Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C

Šlápněte do pedálů! Jedna z největších cyklistických nadějí vám poradí, jak si jízdu na kole užít a netrápit se

Užijte si jízdu na kole
1. srpna 2022 | 06:00

Simona Spěšná (17) patří mezi naše největší cyklistické naděje. Tato talentovaná závodnice z Plzně od konce loňského roku hájí barvy švýcarského profi týmu jb Brunex Superior Factory Racing. Poradí vám, jak se na kole netrápit, ale jízdu si užít

Jezdit na kole se dá jak ve městě, tak samozřejmě v přírodě. A pořád máte dost času si to na něm užít. „Nebojte se kola. Pohled na svět je z něj totiž opravdu krásný a s drobnými nešvary, které vás na kole mohou potrápit, se vyrovnáte velmi lehce. Mám pro vás pár tipů,“ říká bikerka Simona Spěšná.

Kdo je Simona Spěšná?

Autor: www.instagram.com/simispesna/

Na svém kontě má již celou řadu cenných trofejí z českých i mezinárodních soutěží. V květnu k nim přibylo druhé místo z juniorského závodu světové série v Novém Městě na Moravě. Momentálně má hlavní sezonu a připravuje se tak i na Letní olympijské hry 2024.

Bolí vás zadek?

Sezení na kole může být v případě, že na sedlo nejste zvyklá, samozřejmě nepříjemné. A to zejména v případě delších výletů. Lze mu jednoduše předejít zejména vhodnými cyklistickými kalhotami s výstelkou. Nosí se bez spodního prádla a profesionálové výstelku dokonce natírají vazelínou, která zamezuje tření a na sedle pak sedíte jako v bavlnce.

Pohodlný posez

Hodně vám pomůže také volba správného sedla. Těch je na trhu velké množství, ideální je tedy nechat si poradit ve specializovaném obchodě. Někdy vám mohou nastavit i správný posez, tak, aby vás nikde nic nebolelo. Dobré je si na vypůjčených kolech sedlo vyzkoušet.

Správná výška i délka

Namožené nohy ke kolu patří, nicméně pokud vás začnou bolet hned na prvním kilometru výletu, je něco špatně. Stěžejní je v tomto případě správné nastavení vašeho kola. Je potřeba zvolit kolo se správnou výškou rámu pro vaši postavu – abyste se nemusela hodně natahovat k řídítkům, ale ani abyste neměla příliš pokrčená kolena.

Pokrčeno v kloubech

Následně pak nastavte výšku sedla tak, aby při spodní poloze pedálu byla vaše noha téměř napnutá. Pomohou vám také správně nastavená řídítka. Při jízdě by měly být vaše ruce téměř napnuté – ale zase ne příliš, řídítka nicméně nesvírejte křečovitě, ale držte je uvolněně.

Rychle fit

Pokud na tom nejste s fyzickou kondicí nejlépe, nepojede se vám ze začátku nikterak dobře. Nicméně nezoufejte. Právě na kole lze fyzickou kondici velmi rychle a jednoduše vylepšit. Nezapomínejte co nejvíce využívat převody, a to nejen v jízdě do kopce, ale také třeba na rovině při souboji s větrem. Právě převody vám dokážouí ulehčit velkou porci práce a eliminují únavu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: bla