Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Mužská rýmička: mýtus, nebo realita?

Muži prý snáší nachlazení hůře než my protože jim chybí estrogen.
21. října 2014 | 10:00

Každý z nás to zná. Ucpané dutiny, pšíkání, bolavá hlava a pocit, že je celý člověk tak nějak mimo. Rýma a podobné virózy se nevyhnou nikomu, ale každý se s tím pere individuálně. Nejde o žádnou těžkou chorobu, pokud však nepřepadne muže. My, ženy, si  z toho většinou děláme legraci, že naši protějšci nic nevydrží, a zatímco je rýmička skolí do postele, my jsme schopny fungovat normálně dál.

Všímáte si, že ve všech reklamách na farmaceutické prostředky, snižující příznaky rýmy a nachlazení, vystupují muži? Většinou leží na gauči, vzdychají a hekají. Často jde o kapičky na kašel, nebo nosní kapky. Když je pak reklama na paraleny a jiné prostředky na chřipku a vážnější nemoci, v hlavní roli je tam ženská, která se právě vrátila z práce, obtěžkaná nákupy.

Víte, proč tento předobraz? Ne proto, že by muži byli větší padavky, ale jejich tělo si neumí s virem poradit tak, jako to naše ženské. Nyní nám ale končí ono posmívání se jim. Vědci totiž přišli s tím, že pro ně je to skutečně mnohem závažnější a náročnější, jak pro ženy. Při pokusech zjistili, že ženský hormon estrogen se s případnými nemocemi dýchacích cest umí poprat a funguje jako lék. Mužům však tento náš léčebný hormon chybí, proto na ně viry působí úplně jinak, než na ženy. 

Důvodem je to, že estrogen vylučuje určité enzymy, které pomáhají chránit dýchací cesty před infekcemi. Vědci provádějící průzkum zkoušeli pak nemocným myším poskytnout určité množství hormonu, který je vyléčil. Ve výsledku by tento objev mohl vést ke zlepší léčby pneumokových onemocnění, případně jako prevence. 

Nemoc skolí nakonec každého.
Autor: Shutterstock.com

Další výzkum ukázal, že muži více trpí při těchto virózách proto, že při kašli a nachlazení se jim v mozku spustí určité receptory, které zhorší celkové příznaky. Těmito výzkumy chtějí vyvrátit fakt, že muži pouze simulují a své zdravotní trable trochu přihrávají. Ve skutečnosti je to prý naopak. Ženy své příznaky virózy popisují mnohem hůře, než jak se skutečně cítí, zatímco když si muži stěžují, je jim skutečně zle.

Na závěr by bylo dobré podotknout, že ve výzkumném týmu byla převaha mužů. Takže dámy, dejme si paralen, usmějme se a buďme ty silné ženy, co vše zvládnou i s horečkou. Máme přeci estrogen, který nás před nemocí uchrání, ne?