Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tajné rituály čarodějnic! Dnešní magická noc bude vaše!

  • Pálení čarodějnic je u nás oblíbeným a rozšířeným zvykem.
    30. dubna 2014 | 09:00

    Noc z 30. dubna na 1. května je právem nejmagičtější nocí v roce. Přestože důvodů k jejímu slavení je mnoho a magických rituálů kolem ní ještě víc, pravdou je, že by vás rozhodně neměla nechat lhostejnou. Kde se vzala různá jména poslední dubnové noci? A co vlastně tyto názvy znamenají?

  • Pálení čarodějnic

    ...
    Autor: ČTK
    Přestože pod tímto pojmem si většina z nás představí děsivé nahánění "čarodějnic" ve středověku a inkviziční procesy, kdysi dávno lidé věřili, že na vršky kopců se právě o poslední dubnové noci slétají čarodějnice, aby pořádaly temné magické sabaty.
    http://horoskopy.blesk.cz/denni-horoskop
    Autor: blesk.cz
    Právě proto se objevila tradice zapalovat o této noci ohně, při kterých spalovali košťata a vycpané loutky pomyslných čarodějnic. Popel z těchto ohňů pak měl mít magickou moc pro úrodu na polích, stejně jako pro chovaný dobytek. Když jím kráva prošla, byla zdravá a plodná. Tradovalo se také, že v noc, kdy se slétávají čarodějnice, se otevírají jeskyně, ve kterých je ukrytý poklad.

    Kromě samotného "pálení čarodějnic" se 3 dny před poslední dubnovou nocí také čarodějnice vykuřovaly jalovcem a routou. Rituál spočíval ve vykropení domu svěcenou vodou, vykouření bylinami a řinčení kovových nástrojů. Pánové pak v podvečer na cestách práskali biči a hlasitě řinčeli nádobím. Jakmile se rozezněly kostelní zvony, zapálila se kadidla a lidé museli ještě několikrát oběhnout stavení, aby měli jistotu, že budou zlí duchové a čarodějnice zažehnáni.

  • Filipojakubská noc

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Za přívlastek Filipojakubská mohou církevní svátky, slavící se na počest svatého Filipa a Jakuba. Podle legendy se oba svatí právě poslední dubnovou noc ukryli v domě před Židy. Ti si však dům, kde byli Jakub a Filip označili zelenou hvězdičkou, aby jej ráno poznali.
    http://horoskopy.blesk.cz/vestba/snar
    Autor: blesk.cz
    V magickou noc však z nebes sestoupil anděl a umístil stejnou větvičku na každé obydlí ve vesnici, aby Židé ráno nepoznali, ve kterém stavení se apoštolové ukrývají. Svatý Jakub a Filip tak mohl utéct do bezpečí.

    Na počest tohoto božího skutku si lidé v předvečer Filipojakubské noci zdobí stavení zelenými větvičkami.

  • Valpružina noc

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Legendy, které se nesou kolem postavy tajemné Walprugy jsou natolik magické, že by stačily samy o sobě. Jednou z verzí je, že Walpruga byla světice, léčitelka a abatyše, která žila v Anglii zhruba na začátku 8. století. Walpruga podle všeho pomáhala obracet pohany na křesťanskou víru a byla v tomto svém úsilí až nadpozemsky úspěšná.Podle verze druhé však byla Walpruga saská bohyně, jakási patronka, či pramatka čarodějnic.
    http://horoskopy.blesk.cz/taroty/karta-dne
    Autor: blesk.cz
    Aby toho nebylo málo, existuje samozřejmě verze třetí, podle které Walpruga proti magické moci čarodějnic naopak chrání. Zatímco u nás se čarodějnice slétávaly vždy na Petrových kamenech, v Německu byla nejvhodnější pro sabaty hora Brocken, kde se nacházela jeskyně, ve které byla pochována svatá Walpruga. A právě z této jeskyně vytékal pramen, který měl vždy od 1. května schopnost léčit choroby a pomáhat proti neduhům.
  • Beltaine

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Beltaine, Beltain nebo Beltine je jedním z nejvýznamnějších keltský svátků, oslavujících plodnost a příchod jara. Příroda je v tuto dobu už v rozpuku a probuzená a aby se z ní mohlo zrodit nové, musí se nejprve spálit to staré. Proto je Beltaine spojen především s ohňovými rituály.

    V předvečer Beltaine se na rozlehlém prostranství zapálily dva velké ohně - jeden, černý, symbolizoval mužství, druhý, bílý, symbolizoval ženství. Mezi nimi se pak o půlnoci vztyčovala bříza, která byla symbolem plodnosti, růstu a života. V těchto ohních pálili muži a ženy vše staré, nepotřebné a rozbité, co "zemřelo" během zimy a z ohně pak čerpali energii pro období jara a nového roku.

    Beltaine je také spojený doslova se sexuálními orgiemi. Na zajištění plodnosti po celý rok bylo totiž potřeba přinést dar Velké Bohyni. Ženy tak byly ochotné právě tuto jedinou noc v roce podlehnout každému muži a doslova je tahaly do křoví, aby s nimi zplodily potomka. Věřilo se totiž, že děti počaté poslední dubnovou noc budou silné, zdravé a šťastné.

    Na magickou noc Beltaine se rušily všechny manželské a jiné svazky a muži i ženy se mohli chovat jako svobodní. To pochopitelně vedlo k bezuzdným sexuálním orgiím a není divu, že s nástupem křesťanství církev tyto pohanské zvyky ochotně označila za čarodějnické praktiky a ženy, které podléhaly sexuálnímu chtíči soudili a upalovali, jako čarodějnice.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.