Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Milované i nenáviděné vousy: Muže chrání před rakovinou

Máte vousatého muže? pak je pravděpodobně zdravější, než ten bez vousů
31. května 2013 | 11:25

Nová studie ukázala, že vousatí muži jsou daleko lépě chráněni před UV zářením a tím si déle udržují mladý vzhled! Škoda jen, že to není vidět. To by si totiž ti dotyční museli vousy oholit. Ale pak by hned zestárli…

Milujeme je i nenávidíme. Máme kvůli nim lišej, škrábou nás a některým ženám se nelíbí vůbec. Jenomže za plnovousem, knírem nebo moderně udržovanou bradkou se může schovávat daleko víc, než jen sex appeal!

Pozor na rakovinu

Studie z Austrálie ukázala, že vousy chrání obličej před UV zářením, což by samo o sobě nebylo zas tak velkým překvapením. Co je ale důležité? Vousáči jsou až o  90-95% více chráněni před nebezpečnými slunečními paprsky, které způsobují vážné kožní potíže, hlavně rakovinu! Například karcinom rtu postihuje především muže (!) a to nejčastěji ve věkové kategorii 50-80 let. Takže porost na tváři před touhle patálií pány může ochránit.

Pěstujte vous!

A nejen to! Vousy fungují i jako skvělá „záchytka“ na pyly a alergeny. Pyl, který by se normálně dostal na kůži, se těmto mužům prostě a jednoduše zachytí ve vousech. Díky tomu nejsou drážděny jejich dýchací cesty. Možná by měli pánové alergici zvážit, zda nestojí za to vous začít pěstovat.


A ještě něco? Ale ano! Nesmíme zapomenout na to, že se nám vousáči prostě líbí. Nejenom, že nemají problémy s akné (pokud ano, tak jsou pupínky skryty v houští), ale takoví muži v nás budí představy romantických drsňáků. A to je sexy, ne?
Máte vousatého muže? pak je pravděpodobně zdravější, než ten bez vousů
Autor: Shutterstock.com

Hlavně čisto!

V neposlední řadě jde vše ruku v ruce s tím, že se muži o svou „chloubu“ musí starat. Pravidelné zastříváhání nebo úprava u holiče by měla být samozřejmostí. Stejně jako častá hygiena vousů. Pokud je muž trošku čuně a vousy si nemyje, bude je mít plné zbytků od jídla a tím i bakterií. A která z nás by takového medvěda »nemývala« políbila? Takže pánové, pozor na to!

Autor: ema
Video se připravuje ...