Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nalaďte se na Halloween: Naše tipy na akce, hororové filmy, knihy a hry

Nalaďte se na Halloween
27. října 2023 | 06:00

Ať chceme nebo ne, anglosaský svátek Halloween proniká i do naší kultury a pro mnoho z nás se stává tradicí. Připravily jsme proto pro vás tipy na filmy, knihy a akce, kterými se můžete na Halloween naladit.

Oficiálně se Halloween slaví 31. října, různé večírky, akce ale probíhají už několik dní předem. Hororově se můžete pak naladit taky pomocí filmů a knih.

Video: DIY: Netradiční dekorace z dýně.

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Nejlepší filmové horory

Pokud dáváte přednost klasice, tak byste určitě ve svém seznamu neměla vynechat sérii Halloween, v níž figuruje jako hlavní postava Michael Myers, psychopatický vrah skrývající tvář pod maskou, kterého navíc nelze zabít. První film byl natočený už v roce 1978 a poslední šel do kin vloni a nese název Halloween končí. Letošní novinkou je pak Saw X, který je v kinech od 25. října. V desátém dílu se můžete opět těšit na napínavé momenty a ohlédnutí za problematickou minulostí Johna Kramera alias Jigsawa.

Nejlépe vás naladí také horory s halloweenskou tematikou, kam patří rozhodně Ukradené Vánoce režiséra Tima Burtona nebo Husí kůže, Městečko Halloween nebo Halloweenská noc. Na Netflixu pak najdete v kolekci Kdo se bojí, ať se nedívá všechny doporučené vzrušující, praštěné i strašidelné sbírky nabité hrůzostrašnými příběhy. 

Knihy s děsivými příběhy

Ve vaší knihovničce strašidelných příběhů by rozhodně neměla chybět některá z knih krále hororu Stephena Kinga. Mezi nejlepší rozhodně patří To, Řbitov zviřátek, povídky Noční směna a Všechno je definitivní. Dále doporučujeme povídkovou knihu Stíny Halloweenu, v které najdete soubor šestnácti povídek předních autorů. Halloween tady zažijete ve strašidelném domě, na hřbitově, v léčebně pro choromyslné i v budoucnosti na Měsíci.

Akce s halloweenskou atmosférou

Výstava dýní v botanické zahradě

S dětmi určitě vyrazte do Botanické zahrady hl. m. Prahy, kde probíhá tradiční výstava dýní. Letošní výstava je stejně jako celá sezona inspirována Asií a její kulturou. K vidění jsou dýňový drak, gejši, samurajové, vrcholky Himálaje, lampiony a další motivy. Výroba dýňových luceren a dlabání pro návštěvníky jsou připraveny na víkend 28. a 29. října od 10 do 17 hodin. Celá výstava pak vyvrcholí 31. října, na kdy se chystají halloweenský program a tajemný lampionový průvod setmělou botanickou zahradou.

Halloween v Hard Rock Café Praha

V neděli 29. října zažijete strašidelnou atmosféru také v Hard Rock Café Praha, kde bude program pro malé i velké. Připraveny jsou děsivý face painting, soutěž o nejhrůzostrašnější dýni.

Halloween v Zoo Brno

V sobotu 28. října můžete zažít Halloween v brněnské zoo. Připraveny jsou speciální komentovaná prohlídka, strašidelná vzdělávací stezka i zábavný program na pódiu.

Strašidelné deskovky

Naladit vás můžou také různé hry s hororovou tematikou. Jednou z nich je deskovka pro dospělé Zrada v domě na kopci. Je až pro šest hráčů, kteří se ocitnou na starém panském sídle plném děsu. Pro menší hráče je pak vhodná hra Carcassonne: Duchové nebo úniková hra Prokletá horská dráha.

Autor: Štěpánka Bínová