Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češi každý rok kvůli jedné věci nenápadně přicházejí o peníze. Patříte mezi ně i vy?

Nemizí vám zbytečně peníze?
27. října 2021 | 06:00

Odkládáte si peníze raději na spořicí či běžný účet? Je to proto, že vás odrazují abstraktní popisy všelijakých finančních produktů? Nebo to děláte ze strachu, že naletíte šmejdům? Opatrnosti není nikdy dost, ale kvůli inflaci vaše úspory ztrácejí na hodnotě!

Důsledky pandemie se už teď podepsaly na růstu inflace. Došlo ke skokovému zdražení stavebního materiálu a dřeva. Ceny půjdou nahoru i u elektřiny, plynu, jídla, nemovitostí a služeb.

3 biliony - tolik peněz si Češi znehodnocují na svých spořicích a běžných účtech.

S ohledem na inflaci se (delší jak 6 měsíců). Při spoření jste si jistí, že vloženou částku dostanete zpátky, a to navýšenou o dohodnutý výnos. Investování s sebou nese riziko, že o část vložených prostředků můžete přijít. V současnosti ale při investování lze překonat inflaci.

Video se připravuje ...
Ostrá hádka o mzdy a daně v Česku: Schillerová a její rivalové v předvolební debatě Blesku • VIDEO: Blesk TV a Mall TV

Co je dobré vědět, než začnete investovat

Jaké máte cíle?  Vždy je dobré si stanovit, čeho chcete investováním dosáhnout. Cílem může být budoucí investice do bydlení, finanční podpora vašich dětí nebo třeba rezerva pro budoucnost.

Jaký máte investiční horizont? Výběr investičního fondu půjde mnohem snadněji, pokud si promyslíte svůj investiční horizont. To znamená, za jakou dobu čekáte, že investované peníze budete potřebovat.

Jaký máte postoj k riziku? Stupeň rizika je důležitým kritériem pro volbu fondu. Neodvíjí se pouze od vašich preferencí, ale vliv má i váš věk. Čím jste totiž mladší, tím vyšší míru rizika si můžete zvolit.

Jak začít investovat?

  • Do podílového fondu můžete investovat po určitou dobu. Větší obnos lze vložit jednorázově. Také je možné investovat měsíčně po menších částkách (už od 500 Kč).
  • Pohlídejte si vstupní a výstupní poplatky daného podílového fondu a také poplatek z výnosu.
  • Jak vybírat fond? „Chtějte znát jeho výkonnost alespoň 5 let dozadu. To, že se dařilo předchozí rok, je nicneříkající. Až u pětileté historie zjistíte, jestli se podílovému fondu a jeho portfolio manažerům daří, nebo ne,“ říká Lukáš Urbánek, finanční poradce Partners.

4 tipy, na co si dát pozor

Říká se, že risk je zisk. Ale co když na špatného koně vsadíte příliš mnoho?

Firemní dluhopisy

Malí investoři mohou u korporátních dluhopisů zaplakat. Hlavně ti, kteří nedokážou posoudit rizikovost nebo míru profesionality portálu, který dluhopisy nabízí. Slibované výnosy vypadají lákavě, ale nemůžete si být jistí ani u zavedených značek.

Zlato

Počítejte s tím, že vám z případného výnosu ukrojí náklady za zabezpečení, pojištění či skladování. Ze zlata vám neplyne žádná dividenda jako u akcií. „Zlato nevydělává, neplatí úroky, je nelikvidní a poplatky dosahují v poměru k ostatním investicím násobných hodnot,“ říká Martin Mašát, portfolio manažer Partners Invest. Pokud přece jen toužíte po investičním zlatu, dejte na něj max. 5 % svých úspor.

Kryptoměny

Vizionář Elon Musk dokáže jediným tweetem pořádně zalomcovat hodnotou bitcoinu. Pokud vás kryptoměny přesto lákají, doporučujeme do nich investovat max. 5 % vašich investic. Jde ale spíše o spekulaci, nikoli o investici.

Kvazifondy

Slibují výnosy v řádech desítek procent, ale slibem nezarmoutíte. V Česku existuje mnoho malých správců aktiv, na které ČNB vpodstatě nedohlíží. Zároveň se jich netýká ochrana regulace kapitálového trhu, která je obvyklá u velkých fondů. V nedávné době se negativně proslavily kvazifondy J.O.Investment, Foxtrade Invest a TokenInvest.

Autor: REDAKCE