Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Podzimní Athény. Co byste při jejich návštěvě rozhodně neměli vynechat

5. října 2020 | 00:00
Prezentace klienta |

Přemýšlíte, jak si zpříjemnit sychravý podzim? Vyrazte na pár dní do řeckých Athén. Toto město nabízí nespočet zajímavých míst, a to nejen pro milovníky historických památek ale i hor nebo nočního života.

3km pěší zóna propojuje klíčové památky Athén

Atény jsou atraktivním velkoměstem s fascinující historií. Máte ve zvyku při svých výletech poznat všechny klíčové pamětihodnosti? Athény si zamilujete už jen proto, že klíčová místa propojuje 3kilometrová pěší stezka. Ta vede až k hlavním archeologickým nalezištím (tzv. „archeologickému parku“), které rekonstruují původní antickou krajinu. Během procházky narazíte na Akropolis, Muzeum Akropole, Thiseion, starověkou Agoru či Plaku.

Věděli jste, že..

Nedaleko stezky se nachází Panathénajský stadion, sloup antického olympijského boha Dia a divadlo antického boha Dionýsa i Heroda Attikose.

Autor: www.visitgreece.gr

Bájný Akropolis

Jestli něco při návštěvě Athén nemůžete vynechat, je to právě Akropolis. Na skalnatém kopci, který vévodí dnešním Athénám, se nacházel nejdůležitější a nejdokonalejší chrám starověkého města, zasvěcený patronce Athén, bohyni Athéně. S tímto posvátným místem byly spojeny všechny mytologické příběhy týkající se města, velké náboženské svátky, ale i významné historické události. Už v době mykénské tudy vedl jediný vstup, který zde najdete až dodnes. Hlavním vstupem na Akropoli je tzv. brána Buele, která byla postavena ve 3. století n. l. po vpádu Herulů do města. Tento hlavní vstup vás přivede k Propylajím, monumentální bráně postavené sochařem Mnesiklem v klasickém období.

Slunečné pobřeží

30 minut směrem na jih se nachází pobřeží Sarónského zálivu a jižní předměstí, kde se můžete projít podél moře a využít nespočet krásných a bezplatných pláží. Hlady ani žízní zde neumřete. Budete zakopávat o příjemné restaurace, bary, rekreační či kulturní parky i noční kluby. Pobřeží vede až k archeologickému nalezišti Sounio, kde se na skále u pláže nachází chrám boha Poseidóna. Láká vás plavba plachetnicí, abyste zažili svou verzi bájné výpravy? Tak si pronajměte plachetnici či jachtu a vrhněte se na průzkum ostrovů.

Autor: www.visitgreece.gr

Pro milovníky hor

Máte rádi horskou turistiku? Na Sever od Atén vás budou bavit hory Parnitha. Chcete poznat místo, které dalo jméno maratonskému běhu? Tak vyrazte na severozápad od Atén, kde naleznete vesnici Marathónas. Pokud se po prohlídce budete chtít zchladit, kousek od vesnice leží Vravrona, přičemž u pláže se nachází chrám antické bohyně Artemis.

Článek vznikl v kooperaci s Řeckou centrálou cestovního ruchu.

Autor: www.visitgreece.gr