Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pozor na předvánoční půjčky!

15. listopadu 2019 | 06:00

Asi každé domácnosti narostou před koncem roku výdaje. Někdy tak moc, že je potřeba vzít si půjčku. Jak to udělat, na koho se obrátit, a hlavně – jak nenaletět a nedostat se do maléru?

V první řadě si půjčujte jen u institucí, které jsou prověřené, a chtějte nízké splátky. Nepodceňujte ani zdánlivě relativně drobné půjčky a nedoplatky. Pětaosmdesát procent všech dluhů v exekuci jsou ty do deseti tisíc korun. Klíčové pro zdravé přežití ale je udržet si ve svých dluzích přehled.

PŮJČUJE SI KAŽDÝ TŘETÍ

Půjčku má každý třetí Čech. A často nezůstává jen u jedné. Z průzkumů ale vyplývá, že čím více úvěrů, zejména těch drobných, lidé mají, tím častěji se dostávají do potíží se splácením. Případy, kdy lidé mají více půjček, nejsou zdaleka ojedinělé. Počítají se sem totiž i všechny nákupy na splátky, kreditní karty, leasing auta nebo třeba hypotéka na dům. A s jejich nabídkami se v posledních letech opravdu roztrhl pytel.

SPOJTE DLUHY DO JEDNOHO

Pokud máte půjček víc, v takové situaci odborníci doporučují spojit všechny dluhy do jednoho. Říká se tomu konsolidace a znamená to, že jedna banka spojí všechny klientovy úvěry do jednoho. Klient pak má jen jeden splátkový kalendář, jedny férové podmínky a jen jednoho partnera, s nímž musí v případě potíží komunikovat. Přehledné, jednoduché, a navíc i výrazně bezpečnější. Po sloučení úvěrů má klient často lepší podmínky, než měl původně u jednotlivých obchodníků. Není výjimkou, že nakonec klienti platí na splátkách méně než doposud.

RADY ODBORNÍKŮ

FILIP BELANT, NEZAJIŠTĚNÉ ÚVĚRY V ČESKÉ SPOŘITELNĚ

POZOR, KDE SI PŮJČUJETE Půjčka nemusí být jen úvěr. Spadají sem i různé nákupy elektroniky na splátky a kreditní karty, leasing auta nebo třeba hypotéka. A protože hlavně splátkový prodej nabízejí téměř všude, je těžké odolat. Buďte ale obezřetní a půjčujte si pouze od prověřených fi rem. Garantujeme klientům nejnižší možnou měsíční splátku úvěru. Nabídka sjednání půjčky s garancí nejnižší splátky je podmíněna předložením nabídky konkurenčního bankovního poskytovatele spotřebitelských úvěrů.

DAVID ŠMEJKAL, ŘEDITEL PORADNY PŘI FINANČNÍ TÍSNI

SPOČÍTEJTE SI, KOLIK PŮJČEK MÁTE Často lidé s hrůzou zjistí, že mají i deset různých půjček. A třeba i problémy s jejich splácením. Vždy je třeba vycházet z vlastního rozpočtu. Zpětně lidé sami přiznávají, že do potíží je dostalo hlavně přecenění vlastních sil a příliš mnoho souběžných půjček. Většina klientů věří, že splácet pár stovek měsíčně si budou moci dovolit. Ale i malé dluhy umí dát zabrat.

Autor: komerční prezentace
Video se připravuje ...