Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dřezová baterie: Jak spojit krásu s praktičností?

11. ledna 2024 | 00:00
Prezentace klienta |

Moderní domácnost vyžaduje moderní přístup. Přesto jsou hodnoty a vybavení, které přetrvávají navzdory módě a technologiím. Jedním z nich je i kvalitní dřezová baterie, bez které není život v kuchyni možný. Jak se její možnosti rozšířily s podporou moderního světa?

Dřezová baterie: na co se zaměřit při výběru

Vedle estetické stránky je vždy potřeba také zohlednit situaci, která v kuchyni panuje z hlediska konstrukčních možností. Nezapomeňte, že kuchyňskou baterii vždy vybíráte společně se dřezem. Součástí dřezové baterie jsou také připojovací hadičky. Ověřte, že jsou dostatečně dlouhé. Standardní otvor pro stojánkovou baterii mívá průměr 35 mm.

  1. Typ ovládání. Nejčastějším typem je ovládání pákové (je ekonomické, snadné na ovládání a bezpečné). Před výběrem si páku vyzkoušejte, jak vám sedne do ruky a zda se k ní snadno dostanete. Další variantou je kohoutkové ovládání, které se hodí zejména do retro či vintage kuchyní. Pokud požadujete maximální hygienický stupeň, sáhněte po bezdotykové dřezové baterii, případně po baterii s ovládáním na tlačítka.
  2. Umístění baterie. Standardem je montáž dřezové baterie na dřez (obvykle je zde již připraven otvor) nebo montáž přímo na kuchyňskou desku (v případě zapuštěných dřezů). Méně častěji se dřezová baterie umisťuje na stěnu. Specialitou jsou baterie určené k instalaci pod okno. Aby byla zachována funkčnost okna, je možné takovou baterii buď sklopit nebo vysunout a „položit“.
  3. Tvar baterie. Tvar baterie se odvíjí nejen od našich prostorových možností, ale také stylu domácnosti. Mezi časté patří tvar dřezové baterie do „U“, „L“ a nízké stojánkové s prodlouženou výpustí. Důležitá je funkce otáčení výtoku. Profesionálnější verzí je pak pohyblivý/pružný výtok, tzv. dřezová baterie s flexibilním ramenem.
  4. Povrchová úprava. Typickou povrchovou úpravou je chrom, ale čím dál častěji se stávají oblíbenými alternativní povrchy jako granitové (v různých odstínech ladících přímo ke dřezu), zlaté, černé, bílé, mosazné…

Autor: SANITINO s.r.o.

Své pohodlí můžete podpořit také pomocí antibakteriální úpravy povrchů, technologií pro zvýšenou odolnost povrchů, různými bezpečnostními pojistkami či technologiemi podporujícími hladké ovládání páky, omezovači průtoku či teploty proudu. Vyšší uživatelský komfort získáte také prostřednictvím vysouvací spršky/koncovky (někdy je k dispozici i více proudů). Kuchyňská baterie může být vybavena také filtračním zařízením nebo rozšířena o technologii chlazení či ohřev.

Dřezová baterie se sprškou

Velkým kuchyňským pomocníkem je dřezová baterie s výsuvnou koncovkou nebo se sprchou. Není to „luxus“, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale inteligentní rozšíření vašich možností a překvapivě také podstatné snížení nákladů na vodu i samotné spotřeby. Důvodem je možnost cíleného směřování proudu (obvykle zajišťuje moderní perlátor), případně funkce přepínání mezi různými typy proudů. Snadno napustíte vyšší nádobu nebo opláchnete potraviny, ale také vázy, skleničky, objemné hrnce či různé rošty. Řada vodovodních baterií se sprškou má také zabudované technologie pro úsporu vody z hlediska průtoku.

Krásky z kompozitních materiálů

Vyladěná kuchyně znamená nejen důraz na linie, ale i propracovanou hru s barvami. Naprosto zásadní jsou v tomto případě kuchyňské sety (kuchyňský dřez a dřezová baterie) vyrobené z ladicích kompozitních materiálů (granit, fragranit…). Tyto materiály obvykle kombinují žulu a akrylátovou polymerovou pryskyřici. Vybrat si můžete opravdu z mnoha odstínů – od černé, přes antracitovou, šedý kámen, dekor betonu, pískovou, přes další odstíny hnědé a šedé, až po bílou. Zajímavého efektu dosáhnete samozřejmě také kombinací granitového dřezu a nerezové či chromové dřezové baterie.

Autor: SANITINO s.r.o.

Dřezová baterie budoucnosti

O tom, že voda není jen na mytí, ale také ke konzumaci, nepochybujeme. Málokdy se však zamyslíme nad tím, že voda v kuchyni by měla mít „lepší“ kvalitu, protože vedle omývání potravin a nádobí ji také konzumujeme. Jak toho dosáhnout? Řešením je samozřejmě filtrační konvice, ze které pak vodu používáte k vaření a přípravě nápojů. Elegantnějším řešením však je sáhnout po kuchyňské baterii se zabudovanou filtrací vody. Baterie je vybavena dvěma ovládacími prvky, z nichž jeden aktivuje filtraci, a druhý (standardní ovládací páka) nabízí běžnou kohoutkovou vodu.

Dalším prvkem budoucnosti jsou kuchyňské baterie s chlazením vody a sycením. Díky nim získáte neperlivou, perlivou nebo jemně perlivou vodu přímo z vaší dřezové baterie. Podobně skvělou myšlenkou, jež ušetří čas i energii, je kuchyňská baterie s ohřevem vody. Ta je samozřejmě vybavena řadou bezpečnostních prvků, aby se minimalizovalo riziko opaření. Jediným otočením speciálního ovladače získáte vodu o teplotě 100 °C, jež je vhodná na přípravu čajů, kávy, ale také třeba rýže, těstovin, spaření jáhel či mandlí… I tyto dřezové baterie mají zároveň standardní ovládací páku, která poskytuje běžnou kohoutkovou vodu. Veškeré rozvody vody jsou oddělené.