Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chat s finanční poradkyní: Pomůže vám ušetřit tisíce!

Kateřina Smekalová vám dokáže ušetřit tisíce. Poradí vám, jak třeba nejlépe refinancovat úvěr a nejen to.
29. července 2014 | 11:56

Také každý měsíc jen nevěřícně kroutíte hlavou když sledujete, jak z vašeho účtu mizí peníze za všemožné poplatky, úroky a další? Pravděpodobně netušíte, že zaplacené částky nemusejí ruinovat váš rodinný rozpočet. Jak je snížit vám na chatu Bleskprozeny.cz fundovaně radila a na další vaše zvídavé dotaz odpovídala finanční poradkyně Partners Kateřina Smékalová.

online chat
dobrý den, jaký běžný účet je podle Vás dnes nejvýhodnější? (Karel)
Foto
Dobrý den, Karle, prosím najděte si odpověď výše. Tímto se chci s Vámi rozloučit a poděkovat za Vaše dotazy a lichotky. Přeju příjemný slunečný den. Katka
Opravdu je to postaveno na tom, ze cim sezenu vice novych klientu tim je vyssi moje odmena?(Marcieso)
Foto
Dobrý den, ne, není. Pokud by to takto bylo postaveno, znamenalo by to, že se jedná o firmu s uspořádáním tzv. letadla a to opravdu nejsme :-)
Dobrý den :-) Neuvažovala jste někdy o propojení svého prvotního povolání s nynějším? Třeba kurzy pro učitele, jak na finanční gramotnost? Nebo přímo přednášky na školách? U nás by byl o Vás velký zájem. Irena :-)(Irena)
Foto
Dobrý den, Ireno, Partners mají projekt Den finanční gramotnosti, který se věnuje právě školení na ZŠ, SŠ a dospělých. U nás z Trutnova jsou zapojeni moji kolegové a já sama v rámci klubu Business for Breakfast, což je klub podnikatelů, poskytuju něco podobného kolegům z podnikatelské branže. Pokud byste si přímo chtěla objednat přednášku, ráda vám vyhovím, nebo doporučím některého z kolegů z regionu. Pište buď mně na katerina.smekalova@partners.cz nebo na dfg@partners.cz
Dobry den chtěla bych se zeptat ohledne vyvoje sazby u hypoték. Mám hypotéku ktera je zavisla na sazbě Pribor od ČNB. Zda u této sazby zůstat anebo přejít na fixaci. (Andrea)
Foto
Dobrý den, Andreo, záleží, jaké podmínky vám banka dává při přechodu na hypotéku s pevně danou fixací. Floatová sazba je vždy nižší a flexibilnější, než pevná. Myslím, že úrokové sazby nějak extrémně nahoru nepůjdou, proto bych zůstala u floatové hypotéky. Konkrétněji se na to můžeme podívat spolu. Pište na email katerina.smekalova@partners.cz
Dobrý den, poradite mi? Je dobre mit jak bezny, tak sporici ucet u jedne banky? Dekuji, A.(Anna)
Foto
Dobrý den, myslím, že je daleko důležitější sledovat podmínky spořícího účtu - zda je zdarma a jaké má úročení. U bankovního účtu je zase potřeba sledovat, jaké jsou tam poplatky a za co vlastně platíte. Obecně bych se vůbec nebála, pokud některá z institucí nabízí oba dva produkty výhodné právě pro vás, je u nich mít :-)
Dobrý den, nevyznám se už v penzijní reformě a co s tím kolem souvisí. POradíte jak se nejlépe zaopatřit ve 30 letech? (tintuška)
Foto
Dobrý den, i přesto, že jsem musela kvůli penzijní reformě projít řadou seminářů a zkoušek, mohu zodpovědně říci, že v tomto tématu se v současném politickém rozpoložení vyzná jen málokdo :-)) Obecně existuje řada forem, jak to řešit. Za sebe doporučuji vybrat některý z produktů, v němž ke svým penězům budete mít přístup i během celého produktivního života. Nikdy nevíte, co se může stát. Nejdříve je potřeba mít rezervy krátkodobé a pak řešit dlouhodobé finance. Můžu vám samozřejmě poradit konkrétněji, neváhejte mě kontaktovat na katerina.smekalova@partners.cz
Dobrý den, chtěl bych se vás prosím zeptat, přemýšlel jsem o kariéře v Partners, ale nelíbilo by se mi neustále shánět nové a nové klienty, existuje i jiná možnost, abych mohl v Partners nastartovat kariéru? Děkuji moc za odpověď.(Ondra)
Foto
Dobrý den, Ondro, veškerá práce v Partners je o referencích. Pokud děláte svoji práci dobře, je otázkou času, kdy se vám klienti či spolupracovníci začnou ozývat sami. Mluvím z vlastní zkušenosti, mně osobně se to stalo asi tak po třech letech a to jsem dokonce měla těžší podmínky tím, že jsem nepocházela z regionu, ve kterém jsem začala podnikat. Je tady jedna alternativa, a to je práce na franšíze Partners Market. Tam je to spíše o servisování klientů stávajících. Pokud chcete o tomto konceptu vědět více, neváhejte mě kontaktovat na katerina.smekalova@partners.cz. Sama jednu franšízu mám v Pardubicích a mohu vám tedy říct svoje postřehy a zkušenosti.
