Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Indická "Šípková Růženka" prospí skoro celý týden. Proč?

2. srpna 2017 | 06:00

Liya pochází z Indie a je to dítě jako každé jiné. Až na tu výjimku, že většinu dne prospí. Jak je tohle možné? Může za to vzácná porucha, která se projevuje únavou a nadměrnou spavostí.

Teprve čtyřletá holčička Liya z Keraly v Indii trpí vzácnou neurologickou poruchou, kvůli které téměř prospí i pět dní za sebou. Podle lékařů trpí Klein-Levinovým syndromem (KLS), který způsobuje, že nemocní trpí nadměrnou spavostí a prospí obvykle týden, ale třeba i jeden měsíc. Obvykle je tento „spící stav" spojen s virovými infekcemi.

Když Liya prožívá tyto „záchvaty spánku“, prospí většinu dne a budí se v případě, že se potřebuje najíst nebo si dojít na toaletu. Rodiče se pokoušeli svou dcerku vzbudit, ale pokaždé marně. „S pocity naprostého zoufalství jsme jí svítili do očí baterkou, ale nic se nestalo. Je to děsivé,“ popisuje své pocity matka Linu Denny.

„Vypozorovali jsme, že než vypukne záchvat spánku, bývá Liya podrážděná, velmi hladová a pláče,“ vysvětluje matka, která s dcerou navštěvuje lékaře od října loňského roku, kdy se nemoc projevila poprvé. Od té doby už malá holčička prodělala osm spánkových záchvatů.

Tato indická „Šípková Růženka“ usíná kdykoliv a kdekoliv. Když sedí na kanapi nebo když zrovna stojí. Klein-Levinův syndrom postihuje jednoho člověka z milionu.

 

Autor: pas
Video se připravuje ...