Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nejlepší dárky pro gurmány: Seženete je i v supermarketu

  • Nejlepší dárky pro mlsouny!
    17. prosince 2014 | 06:00

    Delikatesy a alkohol patří tradičně k populárním dárkům, které ocení nejen gurmáni, ale i hospodyňky a vášniví kuchaři. Vybrala jsem pro vás ty nejlepší dobroty, které jsou momentálně v kurzu, a přitom pro ně nemusíte do žádného specializovaného obchodu. Na mém vánočním nákupním seznamu rozhodně chybět nebudou.

  • Gurmánské paštiky

    paštika
    Autor: archiv

    Paštiky prožívají v posledních letech obrovskou renesanci a na českém trhu se objevila řada výběrových a dárkově balených produktů. Speciální lahůdkové paštičky najdete před svátky v nabídce běžných supermarketů nebo si je můžete objednat od malovýrobců. Skvělé jsou například od brněnské paštikárny Delikatesy, seženete je v prodejnách Sklizeno nebo si je můžete objednat na jejich Facebooku.

  • Sušená šunka

    sušená šunka
    Autor: archiv

     

    Prosciutto crudo či jiné typy sušené šunky v českých lednicích zdomácněly teprve před pár lety, kdy se dostaly do běžné nabídky supermarketů. Pod stromečkem potěší gurmána nejlépe v podobě kýty. Často se prodává i se stojanem a ostrým nožem. Aktuálně ji seženete například v Tesku, Lidlu nebo v Albertu.

  • Hruškovice

    vánoce, hruškovice
    Autor: archiv

    Mezi pálenkami je módním hitem hruškovice. Ať již legendární značka Williams nebo ta od lokálních výrobců. Mohu doporučit například hruškovici značky Žufánek, tradiční slovenskou Jubilejní s medem nebo Originální spišskou hrušku.

  • Růžový vermut

    vánoce, růžové martini
    Autor: archiv

    Růžová vína mají svůj boom již za sebou, ale v kurzu jsou růžové aperitivy, jako jsou Martini Rosato Vermouth nebo Cinzano Rosé. Rozhodně jím letos potěším některou ze svých přítelkyň. Růžové pití my holky milujeme.

  • Perlivá vodka

    vánoce, perlivá vodka
    Autor: archiv

    Perlivá vodka je na tuzemském trhu absolutní novinkou a bohužel není snadno k sehnání. Ale pokud chcete potěšit vášnivého milovníka vodky, ještě stihnete nakoupit v některém z e-shopů. Pátrejte po značkách Camitz, Absolute Tune nebo Boom, která je cenově nejpříznivější a je dostupná i v maloobchodu.

  • Třtinový rum

    vánoce, rum
    Autor: archiv

    Rum byl v našich končinách dlouhá léta považován za levný alkohol, ale v posledních letech i k nám dorazila móda kvalitních třtinových rumů, a ty se staly dostupnějšími. Obzvláště mužům udělá dobrý rum obvykle nepoměrně vetší radost než svetr luxusní značky, papuče nebo apartní pyžamo. Já osobně budu letos vybírat ze značek Diplomatico, Abuelo či Flor de Cana.

  • Dlouhozrající sýry

    odpolední svačina
    Autor: Shutterstock.com

    Už léta se na oko rozčiluji, že k narozeninám i k Vánocům dostávám spoustu parády a literatury, přitom nejvíc toužím po pořádném bochníku italského parmezánu. Takže kvalitním, dlouhozrajícím tvrdým sýrem nikdy nic nezkazíte. Většina z nich je totiž přece jen cenově náročnější, a navíc se hned tak nezkazí, takže z pořádné porce pravého parmezánu nebo peccorina bude vášnivá kuchařka kouzlit dlouhé měsíce.

  • Anýzovky

    anýzovka
    Autor: archiv

    Dalším exoticky znějícím alkoholem, který se skvěle vyjímá pod vánočním stromkem, jsou anýzovky – buď francouzský Pernod či Pastis, nebo řecké Ouzo. Máte-li mezi přáteli milovníky Francie či Řecka, rozhodně lahvinkou výše jmenovaných pálenek nic nezkazíte.

  • Výběrové suché salámy a domácí uzeniny

    Klobásy
    Autor: Dana Kolářová

    Je pravdou, že obligátní "štangle" uheráku je v Česku téměř vánoční tradicí, ale dnes už můžete sehnat řadu dalších tzv. suchých salámů a klobás, které obdarovaného překvapí. Koukejte se v supermarketech třeba po klobáskách chorizo, zajděte na farmářské trhy nebo hledejte uzeniny ze zvěřiny. Není mnoho mužů, kteří by tváří v tvář daňčí klobáse nezjihli. Tedy kromě vegetariánů.

