Pátek 17. května 2024
Svátek slaví Aneta, zítra Nataša
Oblačno, déšť 20°C

Svatba na pláži nebo třeba v Benátkách? Žádný problém!

Svatba u moře
24. března 2009 | 14:43

Svatba na zámku, na radnici, na zahradě… Kolik hostů pozvat? Na koho nezapomenout? Co když začne pršet nebo bude zima? A co třeba si to kouzelné „ano“ říct při západu slunce, na písečné pláži u tyrkysově modrého moře?

Splnit si své nejromantičtější představy o tom, jaký bude váš den D, není nemožné a ani nedostupné. Vdávat se můžete v různých koutech Evropy a svůj nejkrásnější den prožít v rytmu žhavého flamenca nebo za zpěvu gondoliéra.

Na první manželský polibek nikdy nezapomenete.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Beze strachu
Své ano si v zahraničí říká stále více českých párů. Možná se vám na první pohled zdá, že organizování obřadu v cizí zemi je náročnější na čas i peníze. Není to zas takový problém. Navíc jednu nespornou výhodu sňatek v zahraničí rozhodně má. Nemusíte se probírat katalogy a přemýšlet, kam si během dalšího volna pojedete odpočinout na svatební cestu. Vždyť na svatební cestě už vlastně jste!

Nad cestou moc nepřemýšlejte
Už samotný start svatebního veselí může být nevšední. Z Prahy se dá v současné době dostat do řady romantických míst. S Českými aeroliniemi se za rozumnou cenu přesunete do jihoevropských destinací s písečnými plážemi a romantickými zákoutími. Během dvou hodinek letu se můžete přenést do svého svatebního ráje.

Jak na to?

Svatbu zařídí i hotel
Pokud si nepřejete obřad na místní radnici, obraťte se s žádostí o sňatek na pracovníky svého hotelu. Zahraniční turisté tuto možnost často využívají a hotely jsou na ni velmi dobře připravené. Dbejte však na to, že často pořádají pouze jeden svatební obřad denně a mimo víkendy. Proto se na termínu domluvte dopředu nebo ihned po příjezdu. V hotelu vám zároveň doporučí několik možností, kde obřad uspořádat – ve většině případů se jedná o přímořskou pláž, hotelovou zahradu, altánek a podobně. Zajistí vám také květiny, fotografa, tlumočníka (do českého, popř. anglického jazyka) a svědky. To bývají většinou vyšší pracovníci či manažer hotelu. Pokud zvolíte tuto cestu, ubude vám navíc nutnost mnohdy složitého domlouvání se s místními úředníky.

Račicím se možná splní jejich sen o svatbě.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Na co se připravit
S formalitami je to jako s každým úřadem. Před cestou je dobré zajít na matriku a ministerstvo zahraničí, s úředníky tam dořešíte veškeré náležitosti (více viz tabulka). Listiny posléze zanesete na ambasádu příslušné země, kde vaše údaje zaevidují a odešlou do zahraničí. Ověřené a potvrzené originály dokumentů nezapomeňte vzít s sebou na cestu, pro zorganizování svatebního obřadu v cizině je předkládáte vždy osobně. Na místě už dořešíte zbylé věci s místní radnicí.

Legalizujte svůj sňatek i doma

Po návratu z vaší svatební dovolené už vás čeká jen poslední krok, aby byl váš sňatek platný v České republice. Co udělat?

- Oddací list opatřený apostilou (tj. ověření státním notářem) nechte přeložit soudním tlumočníkem do českého jazyka.

- Oddací list, rodné listy a občanské průkazy předejte matrice v místě vašeho bydliště – zde vyhotoví „Zápis o uzavření manželství“.

- Příslušná matrika postoupí „Zápis o uzavření manželství“ Zvláštní matrice do Brna, která jako jediná v ČR legalizuje sňatky uzavřené v cizině.

- Během 14 dnů až jednoho měsíce Zvláštní matrika v Brně vystaví váš český oddací list a postoupí ho zpět vaší příslušné matrice, kde bude připravený k vyzvednutí.