Může se fin.poradcem stát člověk hned po škole? je to dobrá volba, když nemá žádne prostředky do začátky (Liana T.)
Foto
Dobrý den, Liano, finančním poradcem v Partners se můžete stát, pokud máte ukončené středoškolské vzdělání s maturitou. Peníze do začátku, na rozdíl od jiných podnikání, potřebovat nebudete a v tom je obrovská výhoda :-) Důležitá je jen investice časová a záleží pouze na vás, zda se vypracujete v úspěšnou poradkyni, či manažerku, nebo nikoliv. Peníze v tom roli rozhodně nehrajou.
Aho Kači, zdravíme Tě s Jarouškem z Brna. :-D Příští rok si od peněz odpočiň a přijeď za náma na vodu! Tak čus, paní poradkyně.. :-)(Maroš)
Foto
Čau klucííí, taky vás zdravím. Tak určitě :-) Dorazím v zimoj na hory, oki? ;-)
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na pojištění právní ochrany. Které pojišťovny je nabízejí a v jakém rozsahu? A jaké jsou čekací doby a které pojištění by jste doporučila pro běžného člověka? (koupě domu, auta, rozvod, pokuty...)(Víťa)
Foto
Dobrý den, Víťo, toto je velmi specifický dotaz. Přiznám se, že vám takto od stolu nedokážu přesně odpovědět, ale jelikož máme u nás na centrále přímo odborníka, který se zabývá analýzou neživotního pojištění, včetně těch, co uvádíte, doporučuji vám obrátit se přímo na něj. Jedná se o Jiřího Pěnčíka...jiri.pencik@partners.cz
Zdravím Vás Kateřino, vypadáte úžasně. Rád bych Vás někdy viděl osobně. (Vladimír)
Foto
Dobrý den, Vladimíre, děkuji za lichotku :-) Vzhledem k tomu, že si současný chat čte nejspíše od stolu v práci můj přítel, bylo by ode mě troufalé se s vámi na tom takto veřejně domlouvat :-)))
Dobrý den, jak by měl člověk správně postupovat, když se dostane do dluhové pasti? Od kdy je možné využít osobní bankrot.(Kamil)
Foto
Dobrý den, získat osobní bankrot rozhodně není vůbec jednoduché. Je třeba splnit řadu podmínek. Partners se touto problematikou moc nezabývá, spíše preferujeme formu prevence, ale jsem schopná vám dát doporučení na odborníky, kteří vám s tím rádi poradí. Ozvěte se mi na můj email. katerina.smekalova@partners.cz
Dobrý den, s manželem řešíme, zda si máme vzít úvěr ze stavebního spoření a nebo hypoteční úvěr. V každé bance nám říkají něco jiného. Sama se v této problematice moc nevyznám, existuje nějaká rada, co je lepší. děkuji, radka(Radka)
Foto
Dobrý den, Radko. Právě proto, že vám v každé bance, či spořitelně řeknou něco jiného, je dobré využít finančního poradce, který má vlastně přístup k datům ze všech finančních institucí a dá vám objektivní názor a dokonce srovnávající propočet :-) Je jasné, že každý zaměstnanec jednotlivé instituce bude kopat za svoji barvu a nikdy se nedopátráte, kde je pravda. Obecně bych si troufla říci, že pokud si berete úvěr na více, než 500 tis. a na stavebním spoření nemáte naspořen zajímavý objem peněz, bude pro vás vždy výhodnější hypotéka z důvodu nižšího přeplatku. Abych to ale mohla říci opravdu odborně a profesionálně, potřebovala bych znát všechny údaje. Neváhejte se mi ozvat. katerina.smekalova@partners.cz
Je pro hypotéky lepší fixace na delší nebo kratší dobu? Předem díky za odpověď(Mára)
Foto
Dobrý den, Máro, úrokové sazby jsou sice na historickém minimu, což možná není špatné zafixovat na delší dobu, ale nevím, jak u vás, mám pocit, že můj život se mění poměrně závratným tempem a když nejsem schopná říci, co se může stát během pěti let, raději bych volila možnost, kdy se můžu závazku k hypotečnímu úvěru zbavit rychle a nepodstupovat sankce za předčasné splacení. O něco přívětivěji se v tomto chová floatová sazba (pohyblivá), kde máte větší možnost flexibility vzhledem k životnímu tempu ;-) Pokud jste ale velmi konzervativní a stálý člověk, nebála bych se delší fixace. Ta může být v této době velmi výhodná.
