Sobota 28. září 2024
Oblačno, déšť 17°C

Jak se zabalit k moři i do hor

10. června 2024 | 00:00
Prezentace klienta |

Léto je za dveřmi, vy byste se chtěla prostě sbalit a vyrazit, kam vás nohy (letadla, autobusy a vlaky) ponesou? Pokud sníte o objevování nových krajů, ale nevíte, co přesně si s sebou sbalit, nezoufejte. Máme pro vás seznam věcí, které využijete u moře, v horách i ve městě. Připravte si zavazadlo tak, aby vám nic nechybělo a pokud možno ani nepřebývalo.

Pohodlné cestování Sníte o tom, že prostě vezmete batoh nebo kufr a vyrazíte vstříc neznámu? A ztroskotá to většinou na tom, že se zamyslíte nad balením a myšlenky na romantické procházky po pláži se rozplynou? Nebojte se, pomůžeme vám sbalit se tak, abyste byla připravena na vše.

Jak pojedete?

Pokud máte k dispozici auto, nemusíte nic řešit. Sbalte si prostě všechno, co vás napadne, podle toho, do jakého kouta světa se chystáte. Auto opravdu uveze téměř vše a tak vás nemusí trápit, když si s sebou vezmete něco, na co se za celou dovolenou ani nepodíváte. Chystáte-li se však vyrazit vlakem, autobusem nebo letadlem, balení bude o něco zapeklitější.

Sbalte se chytře

Ačkoliv je dobré mít při cestování co nejméně zavazadel, ve vlaku i v autobuse vám odpustí, když budou velká nebo jich bude víc. S leteckou dovolenou je to složitější. Pokud si nezaplatíte zavazadlo navíc, může se stát, že se budete muset sbalit do batohu či kufru, který nemá objem ani 40 l. Díky nejrůznějším vychytávkám a tipům se to ale dá snadno zvládnout. Pokud vás zajímá, jak se do batůžku sbalit třeba na čtrnáctidenní dovolenou, jste na správném místě!

Čistá trička se přeceňují

Zapomeňte na vymýšlení outfitu na každý den. Oblečení balte tak, abyste s sebou měla univerzální kousky, které se vám budou hodit na procházkách po městě, při výšlapu do hor i při odpočívání na pláži. Vezměte si s sebou oblečení v neutrálních barvách, které budete moci dle libosti kombinovat dohromady. V batohu by vám neměla chybět tílka, trička, pohodlná mikina, dlouhé kalhoty a kraťasy. Ve městě i při outdoorových dobrodružstvích oceníte také šaty. Na cesty si vyberte pohodlné šaty, se kterými neuděláte ostudu v restauraci, ale budete si je moct vzít na procházku do parku. Ani v případě, že předpověď počasí hlásí jasno, nezapomeňte na nepromokavou bundu. Nikdy nevíte, kam vás to zavane a jak se předpověď změní.

Na seznamu vám samozřejmě nesmí chybět spodní prádlo a plavky. Při cestování i sportování doporučujeme používat spodní prádlo vyrobené z materiálů s příměsí vlny merino. Merino vlna přirozeně zabraňuje vzniku nepříjemného zápachu a je tedy ideální na dlouhodobé používání.

Dvoje boty stačí

Plesové střevíce, stylové kecky a balerínky nechte doma. Doporučujeme vám vzít si s sebou 2, maximálně 3 páry bot. Závisí to na tom, jak svou dovolenou pojmete. Pokud chcete volno strávit v přírodě, stačí vám turistické boty a pohodlné sandály. Máte-li v plánu navštěvovat kavárny, restaurace a bary, vezměte si s sebou také společenské boty, které padnou ke každému outfitu. Nečekané události se vždycky dají vyřešit tím, že si oblečení nebo boty pořídíte na místě. Nikdy totiž nevíte, jaké skryté skvosty můžete na svých cestách objevit!

Chytré zavazadlo

Nezáleží ani tak na tom, co balíte, jak na tom, do čeho se balíte. Pokud nemáte v ceně nadrozměrné zavazadlo, investujte do promyšleného cestovního batohu, do které se vejdou všechny vaše nezbytnosti. Cestovní batohy vhodné na létání letadlem jsou promyšlené do posledního detailu. Díky množství nejrůznějších kapes a přihrádek v nich budete mít vždy pořádek, a bezpečnostní prvky zaručí, že se nebudete muset bát o své cennosti. Batohy a tašky jsou dostupné ve variantách s rozměry palubních zavazadel. Jsou proto vhodné pro cestování s omezeným rozpočtem. Do batohu si přibalte plátěnku, která může posloužit jako kabelka nebo jako nákupní taška.

Nezbytnosti

Vezměte si s sebou kompaktní cestovní ručník, láhev na vodu a hygienické potřeby. Většina společností vyrábí speciální cestovní balení kosmetiky, pořiďte si celou sadu, abyste nemusela přemýšlet, co vám chybí. Nezapomeňte také přibalit všechny léky na předpis, ale také volně prodejné léky na běžné potíže, jako jsou bolesti hlavy nebo alergie. Ujistěte se, že máte všechny potřebné cestovní doklady. Neměl by vám chybět občanský průkaz nebo cestovní pas, letenky a rezervace ubytování a ostatní důležité dokumenty.

Zábava na cestách

Máte-li na to místo, přibalte si dobrou knihu. Na časté cestování doporučujeme pořídit si elektronickou čtečku. V jednom malém zařízení pak budete moci převážet celou knihovnu. Ke čtečce, mobilu i ostatním elektronickým zařízením nezapomeňte sbalit nabíječky. Pokud se chystáte do odlehlých míst, zvažte pořízení powerbanky.

Obavy nechejte zavřené doma a vydejte se na cesty. Uvidíte, že odvážným štěstí přeje a proto neváhejte a vydejte se objevovat nové kraje!

Autor: Alena KADLČÍKOVÁ
Email: alena.kadlcikova@decathlon.com