastní mechanika – práce paží a nohou, nejlépe pod kontrolou instruktora plavání

Autor: VEB