Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vydlabejte si truhlík

26. srpna 2008 | 11:15

Co se k sobě může hodit lépe než nahrubo opracované dřevo a květiny. Přírodniny se skvěle doplňují, a navíc je každý dlabaný truhlík originál.

Dřevěná korýtka ozdobí všechny zahrádky, terasu nebo balkon. Zasázet do nich můžete balkonovky, skalničky, ale také je třeba jen vyložit dekorativními kameny. Určitě jim budou slušet! Tento tip pro vás připravil Zdeněk Liberda.

Co budete potřebovat:

* dobře vyschlou kulatinu nejlépe ze smrku nebo borovice o délce asi 1 m a průměru nejméně 20 cm
* motorovou pilu
* půlkulatou sekerku
* půlkulaté dláto
* gumovou palici
* vrtačku
* smirkový papír
* kladívko
* kovový pásek pro zpevnění kulatiny ze strany
* včelí vosk nebo barvu na povrchovou úpravu výrobku (nejlépe luxol – barevný nebo bezbarvý)



JAK NA TO

1. Z vyschlého kusu dřeva sloupněte kůru. Postupně ji pomocí dláta a palice odsekávejte a nakonec poleno očistěte na holé dřevo. Když se vám podaří najít kulatinu s větvemi, které mohou posloužit jako nožičky, neodřezávejte je, jenom je zařízněte na správnou délku a také oholte na dřevo.

2. Pak do čela polena natlučte kovový pásek, který jste si předem poskládali jako harmoniku. Vznikne výztuha bránící popraskání korýtka.

3. Do kulatiny vyřízněte motorovou pilou obrys budoucí prohlubně.

4. Půlkulatou sekerou nebo půlkulatým dlátem vysekejte dutinu.

5. Hrany srazte dlátem (odsekejte malé štěpiny) po celém obvodě. Toto zaoblení vypadá lépe než ostrá hrana, a navíc se z velké části zbavíte problému s třískami.

6. Vnitřek koryta proberte dlátem do potřebné hloubky a vyhlaďte smirkovým papírem. Do dna vyvrtejte dírky o průměru asi 5 mm (na 1 m kulatiny asi 3 dírky) pro odtok vody. Hotový výrobek natřete luxolem a nechte zaschnout.

DOPORUČUJEME

Aby dlouho vydrželo
Jak se o korýtko postarat? Na zimu ho schovejte do kůlny nebo alespoň pod přístřešek, aby se na něm v zimě nedržel sníh. Dřevo nesmí opakovaně nasáknout vodou a prudce vyschnout – mohlo by silně popraskat. Když k tomu přidáte každý rok na jaře před osázením nový luxolový nebo voskový nátěr, vydrží vám i deset let. Nemá-li korýtko nožičky z pahýlů větví, můžete ho podložit kameny nebo špalíčky dřeva – "sezení" přímo na zemi mu nesvědčí, natáhlo by vlhkost a začalo plesnivě a hnít.

Co se k sobě může hodit lépe než nahrubo opracované dřevo a květiny.
Autor: Lucie Dvořáková

Autor: Lucie Dvořáková, Gabriela Koulová