Neděle 8. září 2024
Svátek slaví Mariana, zítra Daniela
Polojasno 29°C

Chcete aktivní léto? Vytáhněte hry a naordinujte digitální detox

11. července 2024 | 00:00
Prezentace klienta |

Buďte spolu, buďte off-line! Kdy jindy než v létě? Stmívá se později, teplé večery nahrávají pobytu venku. Jak ale děti odtrhnout od mobilů, tabletů, počítačů, konzolí? Vyzkoušejte různé pohybové i zábavné hry. Uvidíte, že si na virtuální svět ani nevzpomenou. Protože prázdniny mají být dobrodružné!

Možná je to i vaše noční můra. Vysvědčení rozdáno, 2 měsíce volna se zdají být nekonečně dlouhé. Někdo dětem naplánuje jeden tábor za druhým, jiný jim dá naprostou volnost a svobodu. Záleží i na tom, jak staré máte potomstvo. U mnohých ale hrozí, že budou děti celé prázdniny on-line, tedy sedět a zírat do mobilů nebo počítačů. Přitom s rostoucím věkem se jejich fyzická aktivita snižuje. V 11 až 15 letech má doporučenou úroveň pohybu asi jen 22 % kluků a 15 % holek. Pravidelné hýbaní napomáhá psychice, správnému růstu i tvorbě nervových buněk v mozku. Co na to jít letos jinak a užít si spolu aktivně strávené dny? Mrkněte na tipy, jak toho docílit.

Čas vidět se s kamarády

A nejenom to! Proč sedět doma, když léto láká k pohybu? Vyzkoušejte venkovní hry od Albi, u kterých si protáhnete tělo i užijete spoustu zábavy. Znáte Smash Ball, hru s prvky volejbalu, při které se rychlost a postřeh počítá? Dva týmy o 2 hráčích hrají proti sobě a snaží se skórovat údery balonu přes napnutou síť. Bean Bag je házecí hra, ve které zvítězíte přesně mířenými hody! Po odehrání 5 kol vyhrává tým/jednotlivec s nejvyšším počtem bodů. Potrénujte házení frisbee na cíl nebo si zahrajte partičku hry Disc Toss. Cílem je vhodit disk do protilehlého barelu s pomocí či bez pomoci spoluhráče. Klasiku mezi klasiky představuje Mölkky, hra původem z Finska vhodná pro každého bez rozdílu věku, pohlaví a fyzické zdatnosti. Vše, co potřebujete, je venkovní prostor (zahrada, park, trávník na návsi), pár přátel a sada kolíků, které shazujete. Uspořádejte turnaj o pořádnou porci zmrzliny – o účastníky jistě nebude nouze!

Autor: Albi

Rozpohybujte malé i velké

Dokážete si představit léto bez balónu? Leckdo možná ano, chce to tedy nějaký speciální. Zářící míč nadchne nejen zapálené fotbalisty. Díky holografickému efektu a fosforeskujícím prvkům se s ním dá hrát v jakoukoliv denní dobu. Na světle duhově září, ve tmě svítí. Nepotřebuje přitom napájení ani baterky – stačí ho vystavit sluníčku nebo třeba pod lampu. Efekt trvá přibližně 15 minut, pak se ztrácí a celý proces „nabíjení“ musíte zopakovat. Hodí se dovnitř i ven. Součástí balení je praktická síťovka na přenášení, věšák k uspořádání medailí a návod na 23 zábavných míčových her. Z těch už si vybere každý. Znáte třeba krabí fotbal?

Autor: Albi

Off-line u vody

U rybníka, na koupališti i mořské pláži – všude se dají při prodlevách na dece vytáhnout hry místo mobilu. Zabalte takové, které jsou skladné a zároveň je může hrát celá rodina či parta. Bláznivá karetka Taco, kočka, koza, sýr, pizza položí všechny na lopatky. Smíchem se u ní totiž budou válet děti i dospělí. Jedná se o postřehovou hru, ve které neustále opakujete pět slov, ale přitom jste v pozoru. Když se totiž slovo shoduje s právě otočenou kartou, musíte ji zaplácnout dříve než soupeři. O co jde v kvízové hře s provokativním názvem Táhni! především? Dostrkat vlajku do vítězného konce na své straně arény. V týmovém souboji budete odpovídat na zábavné otázky jednoduše ano/ne, takže můžete bez uzardění tipovat. V případě, že pouze jeden tým odpoví správně, táhne vlajku k sobě. S každou další kartou se zvyšuje sázka. Dobrou službu odvedou i obyčejný papír a tužky. Piškvorky nebo lodě zaměstnají nejen mozek, ale také prsty chtivé ťukat do klávesnice a oči zvyklé civět na displej.

Autor: Getty Images

Ať už vás o prázdninách čeká cokoliv, pro každou situaci najdete v Albi vhodnou off-line výbavu a řešení.

Užijte si léto plné radosti!