Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Naučte se ovládat sny! Můžete potkat zemřelé

  • Sny vám mohou pomoci uspořádat si váš život
    8. října 2014 | 06:00

    Setkali jste se už s termínem lucidní snění? Jedná se o stav, ve kterém si snící člověk uvědomí, že spí, a to mu dá možnost svůj sen vědomě ovládat. Můžete tak změnit prostředí, situaci i lidi, se kterými se ve snu chcete potkat, včetně těch dávno zesnulých...

  • Co je lucidní snění

     

    Lucidní snění bylo známé už ve starověkém Řecku a zabývali se jím i ti nejslavnější psychologové. Například Carl Gustav Jung v tomto způsobu vědomého snění viděl jednu z cest, jak pochopit sebe sama. Ostatně situace, které si ve snu navodíte jsou projekcí podvědomí a prostřednictvím lucidních snů si tak můžete vyřešit například některé věci, které vás už dlouho trápí, aniž byste o tom možná věděli.

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Stejně tak je možné si prostřednictvím lucidních snů "natrénovat" situace, na které třeba v běžném životě nemáte dost odvahy. Pracovní pohovory, rozchod s partnerem nebo naučit se mluvit před lidmi. Vědomé ovlivňování vašich snů tak může obohatit a kompletně změnit váš život.

     

    Pokud nežijete zdravým životním stylem, bude pro vás mnohem obtížnější lucidního snění dosáhnout. Když ale alespoň částečně vylepšíte své návyky a osvojíte si jednoduchých 7 kroků k lucidnímu snění, měla by se vaše schopnost vědomého snění značně zlepšit.

  • Zvyšte si produkci melatoninu

     

    Na kvalitu vašeho spánku a vašeho snění má velký vliv hormon melatonin, který je produkován nadvěskem mozkovým. Zjednodušeně tedy platí, že aby se vám snadněji dosahovalo lucidního snění, měli byste tělu pomoci zvýšit produkci tohoto hormonu, která je závislá na denním světle. Jeho produkce je tak nejvyšší právě během tmy a maxima dosahuje mezi druhou a čtvrtou hodinou ranní. Z toho vyplývá jednoduché pravidlo: Ponocujete? Rozlučte se s lucidním sněním.

     

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Tvorbu melatoninu můžete podpořit ale také konzumací některých potravin. Nejvíce jich obsahují:

    • mandle
    • slunečnicová semínka
    • třešně
    • ovesné vločky
    • rýže
    • banány

    Navíc vám v produkci melatoninu pomohou také potraviny jako jsou mléko, vejce, brokolice, houby a luštěniny. Tyto potraviny obsahují nejen vitamin B5, ale také tryptofan, který se v těle mění na serotonin, což je takzvaný "hormon štěstí", který má vliv na to, jak se cítíte a který je také klíčový v produkci melatoninu.

    Čtěte dál a naučte se lucidně snít krok za krokem...
  • Striktně dodržuujte spánkový režim

     

    ...
    Autor: shutterstock.com
    První a naprosto zásadní krok k dosáhnutí lucidního snění je navyknout tělo na pravidelný režim spánku. V praxi to znamená, abyste se snažili naprosto vždy a bez výjimky chodit spát a vstávat každý den ve stejnou hodinu. Vaše tělo si po určité době zvykne, že právě tato hodina je tou, kdy se ukládá ke spánku a mnohem lépe tak také bude fungovat produkce melatoninu. Zenedlouho se vám také stane, že se budete budin zhruba 5-15 minut před zazvoněním budíku. Právě proto, že tělo bude odpočaté a navyklé na jasně daný režim.
    http://horoskopy.blesk.cz/denni-horoskop
    Autor: blesk.cz
  • Spěte v absolutní tmě

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Vědecké studie dokázaly, že produkce melatoninu je nejvyšší v noci, pokud spíte v absolutní tmě. Jestli vám tedy přes okna prosvítá pouliční osvětlení, nebo vidíte světlo například z vedlejšího pokoje, kupte si těžké závěsy a zavřete si na spaní dveře. V absolutní tmě se také častěji zdají sny, protože mozek nemusí reagovat na podněty způsobené světlem.1988277:gallery:true:true
  • Minimalizujte působení elektroniky

    ...
    Autor: shutterstock
    Na produkci melatoninu má vliv také to, kolik času denně strávíte prací s elektronikou. Čím více hodin to je, tím nižší je produkce melatoninu. V ideálním případě byste tak prací na počítači neměli strávit víc, než 5 hodin denně. Také se snažte co nejvíce omezit práci s mobilním telefonem a přes noc nemějte mobilní telefon, televizi ani počítač v blízkosti postele.
    http://horoskopy.blesk.cz/vestba/snar
    Autor: blesk.cz
  • Vzpomeňte si, jaký byl váš den

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Vždy, když večer ulehnete do postele, přehrajte si v duchu vše, co se vám ten den stalo. Snažte se si vzpomenout od samotného začátku, když jste vstali z postele, až do okamžiku, když jste do ní večer zase ulehli, a to do nejmenších detailů. Jak vypadala pokladní, která vám markovala nákup? Co na sobě měla vaše kolegyně? Jakou barvu mělo auto, vedle kterého jste parkovali? Pokud si budete takto přehrávat váš den každý den, nastartujete tak své podvědomí a lucidní snění pro vás bude neprostou hračkou.
    http://horoskopy.blesk.cz/pro-zamilovane/test-lasky-podle-jmena
    Autor: blesk.cz
  • Dopřejte si masáž

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Každý večer, než ulehnete do postele, věnujte svému obličeji relaxační masáž. Nejen, že se tak lépe absorbují veškeré pečující kosmetické přípravky, rozproudíte si krev a minimalizujete tvorbu mimických vrásek, ale také uvolníte obličejové svaly a aktivujete produkci serotoninu, který se v těle mění na melatonin a endorfinu. Právě ten způsobí, že se vám bude lépe a snadněji usínat.
    http://horoskopy.blesk.cz/denni-horoskop
    Autor: blesk.cz
  • Poznejte znamení

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Posledním důležitým krokem je naučit se rozpoznat, kdy sníte. Pokud se vám ve snu začne vyjevovat něco z předchozího dne, zkuste vědomě něco změnit. Poté už by se měla bariéra prolomit a vy byste měli být schopni svůj sen zcela ovládat.

     

    Stejně tak je dobré zautomatizovat si určitou činnost. Položte si například na vypnutý sporák hrnec a kdykoliv kolem něj budete procházet, trošku s ním pootočte. Pokud to budete dělat dostatečně často, po určité době se vám tato situace zobrazí také ve snu. Právě díky tomu, že ji budete mít zautomatizovanou, s největší pravděpodobností bude toto tím momentem, kdy si uvědomíte, že sníte a budete tak mít možnost tento sen ovládat.1988277:gallery:true:true

Autor: brig
Diskuse ke článku
.