Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Spousta zábavy, nezávislost a žádné otravné reklamy. Internetové televize mají spoustu výhod, které oceníte i během léta

7. června 2021 | 06:00

Ať už jste velkým divákem či ne, věřte, že sledování televize přes internet vás mile překvapí. Zabavíte se u ní celá rodina, a to kdekoli a kdykoli si vzpomenete. Třeba i na chatě, dovolené nebo na cestách. Nemusíte se tak bát, že vám uteče oblíbený film, seriál nebo důležité sportovní utkání. Dokonce můžete přeskočit i dlouhé reklamní bloky. Že to zní lákavě a chtěli byste to zkusit? Pak vám přijdou vhod naše rady i tipy…

Co je to vlastně internetová televize?

Internetové televize známé i pod označením IPTV (Internet Protocol Television) či OTT (Over The Top) jsou v poslední době velkým hitem. Televizní vysílání se šíří pomocí internetového připojení. Stačí, když máte v daném místě připojení k internetu a všechny oblíbené kanály máte ihned k dispozici. A nemusí to být jen pevný internet doma nebo WiFi připojení, ale můžete využít také svá data na tabletu či mobilu. A to i při cestě do zahraničí. Opět stačí mít stabilní přístup k internetu. Je to tedy jednodušší a dostupnější varianta než sledování televize přes kabelové nebo satelitní připojení. Nepotřebujete totiž instalovat žádné satelitní talíře a navíc s chytrými novějšími typy televizorů nebudete potřebovat ani set-top box. Což jsem osobně velmi ocenila. Na chatě máme totiž špatný televizní signál, ale hyzdit víkendové obydlí velkým a nevzhledným talířem se nám opravdu nechtělo. A tak jsme ráda, že jsme našli tohle jednoduché řešení.

Čím vás nadchne oproti klasické TV?

Sledování televizního vysílání přes internet má spoustu výhod. Asi největší předností internetové televize je fakt, že k jejímu sledování vlastně vůbec nepotřebujete vlastnit televizor. A využít můžete další přístroje, které máte zrovna po ruce. Stačí vám klidně obrazovka notebooku, tabletu nebo dokonce mobilního telefonu. Navíc se nemusíte trápit, jestli film, na který jste se těšili, stihnete od začátku. Prostě si jej pustíte od začátku třeba s půlhodinovým zpožděním, až budete mít čas a náladu. Kdykoliv během sledování pořadu si také můžete dát pauzu a odskočit si, aniž by vám něco důležitého uteklo. Lze se dokonce také vracet zpět a pouštět si pořady staré několik dní. Například Kuki má zpětné zhlédnutí u HD programů až 168 hodin, SledováníTV má až 1 týden a internetová televize Lepší.TV má dokonce až 100 dní. Možné je také si pořady označit pro nahrání a budete je mít k dispozici ke zhlédnutí až měsíc. 

A to stále není vše. Internetová televize dokonce vyřeší časté konflikty v rodině. Dohadujete se také doma, který program na televizi momentálně poběží? Jestli tátův fotbalový zápas, maminky seriál nebo snad oblíbený dětský pořad? S internetovou televizí vám pravidelný boj o ovladač nadobro skončí. Sledování na více zařízeních najednou je totiž jednou z největších předností. V každém pokoji tedy může klidně běžet jiný program a všichni členové rodiny budou spokojení. A ještě jednu skvělou funkci jistě oceníte. Můžete totiž rychle přeskákat velmi dlouhé a otravné reklamní bloky.

Jak to bude fungovat?

Jak už bylo řečeno, k provozu internetové televize potřebujete pouze stabilní internetové připojení, které může být zpravidla od jakéhokoliv poskytovatele. Doporučená či minimální rychlost se liší v závislosti na použitém IPTV provozovateli, ale běžně se pohybuje od 2 do 10 Mb/s. Takže není problém sledovat oblíbené TV pořady na chalupě, na cestách a dovolených. Jen myslete na to, že je důležité si ohlídat množství přenesených dat, které internetová televize spotřebuje.

Od koho si internetovou televizi vybrat?

Internetovou televizi aktuálně nabízí jedenáct celoplošných operátorů v různých tarifech a s různými doplňkovými balíčky. Jednotlivé nabídky operátorů se liší nabídkou televizních stanic a cenou tarifů, kvalitou obrazu jednotlivých stanic, délkou zpětného zhlédnutí a prostoru pro nahrávky, počtem zařízení, na kterých je možné vysílání současně sledovat a dalším uživatelským rozhraním.  Někteří poskytovatelé nabízejí svým zákazníkům další bonusy, např. v podobě filmotéky. Ta zpravidla obsahuje filmy i seriály rozdělené do několika sekcí podle žánru i oblíbenosti. Už v základním tarifu získáte většinou stanice běžně dostupné i v pozemním vysílání, ale zato v rozlišení HD a s možností přetáčení. V nejdražším tarifu můžete mít dokonce okolo 140 stanic z celého světa. A tak se určitě vyplatí si všechny nabídky podrobně projít, srovnat je a vybrat tu, která vám nejlépe sedne. Nezapomeňte ale určitě zohlednit i rychlost, kterou služba vyžaduje s ohledem na vaše stávající internetové připojení. 

Náš tip! Pokud je to možné, vyberte si takového poskytovatele, který nabízí internetovou televizi bez závazku ve zkušební době zdarma nebo za symbolickou částku. A vše si nejdříve dobře vyzkoušejte. Je totiž zbytečné platit třeba za funkce a programy, které nakonec nebudete vůbec využívat.

Autor: beni