Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Skoro polovina Čechů nemůže sehnat boty, které padnou, prozradil průzkum

26. března 2024 | 00:00
Prezentace klienta |

Pro 42 % Čechů a Češek znamená shánění pohodlné, dobře padnoucí obuvi v běžných obchodech náročnou disciplínu. Někteří se dokonce v konfekci neobují vůbec. Globální výrobci totiž obvykle nereflektují anatomická specifika „českých“ nohou. Navíc většina lidí neví, jakou šířku bot potřebují, případně o existenci tohoto parametru nemají vůbec ponětí. Vyplývá to z unikátního průzkumu Česká noha 2024, který zpracovala společnost Brašnářství Tlustý.

Nohy a zejména chodidla patří mezi nejvíce namáhané části lidského těla. K jejich zdraví a dobré kondici velkou měrou přispívá pohodlná a dobře padnoucí obuv. A zde nastává problém, protože sehnat takovou obuv je často náročný úkol.

V běžném obchodě se vždy a bez obtíží dobře obuje jen zhruba 10 % lidí. Přibližně 4 z 10 lidí dobře padnoucí boty dle svého stylu sice pořídí, ale musejí hodně vybírat. Pro asi 42 % lidí je však shánění vhodné obuvi v běžných obchodech velmi obtížné až téměř nemožné. Vyplývá to z průzkumu Česká noha 2024, který na vzorku téměř 2 900 českých mužů a žen exkluzivně zpracovala společnost Brašnářství Tlustý.

V čem je problém?

„V české populaci je významné procento lidí, kteří mají široká chodidla, vysoké nárty, případně silnější lýtka. Toto přitom nejsou žádné vady, ale anatomická specifika, která jsou daná našemu národu podle jeho genetické výbavy. A jsou to zároveň faktory, které výběr mainstreamové obuvi značně ztěžují,“ vysvětluje Ivan Petrův, majitel a ředitel firmy Brašnářství Tlustý. Výsledky průzkumu jeho slova potvrzují. Široká chodidla v něm přiznala více než třetina respondentů, 28 % lidí pak vysoký nárt a 22 % silnější lýtka.

Otázka: Obujete se dobře v běžném obchodě?

Významné procento lidí má s výběrem obuvi v běžném obchodě problémy.
Autor: Brašnářství Tlustý a spol. s r.o.

Vybíráte obuv i podle šířky?

Rozměry chodidel jsou při výběru obuvi klíčovým parametrem. Velikost svých bot zná patrně každý, průzkum však odhalil, že celých 85 % lidí netuší, jakou mají mít šířku bot. Jak upozorňuje Ivan Petrův, v době, kdy byly české země díky firmě Baťa obuvnickou velmocí, byla znalost šířky bot běžnou vědomostí a čeští výrobci bot standardně nabízeli boty v celé škále šířek. „Šířka obuvi se neuvádí v číslech, ale v písmenech. Mezinárodní používaná škála je od E do I, přičemž písmeno G značí standardní nohu, tedy ani úzkou, ani širokou. Z našich zkušeností mají čeští zákazníci velmi často šířku H, užších nohou je méně,“ uvádí Ivan Petrův.

Změřit si, jakou potřebujete šířku boty, je navíc náročnější než změřit velikost. Potřeba je změřit šířku a obvod přední části chodidla, obvod nártu a šířku v patě. Vše se navíc měří ve stoje, kdy je chodidlo zatíženo, tak jako při chůzi, celou vahou člověka. „Sami se tedy změříte jen stěží,“ podotýká Petrův.

Otázka: Víte, jakou máte šířku bot?

Šířku bot si člověk sám změří jen stěží. I to může být důvod, proč většina lidí tento parametr
Autor: Brašnářství Tlustý a spol. s r.o.

Kvalita a dlouhá životnost jsou pro zákazníky klíčové

Z průzkumu dále vyplynulo, že pro české zákazníky je velmi důležitá kvalita a životnost bot. Řada lidí si ráda připlatí, pokud mají jistotu, že jim obuv vydrží déle než jeden rok. Plusem je pro ně i snadná opravitelnost, která souzní s trendem udržitelnosti.

Autor: Brašnářství Tlustý a spol. s r.o.

Kvalitu, možnost opravy a dlouhou životnost zajistí především boty z prověřených materiálů, jako je kůže. Významným faktorem je pak to, zda je bota šitá, nebo lepená. „Životnost našich šitých kožených bot se pohybuje v rozmezí 5 až 10 let, v závislosti na používání a péči. U všech bot garantujeme dlouhodobou servisovatelnost, zákazníkům v případě potřeby opravíme i zcela vyměníme podešve. Standardně nabízíme 14 délek (od velikosti 38 do 52) a 5 šířek, ale jsme schopni vyrobit jakékoliv individuální rozměry,“ popisuje Ivan Petrův.

O Ivanu Petrůvovi

Ivan Petrův je vystudovaný právník, otec čtyř dětí, v současnosti majitel a ředitel firmy Brašnářství Tlustý. S podnikáním začal již v 90. letech a 15 let úspěšně řídil softwarovou firmu. Před 11 lety svět IT opustil a vrhl se do brašnářského řemesla. Z tehdejší krachující brašnářské živnosti vybudoval společnost, jejíž kožené výrobky šité ručně na zakázku má dnes doma přes 100 tisíc zákazníků z ČR i dalších zemí. Jeho misí a každodenní motivací je obnovit mrtvý obor, dát lidem, kteří ztratili svou práci, naději a hrdost, a hlavně přinést neobyčejně kvalitní výrobky a výjimečnou službu. Jeho vizí je dostat tradiční české řemeslo zpět na světovou špičku.

Autor: Brašnářství Tlustý a spol. s r.o.

Vkročte do jara v pohodlí kožených bot na míru

Zakázkově šité pánské boty

Dejte letos sbohem nepohodlným botám a užijte si jaro v komfortu jako nikdy předtím. Vybrat si můžete ze šesti typů obuvi - Oxford, Nízké i Vysoké Derby, Chelsea, Hikers nebo Chukka. Na přání v široké paletě barev (vč. odvážnějších), ve vysokém lesku nebo patinované. Boty jsou ušité individuálně na zakázku na základě odborného změření nejen velikosti, ale také šířky chodidla – což je unikum na českém trhu.

Cena: od 7 490 Kč

Objednávka zde.

Autor: Brašnářství Tlustý a spol. s r.o.

Dámská minikabelka NELLA

Elegantní a praktická dámská minikabelka, ideální pro denní nošení. Je vyrobena z italské usně, která jí dodává luxusní vzhled a zaručuje dlouhou životnost. Díky nastavitelnému celokoženému popruhu je určena k nošení jako cross body. Můžete si také pořídit variantu s opaskem, s nímž lze kabelku nosit jako waist bag. K dispozici v několika barvách. Kabelka je koncipována tak, aby vám vydržela sloužit dlouhé roky, a vztahuje se na ni doživotní záruka.

Cena: 7 490 Kč

Dostupné zde.

Autor: Brašnářství Tlustý a spol. s r.o.