Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pozdravy ze světa: V Melanésii si sahají do rozkroku v Africe na sebe plivou

Dnes je Světový den pozdravů, už jste se s někým pořádně pozdravili?
21. listopadu 2013 | 10:36

Už jste dnes potkali někoho, kdo vás na ulici jen tak pozdravil? Ne, nebyl to blázen, jen slavil dnešní Světový den pozdravů. Ten se ve světě slaví zdravením nejméně 10-ti lidí za den, už 40 let. Ne všude si ale říkají jen „Dobrý den“, „Ahoj“ nebo si podají ruce, někde je ve zvyku i fyzický kontakt a takové obyčejné zdravení může být docela náročné.

Světový den pozdravů vznikl jako reakce arabsko-izraelskou válku v roce 1973. Jako první s ním přišel americký student Michale McCormack, který se snažil na problém válečného konfliktu upozornit pozdravem, tedy symbolem komunikace. Postupem času se přidalo 180 zemí, kde se tento významný den slaví.

Nejzajímavější světové pozdravy

Ne všude na světě si vystačíte s prostým „Dobrý den“ nebo „Ahoj“, ve spoustě zemí budete muset přidat trochu fyzického kontaktu nebo pohybu, který v mnoha případech nemusí být úplně příjemný.

Afrika: V některých afrických zemích se lidé zdraví klasickým objetím a vzdušným polibkem, nikdy se ale nedotýkají tvářemi, v jiných si naopak navzájem ohmatají hlavy. Ve Východní Africe si pak lidé navzájem plivou na nohy.

Tibet: Tibetské tradiční pozdravy mají kořeny hluboko v historii. Jedním z těchto pozdravů je přiložením ucha na ucho toho druhého a dlouhé naslouchání. Druhým zajímavým způsobem, jak se můžete v Tibetu pozdravit je vypláznout na sebe jazyk. Tento pozdrav vychází z legendy o králi zlém Lang Darma, který měl černý jazyk. Lidé po jeho smrti hledali, do koho se reinkarnoval a tak si navzájem ukazovali jazyk.

Čínská dívka
Autor: Shutterstock.com
Čína: Tradičním čínským pozdravem je úklon, kterým člověk dává na odiv úctu k tomu druhému, mnohem zajímavější, ale o to méně praktický je pozdrav bosými chodidly. Ty si s druhou osobou k sobě na pár vteřin vzájemně přiložíte. Chce to ale buď si někde sednout, nebo umět udržet rovnováhu.

Mongolsko: Pozdravit se v Mongolsku není nic jednoduchého, musíte totiž rozlišit nejen, koho zdravíte, ale také jaké je zrovna roční období, den a dokonce i kolik je hodin nebo kde se zrovna nacházíte. Kdo si není schopen jednotlivé pozdravy zapamatovat, může to vyřešit prostým očicháním toho druhého. Mnohem horším pozdravem by pro vás mohlo být přijímání hada, kterého hostitel podává hostovi na přivítanou a ten jej musí vzít do obou rukou a uklonit se. Tohle asi svede jen málokdo.

Nový Zéland: Pokud se vydáte na Nový Zéland, narazíte na tradiční maorský pozdrav tření nosem o nos, což symbolicky znamená vyměnit si dech života. Jen si dejte pozor, pokud se budete zdravit s někým kdo má rýmu, mohlo by to být krajně nepříjemné.

Africká žena
Autor: Shutterstock.com
Keňa: Cestujete-li do Keni, připravte se na to, že si dost zatančíte. Tradičním pozdravem je tu vzájemný tanec, při kterém si zaskáčete kolem sebe. Buďte ale připraveni také na to, že po tanci bude následovat tradiční nápoj z krve a mléka, který budete muset vypít.

Zambie: V této africké zemi mají lidé opravdu zvláštní tradiční pozdrav. Při něm si totiž navzájem zmáčknou palce u ruky.
Melanésie: V této zemi používají asi nejdivnější pozdrav vůbec, při setkání si totiž bezostyšně sáhnou do rozkroku.

Video se připravuje ...