Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tetované celebrity! Na těle nosí pistole, děti i životní motta

21. února 2012 | 09:45

Angelina Jolie, Rihanna, Lady Gaga, David a Victorie Beckhamovi, a další. Tetování je trend, který je znám už tisíce let. Někde sloužilo jako trest, jinde k náboženským účelům. Dnes je tetování senzace, která hýbe celým světem. Hollywoodem i naší, Českou republikou.

Victoria Beckham svým tetováním vyjadřuje lásku ke svému manželovi a jejich dětem. Rihannu zdobí především její životní motta, modelku a herečku Megan Fox portrét jejího idolu - Marylin Monroe.

Tetované ženy jsou vidět na nástěnných malbách ze Starověkého Egypta, z doby kolem roku 1200 př. n.l., v Číně a Japonsku byla tetování důkazem, že je jejich majitel kriminálníkem.

Tetování sloužila i jako trest. V Číně měli odsouzení vrazi slovo vrah vytetováno přímo na obličeji.

O tetování se ve školách neučí

Lékař z Anglie, který byl na stáži na Tahiti si místní tetování přivezl. Odtamtud také pochází jméno tetování – z místního výrazu tatau. Anglii tetování nadchla. Potetovat se nechal dokonce i sám panovník: král Jiří V.

Pak propuklo šílenství. Ve školách se to neučí, ale tetování měli například anglický král Eduard VII., dánský král Frederick IX, německý král Vilém II., atd.

Jaké jsou trendy?

Lukáš Poláček
Autor: Archiv Lukáše Poláčka

"Nedá se přímo říct, že by byl v tetování jeden určitý trend, ale můžu říct, že nehynoucí klasikou u tetovaných lidí jsou především malé, drobné nápisy, hvězdy aj." Říká tatér a majitel tetovacího studia, Lukáš Poláček. Ptám se, jestli se Lukáš někdy setkal s případem, kdy se lidé nechají inspirovat slavnými osobnostmi.

"Obecně se lidé spíše inspirují sportovci, hlavně fotbalistou Davidem Beckhamem. Velkou inspirací je jim ale i český fotbalista Tomáš Řepka."

Řepka, nebo Beckham?
Autor: Profimedia.cz

Nedá se rozškatulkovat

Tetování má spousty stylů. Klasický, oldschool, ornamenty, nápisy, biomechaniku, japonské tetování. "Na tetování mi chodí sportovci, obyčejní lidé, ale třeba i známý český DJ Uwa, kterému jsem tetoval celou ruku."

"Je to vyjádření sebe sama, svých pocitů, toho, co má jednotlivec rád. Tetování je jedinečnou ozdobou, která má své pro a proti. Ne každý si ho také může dovolit," uzavírá Lukáš Poláček.


Autor: Eva Dvořáková
Video se připravuje ...