Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pořiďte dárky na Vánoce v klidu, bez stresu a tlačenic

Přemýšlíte, čím o Vánocích překvapit své blízké?
21. listopadu 2013 | 16:00

Sice nám to výzdoba na nákupních centrech napovídá už od října, ale Vánoce se opravdu blíží. Zatím můžete být v klidu - od vypuknutí vás dělí ještě celý advent, už teď byste ale měli přemýšlet nad tím, jaké dárky koupíte a pomalu je začít shánět. Alespoň v případě, že z toho ve finále neplánujete zešílet.

Napište si seznam

I když (stejně jako já) nepatříte k fanouškům nákupních seznamů, v případě Vánoc dělám výjimku. V ideálním případě je dobré si všímat, po čem vaši blízcí zatouží v průběhu celého roku. Pokud takovým věcem ale příliš nevěnujete pozornost, nezoufejte.

...
Autor: Shutterstock.com
Zajděte si sami v klidu někam na kávu, vezměte do ruky papír a tužku a napište si pro koho dárky plánujete kupovat a jaké konkrétně máte v plánu. Neděste se, pokud vás toho v první okamžik moc nenapadne. Už samotný fakt, že o tom začnete přemýšlet ve vás nastartuje "mód nákupů". Pokud si totiž stále říkáte, že na dárky je ještě spousta času, mohli byste také skončit na Štědrý den v hypermarketu s prázdným vozíkem a studeným potem na čele.

Pozor na online

...
Autor: shutterstock.com
Vyhnout se davům a frontám v obchodech nákupem na internetu je skvělé řešení. Připravte se ale, že zdaleka nebudete jediní, koho napadne. Před Vánocemi navíc spousta e-shopů láká na poštovné zdarma, takže zde nakupuje čím dál větší množství zákazníků.

S tím jde ovšem ruku v ruce delší doba dodání. Pokud tedy chcete mít dárek pod stromečkem skutečně na Štědrý den a ne až na Silvestra, objednejte ho včas, aby vám stihl dorazit.

Vyrobte dárky sami

...
Autor: Shutterstock.com
Pokud si už opravdu nevíte rady co koupit, nesnižujte se k ponožkám nebo rukavicím, ale zkuste se vrhnout na výrobu originálních dárků sami. Vaši blízcí je jistě ocení.

Skvěle se hodí například nakládané sýry různých druhů, nebo domácí kosmetika. Tipů na její výrobu najdete spoustu na internetu, včetně našeho webu. Pokud navíc koupíte stylové sklenice a vkusně je dozdobíte, budete mít opravdu krásný a originální dárek od srdce.

Nehchte výběr na obdarovaném

...
Autor: shutterstock.com
Víte, že by vaši maminku nebo sestru potěšil nějaký módní kousek, nebo nový pár bot, ale netroufáte si odhadnout velikost nebo barvu. Udělejte to nejjednodušší co jde - darujte dárkovou poukázku do jejího oblíbeného obchodu.

Je to mnohem lepší, než věnovat peníze, které často skončí v provozu domácnosti, namísto toho, aby udělaly radost obdarovanému. Vy současně nemusíte čelit případnému zklamání z dárku, protože jste se náhodou netrefili do vkusu nebo velikosti.

Nedělejte hlouposti

...
Autor: profimedia.cz
Hlavně ale nezapomínejte, že Vánoce jsou svátky klidu a pohody. Proto se zbytečně nestresujte přípravami ani samotnými dárky. I když jste možná zrovna ve finanční tísni, neberte si půjčku na vánoční nákupy, ale raději to s rodinou proberte.

Takové zadlužení se kvůli jednomu hezkému večeru by vás totiž mohlo potrápit daleko víc, než utažení opasku, které každý pochopí. A co se dětí týče, je jim do důsledku úplně jedno, jestli stál dárek stovku nebo tisícovku. To co dělá Vánoce magickými, je jejich hřejivá atmosféra.

Autor: brig