Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Přivítejte jaro na zahrádce. Co je potřeba již nyní udělat?

Jak připravit zahradu na jaro?
17. března 2022 | 06:00

Venkovní teploty pomalu stoupají a to je neklamný znak nadcházejícího jara. Jestli se už nemůžete dočkat zeleně a rozkvetlých záhonků, věřte, že je nejvyšší čas vyrazit na zahradu a začít ji připravovat. Poradíme, co udělat.

Příprava zahrady

Ze všeho nejdříve musíte záhony připravit. Zkypřete je do hloubky 20–30 cm. Zbavte je plevele, mechu a listí a přimíchejte do půdy uleželý kompost a povrch uhrabejte do hladka. Půda potřebuje minimálně týden odpočívat, aby se usadila. Teď sice máte po deštích zalito, ale pokud neprší či nesněží, poctivě půdu zalévejte. Rostliny tak budou mít dost vláhy a odměnou vám budou brzy vykukující jarničky. Od dubna se vysévají semena, která nesnáší přepichování, jako jsou mrkev, petržel, ředkvičky, řepa, hrách, fazole apod. Většina semen květin se vysévá od března do dubna.

Video se připravuje ...
Andrea Kalivodová nás provedla po své zahradě • VIDEO: Videohub

Jaro je ideální čas i na přesazování a výsadbu dřevin. Zatím bývá v noci ještě pod bodem mrazu, ale brzy se to zlomí a to je chvíle pro odstranění rostlin z ochranné fólie i chvojí. Nezapomeňte zkontrolovat dřeviny a případně odstraňte zlámané, suché nebo plísní napadené větve. U okrasných keřů se prořezávají jen druhy, které kvetou v létě. Pokud byste prostříhali jarně kvetoucí keře, připravili byste je o kvetení. Na jaře můžete vysazovat všechny ovocné stromy, meruňkám, broskvoním a nektarinkám jarní termín výsadby vyhovuje dokonce více než podzimní.

Hnojení je základ

Pokud chcete mít bohatou úrodu a zároveň přemýšlíte ekologicky, založte si kompost. Přináší spoustu výhod – zbavíte se zahradního a kuchyňského odpadu a získáte kvalitní hnojivo. Základem je výběr vhodného místa a kompostovacího zařízení. Kompostér by neměl být vystaven přímému slunci, větru či silnému dešti. Jakmile budete vybírat kompostér, myslete při tom na přístup žížal a jiných půdních organismů, podložka kompostéru by tedy měla být z propustného materiálu.

Do základů kompostu patří nařezané větvičky, sláma a posečená tráva. Na ty pak vrstvíte zbytky z domácnosti. Z kuchyně jsou do kompostu vhodné třeba slupky z brambor, cibule, odřezky z ovoce a zeleniny, ale i vyluhovaný čaj, kávová sedlina nebo skořápky vajíček. Čím různorodější materiál, tím lépe. Trik je v prohazování, které by se mělo dělat jednou až dvakrát do roka, aby vám kompost místo tlení nezačal hnít. Kompost je hotový ve chvíli, kdy už nepoznáte, z čeho byl připravován.

Autor: REDAKCE