Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hit léta elektrokoloběžky: Jak vybírat + 5 tipů, kam vyrazit na výlet

Vyzkoušejte výlet na elektrokoloběžce!
20. května 2022 | 06:00

Venkovní teploty rostou raketovým tempem a to je ideální počasí na výlety. Pokud jste propadli kouzlu elektrokoloběžek, máme pro vás inspiraci, kam vyrazit. Pokud teprve přemýšlíte, že si tenhle stylový a ekologický dopravní prostředek pořídíte, poradíme vám, na co se při vybírání té pravé zaměřit a spolu s našimi tipy na výlety vám rozhodování usnadníme.

Milovníkům elektrokoloběžek není potřeba vysvětlovat, že možností jejich využití je nespočet. Cesty do zaměstnání, školy, ale i volnočasové aktivity a výlety. Na koloběžce můžete absolvovat celou cestu nebo jen poslední úsek od vlakového nádraží nebo záchytného parkoviště na okraji města. Vyhnete se dopravním zácpám, provětráte si hlavu a ušetříte i přírodu. Navíc se můžete kochat okolím a ani se nezapotíte.

Jaká je ta nejlepší?

Pokud vás výhody elektrokoloběžek nadchly a přemýšlíte o nákupu, zjistíte, že na trhu je celá řada možností. Jak se v nich vyznat? Pomineme-li design, který je samozřejmě důležitý, ale velmi individuální, hraje důležitou roli ve výběru, kdo a jak bude koloběžku používat a především bezpečnost. Nicméně při volbě toho správného modelu myslete i na to, že podle zákona jsou na silnicích a cyklostezkách povolené jen elektrokoloběžky s rychlostí omezenou na 25 km/h.

Video se připravuje ...
Tipy na květnové výlety • VIDEO: Videohub

Pravidlo vidět a být viděn

Základní pravidlo bezpečnosti silničního provozu je vidět a být viděn. Proto mají mít elektrokoloběžky přední a zadní osvětlení. Výhodou jsou řady LED diody na obou stranách stupátka koloběžky, které vytváří dobře viditelné podsvícení z bočního pohledu. Zkrátka čím více svítících nebo reflexních prvků koloběžka má, tím lépe a bezpečněji pro vás. V souladu s požadavky na povinnou výbavu musí být koloběžky vybaveny i zvonkem a odrazkami. Helma je při jízdě na elektrokoloběžce povinná jen pro mladší 18 let, ale hodí se pro všechny. Začátečníci ocení i chrániče na kolena.

Pro snadné cestování

Elektrické koloběžky se vyrábějí z různých materiálů. Pokud víte, že budete koloběžku často přenášet, vsaďte na hliník. Zaručuje pevnou, ale lehkou konstrukci a bude se vám s ní dobře manipulovat. Některé typy koloběžek nabízejí také možnost složení do kompaktnějšího rozměru. To oceníte především při přepravě v hromadné dopravě, ale i při uskladnění doma. A nebojte, není to žádná věda. Skládací koloběžky jsou navrženy tak, aby je bylo možné složit jednoduše a rychle. Ideálně si to vyzkoušejte přímo u prodejce. V redakci právě jednu takovou testujeme a už brzy se podělíme nejen o dojmy z jízdy.

Další vhodnou výbavou je u elektrických koloběžek tempomat, který za vás drží stabilní rychlost a multifunkční displej, na kterém vidíte, kolik jedete a máte přehled o stavu baterie. Vychytávek je mnoho, záleží na vašich preferencích a také finančních možnostech. Elektrické koloběžky se dnes pohybují v cenových relacích nových mobilů, ale náklady na ně se vám vrátí v podobě ušetřených peněz za benzín.

Vyrážíme na cesty

Před delší vyjížďkou nezapomeňte koloběžku pořádně nabít. Doba nabíjení se liší podle kapacity baterie, ale počítejte s čtyřmi až sedmi hodinami z nuly do plné kapacity. Na tu můžete dojet až dvacet kilometrů. A pokud vám cestou náhodou dojde šťáva, nemusíte se bát, že budete koloběžku tlačit. Budete se zkrátka odrážet jako na klasické koloběžce. A kam se tedy vydat na výlet?

1) Oblíbené Polabí

Podél Labe vede nádherná asfaltová stezka z lázeňského města Poděbrady do Nymburka, které je známé svými panoramaty městských hradeb s kostelem svatého Jiljí.  Sedmnácti kilometrová trasa vede z obou směrů kolem řeky, záleží jen na vás, odkud budete startovat.

2) Po stopách českých králů

Můžete vyrazit z Prahy vlakem do Berouna a odtamtud už na elektrokoloběžkách. Tato devatenáct kilometrů dlouhá trasa vás zavede kolem řeky Berounky okolo hradů Točník, Karlštejn a Nižbor. Stezka vede nejen krásným údolím řeky, ale je také poučná. Dozvíte se o historii těžby vápence nebo o zkamenělinách spojených s osobou badatele Joachima Barrande.

3) Vydejte se na Pálavu

V okolí Pálavy najdete celou řadu stezek různých délek, které vedou tímto nádherným vinařským krajem. Projet se můžete třeba kolem nádrže Nové Mlýny, kde je asfaltový povrch a spousta sklípků okolo. Jen pozor, na elektrokoloběžce platí stejné pravidlo jako pro jiné účastníky silničního provozu. Tedy jedině jízda s čistou hlavou.

4) Objevte Baťův kanál

Baťův kanál patří k nejoblíbenějším turistickým cílům Východní Moravy. A není se čemu divit. Opět se můžete kochat krásnou přírodou a na elektrokoloběžce projet podél jeho břehů od Kroměříže až do Hodonína. Podél stezky najdete zastávky s občerstvením. Navíc se nabízí spojit výlet s plavbou lodí, která vás sveze i s elektrokoloběžkou třeba cestou zpátky.

5) Poznejte Kokořínsko

Pokud vás baví spíše lesnatý terén a už máte nějaké koloběžkové kilometry najeté, bude se vám líbit na Kokořínsku. Trasa dlouhá sedmnáct kilometrů začíná v Ráji a vede kolem hradů Kokořín a Nedamy. Nedaleko najdete Městské lázně Mšeno, které oceníte především v letních měsících.

Autor: REDAKCE