Pondělí 24. června 2024
Svátek slaví Jan, zítra Ivan
Polojasno 24°C

Zažijte jaro všemi smysly v Libereckém kraji

13. května 2024 | 00:00
Prezentace klienta |

Chcete si odpočinout od shonu všedních dní? Přijeďte do Libereckého kraje. Spojení jarní přírody a gastrozážitků je ten nejlepší lék na všechno.

Liberecká květena

Botanická zahrada v Liberci je v plném květu – rododendrony, cibuloviny i kaktusy zdobí jarní atmosféru, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník květin. Doporučujeme k návštěvě využít i společnou vstupenku eLpass (buď ve variantě GRANDE nebo MINI – spojení pouze botanické a zoologické zahrady), se kterou na vstupném výrazně ušetříte a můžete navštívit i další kulturní instituce. Kompletní přehled ke vstupence najdete na www.elpass.cz.

Autor: Liberecký kraj

Liberecké kavárny dokonce nabízí piknikové koše, takže není nic lepšího než si naplánovat výlet, zamluvit občerstvení a posadit se s ním do rozkvetlého parku zahrady. Kávu si můžete vychutnat i v levandulových a v bylinkových zahradách v Jizerských horách, Českém ráji nebo v Máchově kraji. Promněte listy mezi prsty, přivoňte a nechte se unášet vůní jara a plánujte výlety po kraji. Inspiraci najdete na turistickém portále www.liberecky-kraj.cz nebo na sociálních sítích pod profilem Region Liberec.

Procházka nad vodou

Uklidňující dotek přírody prožijete nejen při vychutnání si kávy na terase kaváren, ale hlavně při výletech do přírody. Vydejte se na procházku po Riegrově stezce v Českém ráji, na jejímž konci čeká 80 m dlouhá visutá lávka nad Jizerou, kde si budete připadat jako při alpských túrách. Na protější skále můžete pozorovat nebojácné hrdiny na ferratě Vodní brána, jak zdolávají zdejší úsek. Trochu ve stínu téhle slavné stezky je Kamenického stezka, která vede o pár metrů výše, ale nabízí rozhledy do jizerského údolí. Obě trasy startují nebo končí (podle toho, z jakého směru se vydáte) v Podspálově, kde lze obdivovat malou vodní elektrárnu ve stylu art deco z let 1921 – 1926.

Autor: Liberecký kraj

Jako ve filmu

Zapůjčte lodičku a vydejte se splout dobrodružný úsek Ploučnice v Máchově kraji, meandrující tok, který vás zavede do divočiny zdejšího kraje. Hned na začátku proplujte Pekelným jícnem – Průrvou Ploučnicí, což je tunel skrz skalní soutěsku. Unikát, který vyhledávají nejen vodáci, ale i filmaři – např. pohádky Z pekla štěstí 2 nebo Princezna a písař.

Autor: Liberecký kraj

Rozhlédněte se po krkonošském panství

Netradiční vyhlídkový lesopark Hlídka na Stráži se tyčí nad Rokytnicí nad Jizerou. Čtyři vyhlídky z dílny architektonického studia Mjölk jsou citlivě architektonicky vsazeny do zdejší přírody. Jen pozor – jednotlivé vyhlídky však nejsou pro každého – přijeďte a zjistěte, zda dokážete pokořit lišku, medvěda, ovci i horníka! Nevíte, o čem se mluví? Podívejte se na www.krkonose.eu.

Autor: Liberecký kraj

Další tipy nejen na sportovní, kulturní nebo gastro výlety najdete na našich webových stránkách www.liberecky-kraj.cz. Jsme i na sociálních sítích pod REGION LIBEREC, kde s vámi každý den sdílíme novinky ze světa dění v Libereckém kraji!

Autor: Liberecký kraj