Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vdechněte nový život zanedbaným částem svého města. Zaslouží si to!

24. března 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Každé město nebo vesnice má svou odvrácenou tvář. Místo, které není na pohled zrovna oku lahodící a rozhodně není chloubou města. Často se jedná o budovy nebo prostranství, které v minulosti dobře sloužily průmyslové výrobě, v zemědělství nebo pro vojenské aktivity. Jejich sláva již pominula a nyní jsou velmi zanedbané. Tyto takzvané brownfieldy nabízejí vynikající příležitosti pro výstavbu toho, co danému městu chybí a mohlo by obyvatelům zlepšit život. Jaká skvělá nová místa vznikla díky evropským fondům právě v nevyužívaných a chátrajících budovách?

Bývalé kino získalo nový rozměr

Na Vysočině najdete mnoho malebných měst. Mezi ně patří i Pacov, který vás už z dálky bude lákat dvěma věžemi. Turisticky zajímavé město mělo jednu vadu na kráse. Byla to budova bývalého kina přímo v centru. Hyzdila okolí a už dávno neplnila svůj účel. Ovšem místní se rozhodli, že to tak nenechají, chopili se příležitosti a zažádali o evropskou dotaci. Pacovu chybělo místo pro setkávání nejrůznějších skupin obyvatel a také kulturní centrum. Proto z nevyužívaného bývalého kina vzniklo Komunitní centrum Pacov. Než přestřihli pásku při slavnostním otevření, čekala místní obrovská rekonstrukce, na kterou fondy EU přispěly částkou 17 milionů korun.

Obyvatelé Pacova mají díky evropské dotaci nové Komunitní centrum, které vzniklo rekonstrukcí bývalého kina.
Autor: Jihomoravský kraj

Z původní zchátralé stavby zanechala pouze obvodové zdi. V samotném projektu se počítalo s jeho kulturním, regionálním, vzdělávacím i sociálním přesahem. Vznikl moderní, technologicky vybavený bezbariérový prostor pro všechny – od dětí z mateřské školy až po seniory.

Projekt vyšel celkem na 20 milionů korun. Evropské fondy na něj přispěly částkou 17 milionů korun

V památkové zóně je na co se dívat

Komunitní centrum má novou posluchárnu s pestrobarevnými sedadly, tři specializované učebny a samozřejmě dostatečné zázemí. Můžete si sem zajít na divadelní představení, film, koncert nebo se zapojit do některé z volnočasových aktivit. Vzhledem k umístění budovy bylo také potřeba splnit jistá architektonická kritéria, aby se nová stavba dobře hodila do jádra města.

Díky vkusnému návrhu se podařilo z budovy kina vytvořit elegantní moderní stavbu, která do Pacova decentně zapadá. „Jsem velmi ráda, že se s tím něco udělalo. Staré kino už dělalo městu ostudu a nové centrum je moc hezké. Když máme čas, s celou rodinou se sem snažíme chodit na různé kulturní akce,“ okomentovala novou výstavbu obyvatelka Pacova.

Staré kino už dávno dosloužilo.
Autor: Město Pacov

Na první pohled vás zaujme výrazné tmavé obložení, které obtéká celou stavbu. Díky tomu působí celý objekt moderně. Vnitřní prostory jsou zalité denním světlem, protože je zde velké francouzské okno. Komunitní centrum je krásným důkazem, že místním obyvatelům záleží na tom, v jakém městě žijí. V březnu a dubnu můžou vyrazit na promítání filmů Děti Nagana, Julie, co by bylo kdyby… nebo na divadelní hru Frankie a Johnny s Terezou Kostkovou a Alešem Hámou v hlavních rolích. 

Architektonický boom

V Pacově se do toho opřeli, takže kromě komunitního centra stojí za vidění i další designové stavby:

  • interiéry místního zámku
  • Mateřská škola Za Branou
  • Dům sociálních služeb

Co je to brownfield

Zanedbaná, málo využívaná, občas kontaminovaná nemovitost nebo plocha, která dříve sloužila k různým účelům v zemědělství, průmyslu nebo armádě.

Co dalšího byste měli v Pacově vidět?

  • Památník básníka Antonína Sovy: V Pacově se narodil známý český básník Antonín Sova. Zajděte do jeho muzea umístěného v zámku. Pro milovníky pěší turistiky můžeme doporučit Sovovu naučnou stezku, která vede na sever do Lukavce. Je dlouhá 12 km a zvládnete ji i na kole.
  • Kostely: Když míříte k městu, už z dálky uvidíte dvě vysoké věže. Ty patří gotickému kostelu svatého archanděla Michaela a baroknímu kostelu svatého Václava. Monumentální stavby rozhodně stojí za návštěvu. 

Co se starým statkem? Postavíme školku!

