Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Z kanceláře do závějí: Jak zůstat v zimě produktivní a fit

21. února 2024 | 00:00
Prezentace klienta |

Mrazivé počasí a zasněžená krajina často svádí k zimnímu spánku, pravidelný pohyb a sportování ale mohou i v chladných měsících výrazně zlepšit vaši náladu a celkovou pohodu. Přečtěte si, jak můžete v zimě zůstat fit i když nepatříte do řad vrcholových sportovců.

Ne všichni máme možnost se dopoledne sbalit a vyrazit do stopy, nebo trávit hodiny denně v posilovně. Zimní dny jsou krátké a mezi pracovním dnem v kanceláři, vyzvedáváním dětí ze školy, nákupem a večeří je jen málo příležitostí k pravidelným sportovním aktivitám. Abyste i v zimě zůstala fit a v pohodě, zkuste aktivitu zakomponovat do běžných denních úkonů.

Fitko v kanceláři

S příchodem mrazů a krátkých zimních dnů se může zdát, že udržet si aktivní životní styl a zároveň zvládnout běžnou kancelářskou práci je nemožné. Zařazení drobných kondičních cvičení do pracovního dne však může výrazně ovlivnit vaše fyzické i duševní zdraví i produktivitu. 

Pracovní stůl místo činek

Bojujte proti sedavému zaměstnání v kanceláři jednoduchými cviky s pracovním stolem. Tato cvičení pomáhají zlepšit krevní oběh a předcházet ztuhlosti a můžete je provádět v průběhu celého dne. 

Dřepy na židli: Prostě a jednoduše odsuňte židli od stolu a několikrát vstaňte a posaďte se zpět na židli. Zapojíte svaly nohou, rozproudíte krev a protáhnete ztuhlé tělo.

Zvedání lýtek: Střídavě zvedejte jednu a druhou nohu. Špičky nechejte na zemi a protáhněte si lýtkové svaly. 

Stolní kliky: Použijte stůl jako oporu a provádějte kliky, abyste posílila a protáhla také horní část těla.

Přestávka na protažení

Myslete na to, jak u stolu sedíte. Pokuste se odolat nutkání mít nohu přes nohu, stůjte oběma chodidly na zemi a udržujte rovná a dlouhá záda. V průběhu pracovního dne si dělejte krátké přestávky na rychlé protažení.

Protažení zad: Propleťte prsty, otočte dlaně směrem od sebe a zvedněte ruce nad hlavu. Zkuste se naklánět na strany a protažení pořádně prodýchat.

Kroužení zápěstím a kotníky: Rotací zápěstí a kotníků zlepšíte ohebnost a snížíte ztuhlost.

TIP: Pokud trávíte celý den v kanceláři, pořiďte si do práce přezůvky. Pohodlné a prodyšné boty jsou pro celodenní nošení mnohem vhodnější, než stylová obuv na podpatku, nebo uzavřené zimní boty. 

Stůl s nastavitelnou výškou 

okud můžete, pořiďte si speciální stůl, jehož výšku lze v průběhu dne upravovat. Stání při práci přináší několik zdravotních výhod, včetně lepšího držení těla, vyšší hladiny energie a zvýšeného výdeje kalorií. Během dne střídejte sezení a stání, abyste udržela tělo aktivní.

Aktivita na schůzkách

Proměňte pracovní schůzky v příležitost k pohybu. Navrhněte kolegům, že se při meetingu projdete na kávu, nebo alespoň do kuchyňky nebo přes druhé patro. Pokud můžete, projděte se venku. Svěží zimní vzduch vám rozproudí krev a může podnítit kreativitu a soustředění.

Zkuste vynechat metro a tramvaje

Protahování u stolu vám pomůže ulevit bolavým zádům a ztuhlým nohám, abyste ale zůstala fit, je třeba mnohem více pohybu. Pokud nemáte čas na navštěvování fitka nebo nejrůznějších hromadných sportovních lekcí, zkuste ve sportovní aktivitu proměnit samotné dojíždění do práce.

Pěšky nebo na kole

Pokud je to možné, choďte do práce pěšky nebo jezděte na kole. Vychutnejte si čerstvý zimní vzduch a rozpumpujte svaly i hlavu. Pořiďte si hřejivou a pohodlnou zimní obuv a teplý kabát a vyražte, 10 000 kroků se totiž samo neudělá.

TIP: Bojíte-li se zledovatělých chodníků, není nic jednoduššího, než si pořídit nesmeky. Jedná se o jednoduchou ale praktickou pomůcku, kterou je možné nasadit na všechny typy bot a zabránit tak nechtěnému uklouznutí. Oceníte je jak ve městě, tak v horách. 

Pokud to podmínky dovolují a raději jezdíte na kole, nakupte si teplé cyklistické oblečení, nasaďte široké pláště a vyražte. Dojíždění na kole je skvělé hlavně v případě, že pracujete ve velkém městě s udržovanými komunikacemi. Pokud dojíždíte do práce třeba desítky kilometrů, prozkoumejte alternativní způsoby dopravy. Můžete přejít kopec na vzdálenější zastávku na sněžnicích, nebo dokonce přejet zasněžený úsek cesty na běžkách. Běžky i sněžnice jsou lehké a tak je bez problémů budete moci přinést až do kanceláře a snadno schovat třeba ve skříni.

Zvolte aktivitu podle svých možností

Bydlíte-li v centru Prahy, nejspíš nebudete do práce jezdit na běžkách. Pokud máte naopak dům ve vesnici 20 km od kanceláře, asi nezvládnete chodit každý den do práce pěšky. Přizpůsobte proto aktivitu tomu, kde a jak pracujete a co všechno musíte za den stihnout. Vystupte o zastávku dřív, běžte se projít i po setmění, vyražte ven s dětmi nebo se psem. Kdo ví, třeba si aktivní pohyb tak oblíbíte, že vám i desetikilometrová procházka bude připadat málo.

Pořiďte si nejrůznější pomůcky a vybavení, které vám veškeré aktivity co nejvíce zpříjemní. Začátky jsou nejtěžší, nevzdávejte se po prvních pokusech a vytrvejte, díky pravidelnému pohybu se vám pak bude lépe pracovat i usínat.

Autor: Alena KADLČÍKOVÁ 
Email: alena.kadlcikova@decathlon.com