Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Čínský horoskop pro rok 2011: Koza

Rok 2011 bude pro všechny narozené v roce Kozy především rokem cestování a poznávání nových míst.
10. ledna 2011 | 14:05

Co vás čeká v dalším roce podle tradičního a osvědčeného zvěrokruhu starých Číňanů? Na co byste se měla zaměřit a čemu vyvarovat? Podle čínského horoskopu vstupujeme do roku Zajíce, který začíná 3. 2. 2011 a skončí 23. 1. 2012.

Koza

Ročníky: 1907, 1919, 1931, 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003

Obecná charakteristika

Koza je samaritán čínského zvěrokruhu, ráda pomůže, nechá se snadno uvázat, ale pak  se vzpouzí. Je to vrtkavé znamení, které často chce opak toho, než právě má. Někdy žije i tvrdší život, ale nic si z toho nedělá, dokáže v každé pustině najít chomáč trávy. Má silný vnitřní optimismus, mění sny v realitu. Zpravidla bývá ušlechtilé, čestné povahy, a zároveň  i neukázněná, nevázaná, autoritativní a arogantní.Oplývá  značnou mírou fyzické energie. Někteří v sobě nezapřou sklony k teatrálnímu chování, pod klidnou slupkou se skrývá silné ego, ale i štědrost a velkorysost.

Koza potřebuje obdiv a chválu, pokud se jí tohoto nedostává, cítí se uraženě. Ráda riskuje, snadno sklouzne k neuváženým spekulacím, dalo by se říct, že ráda chodí po tenkém ledě, což jí dodává sebedůvěru. Na penězích většinou nelpí, hlavně, když jí zajišťují alespoň nějaké pohodlí. Více než jiná znamení má Koza štěstí na dary a přízeň slavných lidí. Ráda se zúčastňuje velkolepých akcí nebo různých obřadů, miluje děti a dosahuje velkého vnitřního bohatství. Nesnáší lakotu, hru na jistotu, hloupost a omezenost.

Ke komu se hodí?

Zrcadlo jí dobře nastaví její protějšek, člověk narozený v roce Buvola. Nadchne se pro Zajíce a Vepře, se kterými ji spojuje činorodost, a také u nich zpravidla nachází skutek místo slibů. Tato znamení si porozumí velmi rychle, mívají společné zájmy a často mezi nimi zapálí jiskra lásky.

Okouzlení, ale i boj, neklid a pozdější rozdělení cest ji většinou potká ve spojení s Drakem nebo Psem. V pracovních záležitostech si dobře padne s Krysou, Tygr bývá důvěrníkem Kozy, tato znamení spolu dobře komunikují telepaticky. V těžších chvílích najde oporu u  Opice a Koně. Kamarády i přátele najde mnohokrát mezi Kohouty a Hady.

Rok 2011

Pro Kozu bude rokem ideologického rozvoje a poznáváním dálek. Jak se lidově říká, je to rok, kdy může Koza „překročit svůj stín“ , obsáhne toho velmi mnoho, dorozumí se snadněji s cizinci, a možná i „marťany“, než s blízkým okolím a příbuznými. Probudí se opojný hlas volání dálek, bude mít hektický přísun informací z odvětví, které jsou současně pro Kozu i zábavou. Také její ratolesti a vlastní dílka kreativity  se mohou rozjet do světa. Některé zrozence znamení Kozy čeká i pohled do očí spravedlnosti. Celkově by se dalo říct, že po třech letech přichází rok příznivější, pokud se týče osobního štěstí.

Pro lásku je to rok velmi příznivý, pravděpodobně dojde i na shledání s lidmi z dávné minulosti, jsou dokonce možná i setkání s tzv. „karmickými partnery“, s lidmi, které vnímáme osudově. Ty je důležité nenechat projít kolem sebe jen tak. Velmi šťastně vyhlíží konec července a srpen. V legitimních vztazích, a ve vztazích celkově, by pomalu mělo končit  velmi dlouhé období pro ty, kteří byli různými partnery nebo společníky využívaní, či měli pocity stagnace a apatie.

V rodině a rodinných vztazích bude dobré předejít jistému střetu zájmů, zde se cesty vlastního rozvoje setkají spíše s překážkami než s pochopením. To pravděpodobně čeká i na ty, jenž založí rodinu úplně novou, nebo budou mít přírůstek do rodiny. Zkrátka koncem roku by to chtělo „vrátit se na Zem“ a převzít větší díl odpovědnosti. V povolání se už z minulé doby projevují tlaky na dotažení nějakých zkoušek, pořízení certifikátů a doplnění vzdělání. K tomu je tento rok jako stvořený, v leckterých případech dojde k úplné rekvalifikaci, většinou směrem, který je současně pro Kozu i jejím koníčkem. Konec roku v povolání už vyhlíží jaksi bezstarostně, Koza se zaběhne v nových kolejích.

Ať vypadá  začátkem roku finanční situace jakkoliv, zdá se, že lidé ve znamení Kozy zůstanou nadvěcí a projeví jistou hrdost, snad i odmítnou pomoc, jež jim bude nabídnutá. S penězi zkrátka vyjdou se ctí. I když jsou pro ni důležité, během tohoto roku bude pro Kozu jaksi důležitější celková harmonie a vyváženost všech složek patřících ke spokojenému životu, můžeme tomu říkat vnitřní bohatství. Také by se měla soustředit na to, aby neopakovala staré chyby a přijala poučení z minulosti. Každopádně druhá polovina roku je z čistě finančního hlediska příznivá, v některých případech i luxusní, stačí jen neváhat a nespekulovat těsně před koncem roku. Mnoho věcí se Koza snažila v minulých letech řešit mírně, či s nadhledem, nebo je musela odložit. Během roku 2011 bude nezbytné jít si za svým přímo a mnohem rychleji.

Autor: Milan Fošnár, duš, KNbr