Neděle 22. prosince 2024
Svátek slaví Šimon, zítra Vlasta
Zataženo, déšť 5°C

Recepty na okurky a nakládačky

Jedna z nejoblíbeňejších českých lahůdek - kyselé okurky
24. července 2008 | 16:00

Připravili jsme pro vás přehled výborných receptů na nakládané okurky, které jsme pospíbali od známých osobností a z jednotlivých regionů.

Pravé znojemské sladkokyselé

Pozor! Záleží na každém zrnku koření, dávkování je nutné pečlivě a přesně dodržet!

Suroviny:

  • 3 a ¾ litru vody
  • 1 a ¼ octa
  • 40 dkg cukru
  • 15 dkg soli
  • 30 kuliček černého pepře
  • 30 kuliček nového koření
  • 10 kousků hřebíčku
  • 5 středních bobkových listů

Postup:
Lák vaříme přesně 20 minut, zchladíme, nalijeme na okurky ve sklenicích a sterilujeme 15 minut při teplotě 75–80 st. Celsia. Ne víc, jen tak zůstanou okurky křupavé.

Ohnivé okurky

Suroviny:

  • 2 litry vody
  • ½ litru octa
  • 2 dkg cukru
  • 6 dkg soli
  • 20 kuliček černého pepře
  • 15 kuliček nového koření

Postup:

Vše krátce povaříme za stálého míchání do doby, než se cukr rozpustí. Do chladného nálevu přidáme 6 tabletek sacharinu. Okurky ve sklenicích proložíme cibulí, mrkví, koprem a křenem. Pro větší pikantnost můžeme přidat i 2–3 feferonky na láhev. Tento nálev se hodí i k nakládání zeleninových čalamád, salátů nebo i jednotlivých druhů kořenové zeleniny. Sterilujeme 15 min. při 70 st. Celsia.

Okurky všedního dne

Suroviny:

  • 2 litry vody
  • 1 litr octa
  • 15 dkg cukru
  • 13 tabletek sacharinu
  • 3 dkg soli
  • 2 cibule nakrájené na kolečka
  • 2 mrkve nakrájené na kolečka
  • 8 kuliček černého pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • 2 gramy hořčičného semínka
  • 3–4 odrostlé stvoly kopru

Postup:
Vše necháme pouze přejít varem, vychladíme a nalijeme na okruky. Sterilujeme 15 minut při 75–80 st. Celsia.

Hanácké okurky pátera Věnceslava

Suroviny:

  • 1 a ¼ litru vody
  • 1 a ¼ litru octa
  • 13 dkg soli
  • 20 dkg krystalového cukru
  • 50 tabletek sacharinu
  • přiměřeně kuliček černého pepře (cca 20)
  • stejně nového koření
  • 10 bobkových listů
  • kávová lžička salicylu nebo kyseliny benzoové

Postup:

Doporučujeme zavařovat do pětilitrových lahví - do každé pak ještě přidáme ¼ kg cibule, ¼ kg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 10 dkg křenu, 10 dkg hořčičného semínka, 1 stvol kopru a 1 vinný list.
Nesterilujeme, lahve pouze ovážeme celofánem a uskladníme do chladu.

Okurky selky Majdy

Suroviny:

  • 2 a ½ litru vody
  • ½ litru octa
  • 10–20 dkg cukru
  • 5–8 dkg soli
  • 2 cibule pokrájené na kolečka
  • kopr
  • křen
  • 20 celých pepřů
  • 10 hřebíčků
  • 2–6 bobkových listů
  • hořčičné semínko

Postup:
Nálev svaříme, studený nalijeme na okurky proložené koprem, křenem a cibulí. Sterilujeme 10 min. při 80 st. Celsia.

Česnekové okurky podle pantáty Vojtěcha

Suroviny:

  • 3 a ½ litru vody
  • 1 litr octa
  • ½ kg cukru
  • 10 dkg soli
  • 4 bobkové listy
  • 10 kuliček nového koření
  • 4 hřebíčky

Postup:
Celý nálev povaříme deset minut a necháme zchladnout. Okurky mezitím na jednom místě nařízneme žiletkou na délku cca 3 cm a čajovou lžičkou odstraníme kousek vnitřku. Tam pak vložíme stroužek česneku. Do sklenic přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a mrkev, kopr i hořčičné semínko. Sterilujeme 10 min. při 70 st. Celsia.

