Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

5 zajímavých věcí, které možná nevíte o parfémech

4. ledna 2024 | 00:00
Prezentace klienta |

Svět parfémů je plný tajemství a zajímavostí, o kterých mnoho lidí neslyšelo. Výroba vůní může být někdy věda, využívány jsou moderní technologie a rozmanité suroviny. Díky tomu vznikají jedinečné kombinace, ze kterých si můžete vybírat.

Vůně na oblečení

Pokud máte citlivou pokožku, používání parfémů může být poměrně komplikované. Přírodní produkty mnohdy mohou vyvolávat stejně nepříjemné reakce jako syntetické parfémy. Možnou alternativou proto je nanášet vůni na oblečení. Stačí jen lehká mlha na jakékoli místo vašeho oblečení, co máte na sobě. Pokud máte drahé či velmi jemné kousky, je dobré parfém raději vynechat, abyste látku nepoškodili.

Kopírování vůní pomocí technologie

Věděli jste, že existuje technologie známá pod názvem „headspace“? Ta pomocí senzoru detekuje a analyzuje vůni téměř jakéhokoli předmětu. Pro výrobu parfémů jsou využívány zejména rostliny, květiny a potraviny. Technologie umožňuje získat seznam složek, které se z objektu vypařují. Díky tomu mohou parfuméři vytvářet optimální složení vůně, které je využíváno v recepturách.

Necítíte svůj parfém?

Nos se na různé vůně dokáže přizpůsobit – postupem času je přestaneme vnímat. To se může stát i s naším oblíbeným parfémem. Jakmile si na vůni zvyknete, ucítíte ji pouze při aplikaci, nebo když se na ni soustředíte. To však neznamená, že ji ostatní necítí. Je proto důležité to nepřehánět s množstvím. Pamatujte si, kolikrát jste parfém nastříkali, když jste ho začali nosit poprvé. Toho se držte, i když se vám bude zdát, že je vůně nevýrazná.

Pulzní body nemusí být nejlepším místem

Možná jste se už setkali s tím, že aby byl parfém dobře cítit a dlouho vydržel, je třeba nanášet ho na pulzní body – zápěstí, krk, za uši či do dekoltu. Ovšem ještě lepší místo pro aplikování parfému představují vlasy. Díky mírné mastnotě udrží vůni déle než pokožka. Vlasy jsou zahřívány hlavou, navíc jsou neustále v pohybu, vůně se tak lépe rozptyluje. Dejte však pozor na vůně s alkoholem – příliš častá aplikace by vlasy mohla vysušit.

Dražší neznamená lepší

Někdy je vysoká cena pouze marketingovým nástrojem. Parfémy mohou být skvělé a přitom levné. Talentovaný parfumér dokáže vytvořit příjemnou vůni za málo peněz. Ceny jsou stanovovány na základě nákladů za suroviny. Syntetické parfémy mohou být dražší, jelikož high-tech suroviny jsou mnohdy dražší než přírodní oleje a esence. Cena není rozhodujícím parametrem – dražší parfém vám nemusí více vonět. Dejte proto šanci i přírodním vůním a levnějším produktům, třeba právě v této kategorii objevíte něco, co si zamilujete.

Parfémy mohou být více než jen lahvička s vůní – provází vás každý den a mnoho vzpomínek se váže s vůněmi. Neváhejte experimentovat, objevujte a bavte se.