Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sjezdové lyže vám nikdy nepřirostly k srdci? Máme pro vás tipy na zábavné zimní aktivity

.
12. února 2024 | 00:00
Prezentace klienta |

Naučit se sjet modrou sjezdovku není zas tak obtížné a vybavení si můžete snadno vypůjčit přímo ve středisku. Co když vás ale sjezdovky zas tak neberou? Připravili jsme pro vás seznam zimních sportovních aktivit, ze kterých si vyberou výkonnostní sportovkyně i milovnice pohody.

Zima je v plném proudu a rodina a přátelé vás tahají na sjezdovku. Vy ale prostě nemáte ráda lyže. A když už máte ráda lyže, tak nesnášíte fronty na vlek a přeplněné sjezdovky. Pro všechny, kdo to znají, máme dobrou zprávu: Zima neznamená jen sjezdové lyžování. Díky široké nabídce sportovního vybavení a přístupnosti odlehlejších koutů hor si můžete vybrat z množství nejrůznějších zimních aktivit.

Běžkování

Běh na lyžích je vynikající trénink celého těla, který kombinuje kardiovaskulární cvičení s posilováním nejrůznějších svalových skupin. V zasněžených stopách můžete libovolným tempem objevovat okolí města i desítky kilometrů vzdálené horské chaty. Česká republika patří k zemím s dlouhou tradický běžeckého lyžování, v zimním období se tak spousta turistických chodníků mění na sněhové království plné sportovců v pestrobarevném oblečení. Při výběru vybavení záleží na tom, jestli se chcete věnovat klasickému stylu, nebo si pořídit běžky na bruslení. U obou disciplín se zahřejí i ti největší zmrzlíci, doporučujeme vám proto obléct se spíš méně a pro případ nouze si s sebou do malého batůžku přibalit vrstvu navíc.

Skialpy

Pro dobrodružné povahy hledající kombinaci lyžování a turistiky je skialpinismus ideální volbou. Skialpinismus nebo skitouring jsou řešením pro ty, kteří mají rádi zábavné sjezdy, ale nebaví je půl dne prosedět na vleku či lanovce. Při výletu na skialpech si jednoduše nasadíte speciální lyže se stoupacími pásy a můžete vyrazit na zasněžené vrcholky hor. Začátečníkům doporučujeme vyzkoušet tzv. skitouring, při němž se ke sjezdům využívá upravených sjezdovek v resortech. Zkušení sportovci se mohou vydat do neupravených terénů velehor a sjíždět strmé svahy s čerstvě napadaným prašanem. Oblečení na skialpy volte podle intenzity zátěže. Na výstup doporučujeme hřejivé ale prodyšné oblečení, na sjezdy si do batohu přibalte větruodolnou turistickou nebo lyžařskou bundu. Než se na skialpech pustíte do divočiny, ujistěte se, že máte potřebné znalosti a vybavení.

TIP: Pro milovnice snowboardu je skvělým řešením splitboard. Jak anglický název napovídá, jde v podstatě o snowboard, který lze ke stoupání rozdělit na dvě samostatné lyže.

Sněžnice

Pokud vás představa sjíždění z kopce na dvou prkýnkách nijak zvlášť neláká, ale ráda se procházíte zimní krajinou, doporučujeme vám vyzkoušet sněžnice. Chůze na sněžnicích je aktivita s nízkou zátěží, díky čemuž je vhodná úplně pro každého. Sněžnice zabraňují boření se do hlubokého sněhu a snižují tím námahu při chůzi. Většina sněžnic je kompatibilní se všemi druhy zimní obuvi,. K botám se připevňují pomocí speciálních klipů nebo suchého zipu. K přenosu sněžnic doporučujeme používat speciální obal, který ochrání sněžnice i ostatní vybavení před poškozením.

Lední bruslení

Horské vrcholky nejsou nic pro vás a na lyžích jakéhokoliv typu se bojíte? Nevadí. Zima je období vhodným pro širokou škálu nejrůznějších sportovních aktivit. Jednou z nich je bruslení. Oprašte své staré brusle, nebo si pořiďte zbrusu nové vybavení a sklouzněte se po ledové ploše. Velká výhoda ledního bruslení tkví v tom, že jej můžete provozovat jak venku, tak v krytých prostorách. V některých městech jsou dokonce přes zimu nainstalovaná umělá kluziště. Záleží tak jen na vás, vydáte-li se s rodinou či přáteli na zamrzlý rybník, nebo vyrazíte trénovat piruety na zimní stadion.

Ledolezení

Toužíte-li po adrenalinovém zážitku a strach z výšek je vám cizí, vyzkoušejte ledolezení. Jde o velmi náročnou aktivitu, která se obvykle provozuje v ledových roklích nebo na zamrzlých vodopádech. Vyžaduje kombinaci technických dovedností, síly, vytrvalosti a znalosti terénu. Při lezení na ledu je také potřeba speciální vybavení. K základní výbavě každého ledolezce patří cepíny a mačky, ale také sedák, lano, šrouby do ledu a další nezbytné pomůcky. Obtížnost lezeckých cest je různá, existují terény vhodné pro začátečníky, ale i stěny určené pouze pro pokročilé horolezce.

Nechce se vám ven? To, že má většina lidí ráda zimu, neznamená, že ji musíte mít ráda taky. Pokud patříte k těm, kterým se při pomyšlení na sníh a teploty pod nulou dělá špatně, nezoufejte. Zima je skvělým obdobím pro vyzkoušení nejrůznějších indoorových aktivit. Ve fitku nebo tělocvičně nemusíte mít 3 vrstvy oblečení a zasněženou krajinu si klidně můžete prohlížet zpoza okna. Prozkoumejte nabídky sportovišť ve vašem okolí a přihlaste se na hromadnou lekci jógy či pilates, vyražte do posilovny, nebo si zaplaťte seznamovací kurz na lezecké stěně. Kdo ví, třeba příští rok vyměníte plastové chyty a překližku za cepíny a ledovou skalní stěnu.

Autor: Alena KADLČÍKOVÁ
Email: alena.kadlcikova@decathlon.com