Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Domácí, nebo kupovaná vánočka? Spočítali jsme, která se vám letos vyplatí víc

Video se připravuje ...
Vánoční pečení: Vánočka
VIDEO: Videohub/recepty
21. prosince 2022 | 05:00

Vánočka plná rozinek a mandlí je ten nejtradičnější vánoční moučník, který by neměl chybět na žádném svátečním stole. Dá sice trochu víc práce, ale kdo má dobrý recept, nedá na domácí vánočku dopustit. Nebo tomu tak alespoň bylo v minulých letech. Jak to bude letos, kdy ceny potravin výrazně stouply? Vyplatí se vám ještě péct vánočku doma, nebo bude lepší ji koupit?

Moučník podávaný v období Vánoc, který má svým tvarem připomínat Ježíška zabaleného v povijanu a symbolizuje zrození nového života a plodnost, je pro mnohé vrcholem pekařského umění. Vánočka vám dá celkem dost práce, během přípravy těsta musíte zvládnout pár nástrah, a když už ji upletete, většinou se musíte modlit, aby se při pečení nesesunula. Za tu chuť a vůni to ale stojí. Nebo letos už ne? Všechno je o dost dražší, základní suroviny i energie. A tak si mnozí možná kladou otázku, jestli nebude lepší koupit vánočku už hotovou.  

VIDEO: Vánočka krok za krokem:

Video se připravuje ...
Vánoční pečení: Vánočka • VIDEO: Videohub/recepty

Spočítali jsme to za vás. Pokud si odmyslíme čas a práci, které je nutné přípravě věnovat, vyjde vás domácí vánočka připravená podle klasického receptu přibližně na 94 korun, a to včetně elektrické energie, kterou spotřebujete během pečení. Když se vám podaří sehnat některé suroviny v akci, můžete se dostat i na cenu o 20 korun nižší.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Anna kopečková