Klasické sterilované okurky

Suroviny:

  • 7 litrů vody
  • 2 litry octa
  • 80 dkg cukru
  • 25 dkg soli
  • Estragon, bobkový list, hořčičná semínka, celý pepř, nové koření, hřebíček, koriandr, křen, cibule

Postup:
Do každé sklenice o objemu asi 0,7 litru přidáme k okurkám 1 až 2 stonky estragonu, bobkový lsit, ¼ až ½ lžičky hořčičného semene, celý pepř, celé nové koření, 1 až 2 celé hřebíčky, trochu koriandru, 2 až 3 kolečka křenu a několik koleček cibule. Připravíme nálev, necháme mírně
vychladnout, okurky jím zalijeme a sterilujeme při teplotě 85 st. C asi 25 min.

Diaokurky pro cukrovkáře

Suroviny:

  • 1 litr vody
  • 1/4 litru octa
  • 3 dkg soli
  • 15 tabletek umělého sladidla sacharin
  • 1 bobkový list, nové koření, černý pepř, cibule, mrkev, křen

Postup:
Necháme přejít varem, odstavíme a počkáme na vychladnutí. Okurky v každé sklenici proložíme koprem, přidáme 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 3 kuličky černého pepře, 3 kolečka krájené cibule a stejně tolik syrové mrkve a křenu. Sterilujeme 15 minut při 75 st. Celsia.

Okurky rychlokvašky

Suroviny:

  • 3 litry vody
  • ½ litru octa
  • 15 dkg soli
  • Kopr, pepř, nové koření, hořčičné semínko

Postup:

Kartáčkem a nejlépe pod tekoucí vodou umyté okurky propícháme na dvou třech místech vidličkou a na těsno natlačíme do větších sklenic. Proložíme je koprem, celým pepřem, novým kořením a hořčičným semínkem. Připravený nálev z vody, octa a soli zchladíme na 70 st. C a přelijeme jím okurky. Kvašení uspíšíme, když do láhve přidáme nahoru patku čerstvého chleba. Láhev přikryjeme, ne na těsno, a za 3-4 dny můžeme jíst.

Dubové rychlokvašky

Suroviny:

  • 5 litrů vody
  • 5 dubových listů, vinné listy, listy z višně kyselky, pár koleček křenu, kopr, solný nálev (na 1 litr kávová lžička soli)

Postup:

Nejlépe do kameninové nebo dřevěné nádoby dáme tenkou vrstvu listů (dubové a vinné listy v poměru 1 : 1 a 1 dubový list), poté dáme větší vrstvu okurek. Na okurky položíme pár listů a ostatních ingrediencí. Poslední vrstvu tvoří listy a ingredience. Zalijeme převařeným vychladlým solným nálevem. Zatížíme čistým prkénkem a kamenem a překryjeme čistým hadrem. Necháme kvasit, než se na povrchu bude tvořit bílý povlak. Poté povrch řádně očistíme a můžeme konzumovat. Okurky kvasí dle počasí cca 10 dní.

Babiččiny okurky

Suroviny:

  • 2 litry vody
  • 6 dl octa
  • 8 dkg soli
  • 15 dkg cukru
  • 25 tablet sacharinu
  • Kopr, mrkev, cibule, křen, nové koření, pepř, hřebíček, bobkový list, skořice, hořčičná semínka

Postup:
Na dno sklenice dáme koření, kopr, křen, mrkev a cibuli. Do sklenice urovnáme okurky. Vodu zahřejeme asi na 80 stupňů Celsia (nevaříme), přidáme sůl, cukr, sacharin a nakonec ocet. Roztok promícháme a teplým zalijeme okurky. Sterilujeme při 80 stupních Celsia 20 minut.

