Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tipy na tři jednoduché marinády, které zvládne každý

18. května 2015 | 06:00

Léto, slunce, zahrádka, grilování. Také se už těšíte? Připravili jsme pro vás tři jednoduché marinády na kuřecí, vepřové, tmavé maso, ryby a krevety, které jemně vyzdvihnou chuť masa a povýší ho tak na absolutní grilovací skvost.

Podle šéfkuchaře Jana Součka je možné dobu marinování zkrátit, pokud necháme potraviny v pokojové teplotě – cca 3 hod oproti celé noci v lednici – maso se otevře a vtáhne do sebe více chuti. Než maso vložíte do marinády, důkladně je osušte, protože voda v marinádě při grilování způsobuje prskání. Jan Souček si zamiloval balzamikové krémy Kalamáta Papadimitrou zejména pro jejich chuť a variabilní použití v kuchyni.

Marináda s pivem a světlým balzamikovým krémem na kuřecí a vepřové maso

Smíchejte 3 lžíce tekutého medu, 3x lžíce balzamikového krému, 250 ml černého piva, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce nasekaného rozmarýnu

Marináda se zázvorem a chilli se citrusovým balzamikovým krémem na krevety a ryby

4 polévkové lžíce oleje, 2 polévkové lžíce citrusového balzamikového krému, 2 prolisované stroužky česneku, 1 polévkové lžíce nadrobno nasekaného čerstvého zázvoru, 1 nadrobno nasekaná červená feferonka, 1 polévková lžíce nasekané citrónové trávy nebo 1 polévková lžíce citrónové šťávy

Švestková marináda s fíkovým balzamikovým krémem na tmavá masa

3 polévkové lžíce švestkových povidel, 2 polévkové lžíce dezertního vína, 2 polévkové lžíce fíkového balzamikového krému, 2 polévkové lžíce rostlinného oleje, 2 prolisované stroužky česneku, 1 polévkové lžíce sójová omáčka, zázvor

 

Autor: red