Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prach, kam se podíváš: Jak ho snížit na minimum? Vyzkoušejte tyhle triky!

  • Prach
    27. května 2023 | 06:00

    Unavuje vás věčné obíhání bytu s prachovkou? Přirostla vám už takřka k ruce vzhledem k tomu, jak často ji používáte?

    Jeden den nábytek setřete, a hned ten druhý je našedlá vrstva zase na svém místě, což je pochopitelně k vzteku. Tipů a triků, jak snížit frekvenci usazování prachu, ale několik existuje. Znáte ten s glycerinem?

  • Sázka na dětský olejíček

    Někdo se drží vysloveně utírání prachovkou – nasucho. To ale někteří experti na úklid příliš nedoporučují, prý hlavně z toho důvodu, že tím prach pouze zvíříte a ten si jen přesedne na jiné místo. Takže spíš zkuste hadřík lehce navlhčit – ať už vodou nebo přípravkem na prach. Jestli ale chcete docílit trvalejšího efektu, zapojte do práce glycerin. Kápněte ho do vody, namočte utěrku, pečlivě vyždímejte a setřete veškerý nábytek, tenhle trik ale dobře poslouží i na podlahy – lino, dlažbu, lamino i dřevo. Glycerin údajně dobře zastoupí obyčejný dětský olejíček. Jen nezapomeňte stoly, police i dekorace na závěr přejet papírovou utěrkou. Ta nasaje přebytečnou mastnotu.

  • Zkuste to naopak

    Taky vám doma od mládí vštěpovali, že nejdřív se stírá prach, protože ten klesne dolů, kde ho následně vysajete nebo přetřete mopem? Tak podle posledních zpráv je to postup zcela špatný. Nejprve by se mělo luxovat a až poté se soustředit na stírání prachu. Důvodem je to, že se zvířený prach z koberců a podlah usadí na všem, co je ve vyšších polohách…

    Je-li to možné, určitě se zbavte koberců, právě ty prach přitahují v maximální míře. Ústupkem můžou být koberečky a běhouny menších rozměrů, které se dají v pohodě kdykoli vyklepat, či dokonce vyprat. V případě sedačky volte přednostně kožené nebo koženkové – v textilních se nečistoty rády drží. Záclony a závěsy jsou také vděčným lapačem prachu, zkuste je nahradit žaluziemi nebo roletami, které se dají jednoduše přetřít vlhkým hadříkem.

  • Kouzlo větrání

    Kdykoli je to jen trochu možné, otevřete okna dokořán, nebojte se ani krátkodobého průvanu. Všechno špatné vyletí ven. Jasně že se touhle cestou můžou dostat nečistoty i dovnitř, proto větrejte hlavně po dešti nebo v okamžicích, kdy nefouká.

  • A co ještě?

    STOP DEKORACÍM
    Snižte na minimum počet polštářků a textilních dekorací. Sice je pravda, že prostor zútulňují, ale také přitahují nečistoty. Zrovna tak uberte počet všech těch sošek a skleněných předmětů – když už k nim máte vztah, dejte je třeba do prosklené vitríny.

    PROVEĎTE REVIZI
    Všechno, co delší čas neužíváte – nebo jde o sezonní předměty – dejte do pytlů, ideálně těch vakuových.

    PRAVIDELNĚ VYKLEPÁVEJTE
    Co jen trochu jde, venku důkladným proklepáním zbavte všeho, co tam nepatří.

  • Co všechno obsahuje prach?

    Drobný hmyz, odumřelé lidské kožní buňky, vlasy, výkaly roztočů, plísně, drobky, papírová vlákna, chlupy od domácích mazlíčků… Děsivá společnost, že? O důvod víc, proč domácí cídění nepodceňovat!

    Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si jej můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE

Autor: kač
Klíčová slova:  hobby, bydlení, domácnost, úklid
Diskuse ke článku
.