Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jsme národem ateistů? Podívejte se, na co a v co opravdu věříme

18. července 2022 | 06:00

Podle statistik jsme národem ateistů. Ve skutečnosti je ale náš duchovní život docela bohatý a těch, kdo nevěří v nic, je podle průzkumu pouhá pětina.

Nejde totiž jen o to, jestli se hlásíte k nějaké církvi. Stačí si odpovědět na tyto otázky: Věříte, že existuje posmrtný život? Jak reagujete, když vám přes cestu přeběhne černá kočka? Chodíte sbírat bylinky o svatojánské noci? Navštívíte hřbitov o Dušičkách? Myslíte si, že ve vesmíru nejsme sami? Meditujete? Tak schválně, kolik z vás si ještě myslí, že patří do té hrstky nevěřících…

Video se připravuje ...
5 mladých lidí, pět vyznání, jedna otázka. Co pro vás znamená život ve víře • VIDEO: Kateřina Kadlecová

Vyšší moc

Agentura STEM/MARK nedávno provedla zajímavý průzkum ohledně víry. Zapojilo se do něj celkem 1511 dospělých Čechů a ukázalo se, že zhruba desetina lidí je přesvědčena o existenci Boha a 23 % lidí si je jistých, že žádný Bůh není. Zbývajících 68 % v tom ale tak jasno nemá a jde převážně o lidi, kteří spíše věří v nějakou vyšší moc. Aby to nebylo tak jednoduché, tak i lidé, kteří se považují za křesťany, mají odlišné názory na evoluční teorii nebo výklad Bible. Například jen 8 % z těchto věřících si myslí, že svět stvořil Bůh. Asi není překvapením, že nejvíc věřících pochází z Jihomoravského kraje, možná jste už ale nevěděla, že nejméně jich je na severu a severozápadě Čech. Necelých 5 % lidí pak změnilo svůj postoj k víře pod vlivem pandemie koronaviru.

Někde venku je pravda

I když nejste zrovna fanynkou Akt X, nemůžete s jistotou říct, že jsme ve vesmíru sami. I renomovaní vědci připouštějí, že by tam někde venku mohla být i jiná vyspělá civilizace jako ta naše, nebo dokonce na vyšší úrovni. Jen v naší Galaxii by prý mohlo existovat nejméně 36 pokročilých civilizací. Podle některých teorií by i lidé mohli být potomky mimozemšťanů, to předpokládá 7 % Čechů. V jejich samotnou existenci už ale věří 37 % dotázaných.

Posmrtný život

Třetina dotázaných si také myslí, že smrtí naše cesta nekončí. Podobné množství lidí pak souhlasí i s teorií, že nic není náhoda a náš osud je pevně daný, takže ho nemůžeme jen tak samovolně změnit. Možná namítnete, že na duchy nevěříte, přesto určitě někde hluboko uvnitř doufáte, nebo dokonce promlouváte ke svým nejbližším, kteří už nejsou mezi námi. Už jen to, že vyrazíte na hřbitov a pečujete o hrob, dokazuje, že alespoň v tu chvíli na nějaký život po životě věříte, byť jde jen o každoroční dušičkový rituál, který spojíte s rodinnou návštěvou. A kolik z vás v pubertě nezkusilo navázat spojení s duchy pomocí spiritistické tabulky?

Černá kočka nosí smůlu

Jestli si myslíte, že lidé už pověrčiví dávno nejsou, tak se tedy mýlíte. Pověrčivost přežívá v tradicích i rodinných rituálech. Nejspíš už venku před domem nerozséváte mouku, abyste utišila meluzínu, na Vánoce si ale určitě rozkrojíte jablko, a nedejbože, aby se vám tam objevil křížek. A co teprve pátek třináctého nebo černá kočka, která vám přeběhla přes cestu! Divila byste se, kolik domácích zvířat černé barvy skončí zbytečně v útulku jen kvůli pověrčivosti.

Čáry máry…

Existují věci mezi nebem a zemí, nebo je na ně současná věda krátká. A především nedůvěra v západní medicínu, která si zdaleka ne se vším ví rady, přiživuje naši touhu objevovat jiné možnosti léčby nebo se zajímat o alternativní způsob života. Nevyhledáváme přitom jen léčitele, kteří se specializují na tradiční čínskou medicínu, nebo babky kořenářky. Pomoc hledáme také u kartářek, čarodějek a vědem. Za nimi chodíme samozřejmě nejen se zdravotními neduhy, ale s čímkoli, co nás aktuálně v životě trápí. Možná si říkáte, že byste někomu takovému nepřekročila práh, ale ruku na srdce, kolikrát v životě jste už hledala odpovědi v horoskopech?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Štěpánka Bínová