NAŠE TIPY

Doporučené kontakty pro získání informací

- Ministerstvo zahraničních věcí ČR – oddělení Legalizace dokumentů (www.mzv.eu)

- Úřad městské části Brna – oddělení Zvláštní matrika (www.stred.brno.cz)

- Seznam oficiálních soudních překladatelů má k dispozici každá ambasáda dané země na svých webových stránkách.

- Mějte na paměti, že kromě standardních dokumentů může každá země či město vyžadovat ještě jiné specifické náležitosti. Proto doporučujeme se o nich předem informovat na příslušné ambasádě.

- Pokud využijete místní svědky, nezapomeňte si zapsat jejich jména, datum a místa narození; ve vystaveném oddacím listu tyto údaje nejsou a pro české úřady byste o ně museli zpětně žádat.

Kam za romantikou?

Využijte výjimečné nabídky Českých aerolinií a cestovní kanceláře Holidays Czech Airlines, které s vámi poletí do nekrásnějších měst v Evropě. Kromě letenek vám za výhodné ceny zajistí i ubytování ve tří až pětihvězdičkových hotelech a nabídnou bohatý doprovodný program. Cestovní kancelář Holidays Czech Airlines vám navíc může pomoci celý obřad v cizině zařídit. Ještě před objednáním zájezdu se domluvte na předání potřebných dokumentů, dolaďte nejnutnější detaily a zbytek již nechte na organizátorech vaší dovolené. Čas ušetřený na zahraničních úřadech jistě v těchto atraktivních destinacích dostatečně využijete.

Svatba pod vodou
Autor: Ondřej Požár

KYPR

Láká vás jednoduchý a přitom romantikou nabitý svatební obřad na písečné pláži nebo u slaného jezera? Nebo se vám spíše zamlouvá představa nechat se oddat se uprostřed citrusové plantáže či zelené vinice?

Vítejte na Kypru. Jde o třetí největší ostrov Středozemního moře. Zároveň je Kypr v jižní Evropě jednou z nejoblíbenějších „svatebních“ destinací vůbec, zejména pro izraelské a italské páry.

Samozřejmě také směs bohaté antické kultury láká do těchto míst mnoho turistů. Hlavní město Nicosia (rovněž Lefkosia) lemují hradby ze 16. století. Najdete zde nejvíce muzeí a památek z antických dějin. Archeologická naleziště si můžete prohlédnout na severu ostrova ve městě Famagusta. Řecká a turecká kultura se mísí ve třetím největším městě ostrova Larnaka. Město je známé svou krásnou promenádou při pobřeží. Nedaleko se nachází posvátné místo islámské víry s hrobkou, ve které jsou uložené ostatky Mohameda. Bohatý noční život na vás čeká v nejznámější kyperské přímořské destinaci Agia Napa.

Nádherná pláž Nissi Beach v turistické oblasti Agia Napa.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Co byste měla vědět
Na Kypru máte dvě možnosti uzavření civilního sňatku. Můžete mít obřad vyžadující patnáctidenní přípravu před obřadem s minimálně 20denním pobytem na Kypru (tzv. marriage by notice) nebo obřad, který proběhne do pěti dnů od podání žádosti (marriage by Special Licence).
Občané ČR nemusejí mít oddací list z Kypru ověřený apostilou.

Pozor
Dokumenty si nechte přeložit zároveň do anglického i řeckého jazyka. Originální ověřené dokumenty musíte osobně předat po příjezdu na Kypr a teprve poté žádat o termín obřadu, a to pouze ve všední dny. Platnost žádosti o sňatek platí tři měsíce.

BARCELONA

Kdo by neznal světoznámé stavby architekta Antoni Gaudího, které touží vidět miliony návštěvníků? Casa Vicens, Casa Milla a samozřejmě chrám Sagrada Familia, který je symbolem tohoto města. Nejen tyto stavby můžete obdivovat na vaší svatební cestě, pokud se rozhodnete prožít svůj svatební den ve španělské Barceloně.

