Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Milovaný zabiják: Chipsů sníme kilo ročně. Slaví 160. narozeniny

Chipsy slaví!
22. srpna 2013 | 16:00

Pro odborníky na zdravou výživu jsou noční můrou, současně jsou ale po celém světě jednou z nejoblíbenějších pochoutek. Málokterá potravina vzbuzuje tolik emocí, jako právě chipsy.

Řada lidí jim ale i tak nedokáže odolat a spousty jejich milovníků hovoří dokonce o závislosti. Každý Čech sní ročně v průměru zhruba kilo chipsů! Podle nejrozšířenější teorie chipsy poprvé usmažil kuchař v USA před 160 lety.

Nové tvary i inovace

Sláva brambůrek se začala po Spojených státech i po celém světě šířit od počátku 20. století. K jejich rostoucí oblibě pomohly stále nové a nové příchutě a tvary i inovace v balení, díky kterým se zachovávala čerstvost a křupavost brambůrek.

Původní voskovaný papír vystřídal celofán, od soli se přešlo k nepřebernému množství příchutí. V Británii jsou například oblíbené octové chipsy, na kterých si jiný národ moc nepochutnává a nad anglickými octovými brambůrky ohrnujeme nos.

Sýr a pak cibule

Chipsy slaví!
Autor: Shutterstock.com

Od 20. let nahradilo ruční krájení brambor strojová výroba a první celonárodně známou značkou brambůrek se ve Spojených státech stala Lay's, kterou v roce 1932 založil Herman Lay. Za průkopníka v ochucování brambůrek je považován Joe "Spud" Murphy, zakladatel společnosti Tayto. Tento Ir začal jako první vyrábět a prodávat sýrové a cibulové chipsy.

Milosrdný zabiják

Na výrobu kilogramu chipsů je třeba bezmála čtyř kilogramů brambor. Z nejrůznějších příchutí je ale v Česku největší zájem o klasické solené lupínky, a to o tloušťce až 1,8 milimetru, což ve světě nemá obdoby. V Německu dávají přednost slaboučkým lupínkům paprikovým a v Maďarsku chipsům s příchutí bylinek a sýru.  I přes jejich velkou oblíbenost způsobuje nadměrná konzumace chipsů riziko obezity, onemocnění srdce či cukrovky.

Autor: ČTK, ema
Video se připravuje ...