  • Čerstvé těstoviny

    těstoviny
    Autor: Shutterstock.com

    Čerstvé těstoviny jsou pro mě skokanem roku. Ne že by u nás nebyly doposud k dostání, ale během letošního roku se probojovaly na menu řady (nejen) drahých restaurací, farmářské trhy, ale i pulty supermarketů. A kdo jednou ochutnal čerstvé těstoviny, bude z takového dárečku v sedmém nebi. A nejen proto, že jsou zhruba dvojnásobně dražší než sušené. Což vás ale u jednorázového dárečku netrápí.

  • Sekt

    sekt, bublinky
    Autor: archiv

    Bublinky nikdy neurazí. Milujeme je my ženy, ale často je ocení i mužští. Můžete vybírat z velice širokého cenového spektra. V běžné maloobchodní síti narazíte na pravé šampaňské značky Moet Chandon, ale skvělé jsou i tuzemské sekty značky Bohemia Sekt. Jejich řada Prestige má skvělá hodnocení i v mezinárodním kontextu a díru do rozpočtu vám neudělá. Překvapivě dobrý poměr cena/výkon nabízí také suchý sekt od značky Motýl.

     

  • Čokolády není nikdy dost

    čokoláda, sůl
    Autor: Shutterstock

    Čokoláda žádnou ženu nezarmoutí a ta opravdu kvalitní, od 80% obsahu kakaa výše, ani dietářku. Jen bonboniéry jsou trochu pasé. Nejvíc trendy je momentálně černá čokoláda s obsahem mořské soli a najdete ji v nabídce řady značek. Podobně pak čokolády s obsahem koření chilli. Osobně si na ni příliš nepotrpím, ale působí exoticky a luxusně. Lepší než bonboniéra s mnoha příchutěmi jsou třeba čokoládové lanýže nebo belgické pralinky. A překvapí i britská specialita – černá čokoláda s mátovým krémem. Popravdě, vybrat ženě tu správnou čokoládu je někdy těžší než vybrat parfém. Ale tou černou s vysokým obsahem kakaa nic nezkazíte.

  • Čaj a káva

    Není nad to, když si uvaříte čeestvě mletou kávu.
    Autor: Shutterstock.com

    Káva je dalším vánočním evergreenem, ale dnes můžete i v supermarketu vybírat z velice široké škály – jak kvality, tak ceny. Nejvíce v kurzu je fair trade káva, tedy ta, jejíž producent garantuje, že férově platí sběrače a další pracovníky v zemi původu – nejčastěji v Africe či Asii. Pokud víte, že je obdarovávaný vlastní, radost udělají i speciální kapsle do hodně rozšířených kávovarů typu Nespreso či Tassimo a další.

  • Víno neurazí

    s
    Autor: archiv pořadatelů

    Samozřejmě zcela obligátním, ale vždy vítaným dárečkem je lahev dobrého vína. Aby udělalo velkou radost, je třeba trochu znát vinné chutě toho, koho se chystáte obdarovat. Osobně doporučuji vždy kupovat podle vašeho odhadu víno tzv. o úroveň výše, než si myslíte, že váš přítel či rodinný příslušník běžně konzumuje. Možná budete překvapená, ale opravdu dobrá vína střední a vyšší střední třídy můžete pořídit i v běžné maloobchodní síti. A v adventním čase také v rámci promo akcí za velice výhodné ceny. Skvělé víno můžete pořídit i kolem 100 Kč. Moje osobní strategie je, že když se mi nějaké víno v akci zamlouvá, zkrátka jedno koupím, ochutnám, a pokud mi sedí, obratem nakoupím zásobu.

  • Dárkový voucher

    dárkový poukaz, obálka
    Autor: archiv

    Pokud tápete, čím potěšit gurmána, rozhodně nic nezkazíte dárkovým voucherem či kartou do populárního obchodu s delikatesami, ale třeba i do dobře zásobeného supermarketu. Mezi gurmány má dobrý zvuk třeba Marks & Spencer, Wine & Food Market či řetězce obchodů s lokálními produkty, jako jsou Náš Grunt či Sklizeno. Ale na své si gurmán přijde i v síti Tesco.

Diskuse ke článku
.