Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Výživový poradce programu The 1:1 Diet radí, co s nabranými kily po porodu

9. října 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Po porodu bývá spíše pravidlem než výjimkou, že se nevejdeme do svého běžného oblečení. Kvůli novému režimu nás často trápí nevyspání, nedostatek času na přípravu plnohodnotného jídla, případně jeho nahrazování kalorickými bombami. Brzy se tak můžeme vydat na cestu k nadváze. Jak se tomu vyhnout, nám poradil výživový poradce Lukáš Vrána.

Pokud ještě kojíte, stravu výrazně neomezujte

„Je dobré si uvědomit, že v době těhotenství, stejně tak jako při kojení je nutné zapomenout na všechny diety. Razantní omezení energie v tomto období je naprosto nevhodné,“ vysvětluje výživový poradce Lukáš Vrána z programu The 1:1 Diet a dodává: „Samotné kojení znamená výdej energie v řádech stovek kalorií. Některé zdroje uvádějí 25 % z celkového výdeje, další hovoří o průměrně 400-600 kaloriích za den.“ Razantní snížení přijaté energie může v krajním případě znamenat až kolaps. Hrozí také nedostatečný příjem mikronutrientů, tedy potřebných živin, minerálů a vitaminů. Ze stejného důvodu je v tomto období naopak žádoucí obzvlášť důrazně dbát na to, aby byl váš jídelníček vyvážený a pestrý.

Co si dát na talíř?

„V době kojení dbejte v první řadě na mírně vyšší příjem bílkovin, uvádí se o 10– 20 % víc oproti standardu. Příjem bílkovin je důležitý také z hlediska případné následné redukce hmotnosti. Oproti ostatním makroživinám mají proteiny vyšší sytící schopnost a také vyšší specificko-dynamický efekt, neboli energii potřebnou k metabolizaci. To znamená, že při trávení bílkovin spálíme víc energie než při trávení jiných makroživin,“ říká Lukáš Vrána z výživového programu The 1:1 Diet a zdůrazňuje základní poučku: Nedojídejte po dítěti! Řadě maminek připadá škoda vyhazovat nedojedené přesnídávky a kašičky, ale ty jsou zdrojem vysokého množství energie.

Soustřeďte se na pohyb

Vyhraďte si 2–3 hodiny týdně na sportovní aktivitu, klidně i s dítětem. Znamená to najít si čas na 2 až 3 tréninky a ty absolvovat pravidelně. Intenzita takového cíleného pohybu by neměla jít do extrémů, zároveň by vás ale tato fyzická aktivita měla bavit. Podle Lukáše Vrány také pomůže, když kromě toho zařadíte pravidelné delší procházky s kočárkem.

Čas na efektivní postupy

V případě, že už nekojíte, otevírá se vám celá řada dalších možností. Velmi dobře prozkoumanou, studiemi i praxí ověřenou, je nízkoenergetická dieta LED, tedy low energy diet. Jedná se o postupy s rozsahem energie 800–1200 kcal, které jsou vhodné pro většinu lidí, pouze v případě neadekvátního zdravotního stavu jsou nutné určité úpravy. Postupy lze aplikovat jak pomocí běžné stravy, tak i formou speciálních produktů, kdy hovoříme o takzvané formula LED. Výživovým programem, který používá postup formula LED, je například The 1:1 Diet (dříve znám jako Cambridge dieta). Jeho výhodou je, že má přesně stanovená pravidla, vyškolené poradce a je ověřen lékařskými studiemi i mnohaletou praxí. Po celou dobu programu jste pod dohledem vyškoleného poradce, který vám pomůže odbornými radami, ale také motivací. Klade navíc důraz na takzvanou stabilizační fázi po samotném hubnutí, kdy se klient učí předcházet jojo efektu za pomoci udržitelného životního stylu a také na dlouhodobé vedení v rámci celoživotního udržování hmotnosti.

Pokud si nevíte rady, jak si nastavit denní vyvážený příjem energie, jak správně sestavit jídelníček nebo jak se vyvarovat jojo efektu, doporučujeme obrátit se na nejbližšího výživového poradce na www.spolukiladolu.cz.