Katalánská metropole se pyšní pět kilometrů dlouhou obchodní třídou, nejdelší v Evropě. Nejhonosnějšími obchodními třídami jsou Passeig de Gracia nebo Ramblas de Catalunya. Touto nejživější a pestrou ulicí můžete projít od náměstí s fontánami Plaza Catalunya až k přístavu, kde tvoří dominantu obrovská socha Kryštofa Kolumba.

Barcelona bez Gaudího architektury – to prostě nejde!
Autor: PROFIMEDIA.CZ, SHUTTERSTOCK.COM

Barcelona není jen obchodním lákadlem a nákupním potěšením, je prodchnutá kulturou, uměním a krásou. Velké množství gotických památek můžete najít ve čtvrti Bario Gótico. Za turisticky nejobdivovanější výtvor katalánské gotiky je považovaný chrám Santa María del Mar.

V Barceloně určitě zajděte i do mořského akvária se skleněným tunelem pod mořskou hladinou.

Dobrou chuť
Barcelona se rovněž stává světoznámou gastronomickou velmocí. V současné době nabízí více než 10 tisíc gastronomických zařízení a tržišť. Pro opravdové gurmány jsou zde připravené rozmanité katalánské speciality.

MADRID

Vaší svatební destinací se může stát i hlavní město Španělska, kde můžete svému novomanželovi udělat radost procházkou ke stadionům slavných fotbalových klubů Real Madrid a Atlético Madrid.

V centru Madridu narazíte na typické široké třídy se zelenými pruhy a velká kruhová náměstí. Za pohled zcela jistě stojí obrovský počet pompézních budov, nejen renesančního stylu, ale i moderně vypadajících mrakodrapů.

Autor: Archív

Všichni příznivci historie mohou navštívit Muzeum Prado, které skýtá největší světovou sbírku španělských obrazů, a Muzeum královny Sofie, kde je k vidění významná sbírka moderního umění, včetně děl Pabla Picassa. Na západním okraji historického centra se nachází královský palác Palacio Real z poloviny 18. století, který byl hlavní rezidencí španělských králů a je svou rozlohou přibližně desetkrát větší než londýnský Buckinghamský palác.

Projít se můžete také po hlavním náměstí Plaza Mayor a pro čas odpočinku využijte krásný park v centru města, Park Buen Retiro o rozloze 120 hektarů.

BENÁTKY

Opravdová romantika na vás čeká na severu Itálie. Kde jinde zažijete slavnostní plavbu na gondole přímo z radnice a k tomu zpěv gondoliéra? Pokud toužíte právě po takovém zážitku, vydejte se do Benátek.

Kromě 45minutové projížďky určitě nezapomeňte navštívit náměstí svatého Marka (Piazza san Marco) a proslulou baziliku svatého Marka či renesanční orloj Torre dell Orologio, kde každou hodinu z věže odbíjejí dvě bronzové sochy. Velmi oblíbený je v Benátkách renesanční kostel z 15. století Santa Maria dei Miracoli. Pravý a levý břeh Grand Canalu spojuje most Rialto, nejstarší most v Benátkách. Pokud patříte k milovníkům umění, určitě zavítejte do významné galerie Guggenheim Collezione s jednou z nejlepších a nejrozsáhlejších sbírek moderního umění v Evropě.

Benátky patří k nejkrásnějším městům na světě
Autor: en.wikipedia.org

Pozor
Je dobré přiletět dva až tři dny před samotným obřadem kvůli finální organizaci svatby. Dokumenty ověřené apostilou musejí být z České republiky doručené od Itálie nejméně šest týdnů před vaším příjezdem. Místní radnice musí mít k dispozici vaše dokumenty alespoň jeden den před obřadem.

Nezapomeňte
Místní radnice sídlí v Paláci Cavalli. Radnice má k dispozici online formulář, kde lze předem rezervovat termín svatby. Počítejte však s delším administrativním procesem, proto si termín objednejte alespoň dva měsíce před plánovanou svatbou.

NÁŠ TIP

Nabídky „svatebních balíčků“ s ubytováním a romantickým programem najdete na www.holidayscsa.cz.

Autor: připravila: red, oli
Video se připravuje ...