Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zrelaxujte se na Královéhradecku

26. února 2024 | 00:00
Prezentace klienta |

Ať už si potřebujete odpočinout po dlouhé zimě, nebo na vás pomalu dopadá jarní únava, vydejte se na východ Čech. U nás v Královéhradeckém kraji si svoje baterky dobijete do plna! Buď si k tomu můžete vybrat jedno ze špičkových lázeňských středisek s wellness nabídkami, nebo se rozjet za vytouženým klidem krásné přírody broumovského výběžku.

V kraji narazíte na čtyři města s lázeňským statusem ­– Janské Lázně, Lázně Bělohrad, Velichovky a Náchod. Janské Lázně, jediné lázně na české straně Krkonoš, se rozprostírají na úpatí Černé hory v nadmořské výšce přes 600 m. Vyhlášené jsou nejenom jako jedno z nejlepších lázeňských zařízení v Česku, ale také jako špičkové sportovní a rekreační středisko Krkonoš. Místní čisté ovzduší oceňují sezónní lyžaři, běžkaři, cyklisté i turisté a celoročně právě lázeňští hosté.

Královéhradecká krajská centrála cestovního ruchu
Autor: Královéhradecká krajská centrála cestovního ruchu, příspěvková organizace

Bělohradské lázně mají bohatou historii a tradici léčebného využití slatiny sahající do 19. století. Tvoří významnou součást města, které je městem kultury a sportu. Třeba pravidelné nedělní promenádní koncerty probíhají v lázeňském parku Bažantnice již od roku 1904. Z Lázní Bělohrad snadno navštívíte ty nejvýznačnější atraktivity Podkrkonoší, ať už se jedná o romantickou přehradu Les Království, nejen mezi dětmi oblíbený Safari Park Dvůr Králové, Hořice pyšnící se kamenosochařskou tradicí nebo barokní areál v Kuksu s ikonickým hospitálem.

Lázně Velichovky
Autor: Královéhradecká krajská centrála cestovního ruchu, příspěvková organizace

Pokud hledáte přátelskou, možná až domácí atmosféru, pak vám budou nejspíš vyhovovat Lázně Velichovky ve stejnojmenné obci se 763 obyvateli. V architektuře lázních založených roku 1897 stejně jako v přilehlém parku se nejvíce odráží období První republiky, kdy došlo k jejich rozvoji. Příroda obdarovala velichovské lázně ojedinělým přírodním léčivým zdrojem, křídovou slatinnou zeminou s vysokým obsahem uhličitanu vápenatého a železa, která je vhodná především pro zábaly a koupele.

Autor: Královéhradecká krajská centrála cestovního ruchu, příspěvková organizace

Historické městečko Náchod v polském příhraničí, nad kterým ční stejnojmenný zámek, se rozkládá na obou březích řeky Metuje. Lázeňství, jehož rozvoj zde nastal v 18. století, je spjaté s místní částí Běloves. Odkaz dnes již nefungujících lázní tu od roku 2019 nese areál Malé lázně Běloves. V něm byla vybudovaná odpočinková zóna s kolonádou, kterou si oblíbili jak místní, tak turisté. Vodu, která tudy teče a která léčí, je možné ochutnat z pítka a ze dvou zdrojů přírodních léčivých minerálních vod Jan a Běla. Uvnitř lázeňské Vily Komenský se pak nachází kavárna a informační centrum s expozicí věnovanou historii místního lázeňství. Hlavní sál infocentra slouží jako společenský prostor, ve kterém se pořádají besedy, přednášky či dětské dílničky. V létě ožívají kulturním děním i venkovní prostory díky různým jarmarkům nebo koncertům.

Zámek Náchod
Autor: Královéhradecká krajská centrála cestovního ruchu, příspěvková organizace

Na Broumovsku sice lázně nenajdete, zato tady, mezi skalními městy, barokními památkami a hlubokými lesy, objevíte boží klid. Srdcem regionu je město Broumov, v jehož centru se vypíná impozantní broumovský klášter. Ten se stal střediskem kulturního dědictví. V klášteře můžete celoročně navštívit prohlídkový okruh s historickými interiéry, volně přístupnou klášterní zahradu, Café Dientzenhofer, restauraci U Tří růží nebo Dětskou galerii Lapidárium. Pravidelně tu pořádají interaktivní prohlídky skriptoria s knihovnou, degustace vín v benediktinských sklepích nebo organizují trhy s regionálními produkty. Přímo v barokním komplexu máte možnost ubytování, a to v renovovaných mnišských celách Dům hostů.

Broumovský klášter
Autor: Královéhradecká krajská centrála cestovního ruchu, příspěvková organizace

Klášter Broumov ale není zdaleka jedinou barokní perlou regionu. Nachází se tu soubor nazvaný Broumovská skupina kostelů od stavitelů Kryštofa Dientzenhofera a jeho syna Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Tento architektonický soubor se v roce 2022 stal národní kulturní památkou.

Během pobytu na Broumovsku je téměř povinností každého zavítat do přírodní rezervace Adršpašsko-teplických skal, které okouzlí tisíci skalními věžemi, pojmenovanými skalními útvary a výhledy. Pravdou však je, že si skály užijete spíše mimo letní sezónu, kdy jsou v obležení turistů. Pro své pohodlí využijte možnosti zakoupit si svůj lístek pro vstup do skal stejně jako parkovací místo předem online.

Autor: Královéhradecká krajská centrála cestovního ruchu, příspěvková organizace