Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Naučte se cizí jazyk, otevřete jím mysl i nové možnosti!

Není důležité kdy, ale jak!
16. února 2013 | 06:00

Schopnost domluvit se cizím jazykem je dnes jeden z hlavních faktorů, které významně ovlivňují úspěch a spokojenost jak v profesním, tak i osobním životě. A to pro národy jako je ten náš, a jejichž jazyky nepatří mezi ty „světové“, platí dvojnásob.


V České republice v současné době více než polovina Čechů žádný druhý jazyk neovládá, i když úroveň znalosti cizích jazyků stále zlepšuje. Nejčastěji lidé ovládají angličtinu, druhým jazykem je u nás němčina. Neumět anglicky je v dnešní době pokládáno téměř za ostudu. Ale to se dá lehko napravit!

Proč?

Protože posiluje argumentační dovednosti, pomáhá zlepšit studijní výkon, ale také posiluje a zároveň „otevírá“ mysl.

Jazyk uplatníte nejen v práci, ale také při cestování, studiu, poznávání historie i při svých zájmech apod. Způsobů, jak se cizí jazyk naučit je řada, záleží na vůli a na tom, co vám vyhovuje!

Pro děti i dospělé
Pomocníkem, jak si cizí jazyk osvojit, jsou různé jazykové kurzy. V některých firmách jsou zaměstnancům nabízeny firemní kurzy, ale využít můžete také kurzy dálkové s nabídkou internetového nebo korespondenčního studia, intenzivní pobytové kurzy, a to jak na území ČR, tak v zahraničí. Čím dříve děti začnou, tím lépe jazyk zvládnou, a to snadno a bez námahy.

Ani v dospělosti není pozdě
Při každém novém začátku si totiž prohlubujete dříve nabyté znalosti a k nim přidáváte něco nového. Nadšení a chuť do studia je důležitá, aby vás však brzy neopustily, věnujte více času výběru vhodného kurzu. Vyberte si několik jazykových škol, pročtěte reference, zajděte na ukázkovou hodinu.

Zabere to víc času, ale taková časová investice se vám vyplatí – vyberete si kurz, který odpovídá vašim potřebám i představám. Takže do toho! Je na čase přestat se vymlouvat, protože všechno jde, když se chce!

Začněte už odmalička!

K výuce jazyků, která určitě stojí za zmínku, patří program Helen Doron Early English pro děti od 3 měsíců do 14 let, jehož jednotlivé kurzy vyučují licencovaná vzdělávací centra Helen Doron. Metoda výuky i docela malých dětí vychází z toho, že pro miminka a batolata žádné cizí řeči neexistují. Jazyk si osvojují přirozenou cestou – hrou, říkankami, písničkami, pohybovými aktivitami apod., stejně samozřejmě jako v mateřštině.

Autor: Eva Dvořáková
Video se připravuje ...