Vroucí variace

Suroviny:

  • 1,7 litru vody
  • 380 ml octa
  • 80 g soli
  • 300 g krupicového cukru
  • 16 g kyseliny citronové
  • 5 menších cibulí, oloupaných a nakrájených na kolečka
  • 1 mrkev, nakrájená na kolečka
  • 10–20 bobkových listů
  • 30 kuliček nového koření
  • 50 kuliček pepře
  • 100 zrnek hořčice
  • 10 snítek kopru

Postup:
Omyté a pořádně okapané okurky dejte do vypařených sklenic. Do každé vložte kolečka oloupané cibule a mrkve, 1–2 bobkové listy, snítku kopru, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře a 10 zrnek hořčičného semínka. Zalijte vychladlým lákem tak, aby sahal asi tři centimetry pod okraj. Sklenice uzavřete víčkem, vložte do kastrolu, zalijte vodou asi do půlky jejich výše, uveďte do varu a povařte asi dvacet minut, aby se přichytilo víčko.

Okurky slečny Marie

Suroviny:

  • 2 litry vody
  • ½ litru octa
  • 6 dkg soli
  • 20 dkg cukru
  • 26 tabletek sacharinu
  • Mrkev, cibule, kopr, 2 bobkové listy, 1 hřebíček, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře

Postup:
Na dno sklenice naskládáme koření, kopr, mrkev a cibuli. Do sklenice urovnáme okurky a zalijeme nálevem, který jsme svařili. Okurky sterilujeme při 85 stupních Celsia 20 minut. Pokud chcete mít okurky pikantní, přisypte trochu pálivé papriky, popř. chilli koření. Další možností je vložit do sklenice jednu chilli papričku.

Okurky jako kvašáky

Suroviny:

  • 1 litr vody
  • 1 lžíce soli
  • višňový list kopr
  • 2 listy černého rybízu
  • 2 stroužky česneku
  • křen

Postup:
Vodu svaříme se solí. Česnek oloupeme a začistíme. Listy rybízu a višně omyjeme. Okurky opereme. Do jedné sklenice dáme 2 stroužky česneku, trochu kopru, pár koleček křenu a listy z černého rybízu a višně. Do sklenice naskládáme oprané okurky a zalijeme teplým slaným nálevem. Okurky zavíčkujeme, nezavařujeme!

Okurky ze znojemského podhradí

Suroviny:

  • 3 a 1/4 litru vody
  • 1 a 1/4 litru 8% octa
  • 130 g soli
  • 200 g cukru krystal
  • 50 tablet sacharinu
  • pepř, nové koření, bobkový list, kávová
  • lžička kyseliny benzoové

Postup:
Okurky opakovaně opereme a vykartáčujeme, přes noc necháme v čisté vodě, aby ji natáhly a každou několikrát propíchneme vidličkou. Připravíme nálev z octa, vody, soli, cukru, pepře, nového koření, bobkového listu a kyseliny benzoové. Než vychladne, naskládáme do velkých sklenic okurky, ke kterým ještě přidáme 1/4 kg cibule, 1/4 kg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 100 g křenu, 100 g hořčičného semínka, 1 snítku kopru, 1 vinný list (není nutný). Sterilujeme 15 minut při maximálně 80 stupních Celsia.

Tajemství pana Okurky

Suroviny:

 

  • 1 a 3/4 l vody
  • 1/2 l octa
  • 250 g krupicového či krystalového cukru
  • 3–5 bobkových listů
  • 60 g soli
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 celé pepře
  • hořčičná semínka

Postup:

Okurky prokládáme cibulí, mrkví, koprem (s ním opatrně), zalejeme převařeným a zchlazeným nálevem a zavařujeme 20–25 minut podle obsahu zavařovacích sklenic při 90° C.

Z Máchova kraje

Suroviny:

 

  • 3 litry vody
  • 1 litr octa
  • 28 dkg cukru písku
  • 13 dkg soli
  • 36 tablet sacharinu
  • 1 lžíce hořčičného semínka

Postup:
Do klasické okurkové sklenice (0,7 litru) vložte 1 celý pepř, 1 nové koření, 1 hřebíček, kousek bobkového listu, 3 kolečka mrkve, 2–3 kolečka křenu, kousek cibule, snítku kopru. Zalijte to svařeným a vychlazeným nálevem a sterilujte 20 minut při 85 stupních.

Autor: red