Dobrý den, je vhodná doba refinancovat hypotéku nebo mám ještě počkat? Petr (Petr)
Foto
Dobrý den, Petře, v první řadě záleží na tom, zda vám někdy v nejbližší době bude končit fixace, protože nepředpokládám, že byste chtěl platit sankci, kterou si banka za předčasné ukončení účtuje. V současné době jsou samozřejmě ideální podmínky, neboť úrokové sazby jsou na historických minimech. Možná malá nápověda - hypotéku můžete u mnohých institucí refinancovat až rok dopředu. Můžete se na mě obrátit, ráda Vám s tím pomůžu. katerina.smekalova@partners.cz
Chtěla bych se zeptat, zda jste se někdy setkala s nějakou negativní reakcí od lidí z Vašeho okolí? Myslím, že u spousty lidí tato práce vyvolává negativní reakce. (Dagmar)
Foto
Dobrý den, Dášo, lhala bych, kdybych řekla, že ne :-) Právě v tom, že u spousty lidí má finanční poradenství špatné renomé, které se tu bohužel vybudovalo historicky, vidím já konkrétně tu největší výzvu a příležitost. Vím, že mám "lék na rakovinu", protože finanční negramotnost postihuje hrozně moc lidí. Vnímám finanční plánování jako obrovskou pomoc lidem a léčbu jejich špatných životních návyků. A tím, že jsem o své práci stoprocentně přesvědčena, z takovýchto reakcí si nic nedělám, naopak, velmi často přesvědčím člověka o opaku a změním jeho názor.
Dobrý den, doporučila byste sjednotit veškeré půjčky do jedné, tak jak to v současné době nabízí různé bankovní instituce? Děkuji(Eliška)
Foto
Dobrý den, Eliško, bylo by ode mě nezodpovědné Vám radit takto od stolu, pokud nevím, za jakých podmínek půjčky máte. Všeobecně lze říci, že stejdnocejí půjček, neboli konsolidace možná je a samozřejmě platí, že čím méně půjček, tím méně poplatků. Abych vám to ale mohla říct se stoprocentní jistotou, potřebovala bych znát podmínky a veškeré údaje k vašim stávajícím úvěrům. Můžete se na mě obrátit na katerina.smekalova@partners.cz
Dobrý den, existuje opravdu nějaký účet bez poplatků, který není limitovaný nějakými podmínkami? Děkuji(Honza)
Foto
Dobrý den, Honzo, nabídek účtů na trhu je takové množství, že bych se musela podívat opravdu podrobně, jestli něco takového existuje, či nikoliv, avšak z obecného hlediska si myslím, že většinou bývají buď podmínky určitého počtu transakcí, nebo minimálního obratu. Pokud se tomu chtete věnovat více, doporučuji se podívat na portál www.peníze.cz, www.finparada.cz. Tam najdete aktualizované přehledy těchto produktů.
Jaká banka je podle Vás nejlepší pro hypotéky? Děkuji za odpověď(Jurko)
Foto
Dobrý den, Jurko, to je jako byste se ptal, který druh ovoce je nejchutnější :-) Záleží na velké řadě kritérií. Chcete peníze na koupi, výstavbu nebo rekonstrukci? Na 10, 20 nebo 30 let? Máte vlastní zdroje nebo nemáte nic? Jste podnikatel nebo zaměstnanec? Máte rodinu, nebo jste sám? Je vám 30 nebo 60? Zkrátka a jednoduše, banka se vybírá na míru klienta. Pokud chcete pomoci, samozřejmě se na mě můžete obrátit ;-) katerina.smekalova@partners.cz
Dobrý den, poskytla byste půjčku prostřednictvím portálu Bankerat.cz a jak je toto zprostředkování rizikové? Děkuji.(Ellis)
Foto
Dobrý den, tento portál sleduji velmi okrajově, nicméně jsem o něm slyšela. Myslím, že stačí, když si otevřete první stránku této společnosti a podíváte se do druhého sloupečku, který uvádí úrokovou sazbu, za kterou si můžete od někoho peníze půjčit. Myslím, že sazba nad 20% je naprosto zcestná a takových je tam většina. A to vůbec nemluvím o tom, že vlastně netušíte od koho si peníze půjčujete a pravděpodobně ani nemáte záruku, že s vámi bude jednat férově a dle pravidel. Osobně bych se toho rozhodně vyvarovala.