Často probíraný problém dnešní doby je nedostatek míst pro děti v předškolních zařízeních. Obzvláště velký nápor zažívají obce v blízkosti měst. V Drahelčicích u Prahy se v průběhu let počet obyvatel ztrojnásobil, proto bylo potřeba postavit školku úplně novou. Dokonce pro ni měli ivhodné místo. Nevyužívaná barokní sýpka v areálu císařského statku byla dostatečně velká a na strategickém místě. Díky dotaci 44 milionů korun z evropských fondů mohli začít s výstavbou a na konci roku 2021 už mohli přivítat první malé školáčky.

Vznikla zde patrová školka se třemi třídami pro 72 dětí z Drahelčic a nedalekých Úhonic. V přízemí je moderně vybavená kuchyně a jedna třída, v druhém patře další dvě třídy. Na velkém pozemku kolem budovy vytvořili krásné hřiště plné interaktivních prvků. Co by to totiž bylo za školku bez pořádných prolézaček?

Výstavba nové moderní mateřské školy v Drahelčicích stála téměř 52 milionů korun. Z toho skoro 44 milionů korun přispěly evropské fondy.

Děti ji milují a rodičům spadl kámen ze srdce

Novou školku si kromě dětí chválí také rodiče. „Byla jsem s malou doma na rodičovské, ale už byl čas, abych se vrátila do práce. Jenže babičky nemáme a mateřinky byly přeplněné. Jsem opravdu moc vděčná, že se tady postavila nová. Vím, že je o dceru dobře postaráno, má tam kamarády a paní učitelky má ráda. A já můžu s klidným vědomím chodit do práce,“ řekla maminka Monika. S dětmi zde pracují podle nejnovějších didaktických osnov a díky evropské dotaci k tomu mají také potřebné vybavení. V dnešní době je interaktivní tabule téměř běžnou záležitostí a ocení ji malí posluchači i učitelky. Takže není problém všem zpestřit denní program promítáním nebo vhodnou zábavnou výukou.

Nová školka vyřešila problém s nedostatkem míst pro malé školáčky.
Autor: obec Drahelčice

Filozofie Mateřské školy Na Statku

„Chceme, aby děti byly u nás v mateřské škole šťastné, chodily sem rády a měly na ni hezké vzpomínky. Formou příkladu, učení prožitkem a hrou chceme, aby získaly sebedůvěru a schopnost projevovat se jako samostatné osobnosti.“

Kdo má kvalitní židli, tomu se dobře pracuje

Vrodinné firmě LD Seating v Boskovicích vědí, že kvalitní sezení při práci ovlivňuje výkonnost i náladu. Proto se zabývají výrobou designových kancelářských židlí už více než 30 let. O jejich výrobky je nebývalý zájem, avšak kapacita už nedostačovala. Rozhodli se, že přebudují blízkou bývalou cihelnu na zcela novou výrobní halu, aby uspokojili poptávku zákazníků. Díky 12 milionům korun z evropských dotací se to za necelé tři roky podařilo. Během revitalizace bylo hodně bourání a také hodně stavění.

Rekonstrukce staré cihelny na výrobní halu stála skoro 32,4 milionu korun. Fondy EU na ni přispěly necelých 12 milionů korun.

Nová hala je chytře propojena chodbami se starou halou a administrativní budovou. Vše tak vytváří důmyslný funkční komplex a z vesnice zmizela nevzhledná ruina.

O židle z LD Seating je velký zájem. Nová hala už byla potřeba.
Autor: Jihomoravský kraj

Dříve obleky, teď originální židle

LD Seating svou výrobu zahájil v místě, kde se dříve šily kvalitní pánské obleky. Jejich designová výroba kancelářských židlí tedy není tak úplně mimo obor. Stejně jako oblek, i židle projde rukama švadleny. Výsledek musí být dokonalý, takže si zde nechávají záležet opravdu na každém detailu.

V nové hale o velikosti 3 000 m2 s poloautomatizovaným provozem to jde ještě o něco lépe. Dnešní trendy jsou nakloněny pohodlí doma i v práci. Proto se často můžete setkat s kancelářemi, které opouštějí neosobní šedou a naopak vítají barvy, pohodlí a útulno. Tradiční otočné židle doplnily sortiment o designové kousky. Ty se hodí i do kaváren nebo konferenčních místností. Tak co, nevyměníte teď svou starou židli za lepší model?

O židle z LD Seating je velký zájem. Nová hala už byla potřeba.
Autor: Jihomoravský kraj

Jak správně sedět u počítače?

Snažte se sedět co nejvíce v zadní části židle. Kolena mějte níž než kyčle, lýtka a stehna by měla být v pravém úhlu. Zapomeňte na ladné přehození nohy přes nohu. Obě chodidla by měla stát celou svou plochou na zemi.

Autor: Ministerstvo pro místní rozvoj