Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jaké jsou výhody chytré domácnosti? Ukážeme vám vychytávky, které budete chtít!

2. června 2021 | 06:00

Termín chytrá domácnost už asi není pro nikoho z nás cizí. Díky internetu můžeme ovládat světla, hudbu nebo televizi odkudkoli. Věděli jste ale, že schopnosti chytré domácnosti sahají mnohem dál?

Realita nebo sen?

Zdá se vám představa, že přijdete domů z práce a bude vypráno, vyluxováno, nádobí umyté a tráva posekaná, jako sen? Dnes už to může být realita! Díky chytré domácnosti můžete z mobilního telefonu naprogramovat spotřebiče, aby odvedly práci za vás. Navíc je můžete načasovat na dobu, kdy nebudete doma, aby vás nerušil hluk. Vy už jen můžete odpočívat třeba u televize. A pokud nemůžete najít ovladač, nevadí! I televizi lze ovládat z mobilního telefonu, tabletu nebo počítače.

Péče o seniory

Horší sluch je u seniorů běžný. Díky chytrým žárovkám, které se napojí na zvonek, už vaši návštěvu babička ani dědeček nepropásnou. Při spuštění zvonku totiž začnou žárovky poblikávat. Pokud jde o zapomínání, i na to vývojáři mysleli. Do bytu lze seniorům nainstalovat senzor kouře, úniku plynu nebo vody. Samozřejmostí je ovládání hlasem, takže není potřeba vstávat.

 

Zabezpečení domova

Před zloději váš domov ochrání kamery, které reagují na pohyb a umí zaslat upozornění do mobilního telefonu i s videem. Na trhu najdete i chytré kukátko, které vám v aplikaci ukáže, kdo stojí u dveří. Chytrý zámek vám otevře v případě, že si zapomenete klíče. V době dovolené pak můžete nastavit automatické rozsvěcování světel.

Tip redakce

Pro správné fungování chytré domácnosti je potřeba rychlé připojení k internetu. Jak jste na tom s jeho rychlostí vy, si můžete ověřit zde.

 

 

 

Autor: komerční prezentace