Jak se stavíte k novým bankám typu mbank, airbank, které promují, že je vše zdarma. Je to pravda?(Pavel Z.)
Foto
Dobrý den, jste-li uživatel, který od svého účtu a banky očekává pouze základní služby a nechce se mu za ně platit, může tato varianta pro vás být zajímavá, nicméně pokud očekáváte vyšší standard, na který máte v dnešní době právo, doporučuji se spíše podívat po dalších možnostech, které jsou třeba i za menší poplatky.
Dobrý den, je možné využít Vašich služeb i po telefonu, nebo je vždy nutná osobní schůzka? Hanka(Hanka)
Foto
Dobrý den, Hanko, rozhodně preferuji osobní schůzku. Krátké dotazy jsem schopná zodpovědět na mailu, nicméně finanční otázky jsou málo kdy natolik jednoduché, že by se dalo odpovědět jednoznačně, bez posouzení komplexní situace. V případě zájmu mě kontaktujte na katerina.smekalova@partners.cz
Přemýšlím o půjčce a váhám jakou společnost si vybrat. Měla by být přímo z bankovního sektoru, nebo se nemusím bát i jiných např. Provident a jim podobné společnosti?(Omeleta)
Foto
Dobrý den, záleží na tom, na co tu půjčku budete chtít. Pokud si myslíte, že situaci nelze řešit jinak, vždy bych dala přednost bankovní instituci oproti nebankovním společnostem (Provident, Home Credit atd.). Dejte si v každém případě pozor na RPSN (roční procentuální sazba nákladů) a neřiďte se jen úrokovou sazbou nebo výší měsíční splátky. Pokud bude tato sazba (RPSN) přesahovat 20%, už si půjčujete opravdu draho.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli Vašich služeb mohu využít, i když jsem z jiného města. děkuji,Petra(Petra Holá)
Foto
Dobrý den, Petro, těší mě Váš zájem. Ozvěte se mi prosím na můj email a určitě se nějak domluvíme :-) katerina.smekalova@partners.cz
Je možné se proti zbytečným poplatkům bránit?(Petr)
Foto
Dobrý den, Petře, samozřejmě můžete :-) Změnou banky! Můžete si přeci vybrat instituci, kde poplatky jsou nulové nebo velice nízké. V současné době se nabídka takovýchto produktů na českém trhu rozšiřuje a máte z čeho vybírat.
Dobrý den, mohu změnit banku u které mám vedenou hypotéku během fixačního období?(Omar Amor)
Foto
Dobrý den, přesně nerozumím otázce, nicméně pokud chcete měnit bankovní účet, to možné je, avšak banka, kde máte hypotéku bude stejně chtít váš současný účet zachovat z důvodu pravidelného inkasa hypotéky. Je dobré se podívat do hypoteční smlouvy na podmínky, které si banka stanovila, kolik transakcí a peněz musíte na účtu mít, abyste splnil jejich požadavky. Pokud se vám jednalo o převod hypotéky k jiné bance v průběhu fixace, to možné také je, avšak banka si za tento krok účtuje nemalé sankce (je to individuální dle banky). Pokud chcete, můžeme se na to podívat konkrétněji, zda by se vám to vyplatilo. Kontaktujte mě na mém emailu katerina.smekalova@partners.cz.
Dobrý den, poradíte mi jaký nejlepší finanční produkt je pro spoření pro dítě a prosím nedoporučujte stavební spoření. Děkuji MV(Markéta)
Foto
Dobrý den, děkuji, že jste se i v tomto parném počasí přihlásili na náš chat. Budu se snažit odpovědět na co nejvíce dotazů. A teď k dotazu paní Markéty. Jsem ráda, že už v dnešní době lidé chápou, že stavební spoření není úplně top produkt pro spoření pro děti :-) Nevím, kolik máte na spoření času a kolik přesně chcete spořit, avšak obecně doporučuji nějakou formu investice - podílových fondů, kde máte peníze vesměs pořád dostupné a můžete do nich vkládat peníze buď pravidelně, nebo i jednorázově. Samozřejmě pro konkrétnější rozbor situcace Vám doporučuji se na mě obrátit na katerina.smekalova@partners.cz.

Video se připravuje ...