Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Čínský horoskop pro rok 2011: Zajíc

Tento rok bude ve znamení Zajíce, tudíž by se lidem naropzeným v tomto datu mělo dařit o něco lépe než v předcházejících letech.
10. ledna 2011 | 11:47

Co vás čeká v dalším roce podle tradičního a osvědčeného zvěrokruhu starých Číňanů? Na co byste se měla zaměřit a čemu vyvarovat. Podle čínského horoskopu vstupujeme do roku Zajíce, který začíná 3. 2. 2011 a skončí 23. 1. 2012.

Zajíc

Ročníky: 1903, 1915, 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011

Obecná charakteristika

Zajíc je bystrý, má zvýrazněné instinkty pro rozpoznání blížícího se dobra i nebezpečí. Dokáže vykličkovat z jakékoliv vyhrocené situace. Rád vypráví a poučuje, Rychle nabývá bohatství, miluje šťavnatou pastvu, zároveň je i netrpělivý a vznětlivý. Rychle se rozohní i vychladne, s výdrží na to tom není nejlépe, ale jeho přednost spočívá v rychlosti. Dokáže podpořit lidi na velkou vzdálenost a dobře vychází s cizinci.

Nedají se mu upřít pedagogické vlohy, bývá dobrým učitelem i rádcem v pozadí. I sám se snadno a dobře učí a dovede získat informace, které nejsou všem dostupné. Nemá problém cokoliv slíbit nebo sehnat. Rád žije a přeje ostatním, na sebe však nezapomíná, někdy působí lehce egoisticky. Proto je dobré, když si ve své činorodosti hlídá hranici arogance, za níž může v zápalu tvořivosti lehce sklouznout. Zajíc má věčně mladou mysl, nesnáší nicnedělání a neužitečné lidi. Neměl by si však brát velká sousta, aby vše zvládl a neuděl si ze života dostihy.

Ke komu se hodí?

To, co se snaží u sebe popřít, zosobňuje protější znamení Kohouta,  což je Zajícův přirozený protějšek a kontrast. V lásce si porozumí s Kozou a Vepřem. Tato znamení si jsou svým temperamentem velmi podobná, když si něco zamanou, většinou to chtějí hned a jdou rychle k cíli. Velmi rozdílný přístup k životu a překážky by Zajíce čekaly ve spojení s Krysou a Koněm.V těchto vztazích se má však Zajíc příležitost naučit toleranci a respektu jiných znamení.

V těžkých chvílích dokáže podpořit Draka, za což očekává určitou náklonnost, ale pro pomoc se sám nejčastěji může obrátit na Tygra. Podrobnosti a pracovní záležitosti nejlépe rozebere s Opicí a svá tajemství svěří nejraději Psovi. Dobře si popovídá s Hadem a opravdové přátelství najde u Buvola.

Rok 2011

Je to Zajícův vlastní rok, určitá startovní čára. Nějaké ztráty by měly být již oželené a nyní bude vhodná doba k tomu, aby se rozběhl téměř na všech frontách. Během roku se bude soustředit na svůj vzestup, a zároveň si mnoho pozornosti vyžádají i jeho vztahy. V nich bude zřejmě Zajíc pokračovat ve velkém úklidu, tak, aby takzvaně oddělil zrna od plev.Do partnerských vztahů mu budou nejspíš zasahovat události a lidé týkající se jeho profese, což  bude mít pro něj i omezující vliv. Začátek roku bude pro všechna znamení jaksi rozháraný, a Zajíc to pocítí i ve vztahu ke své víře, osobní filosofii. Proto budou možná mnozí uvažovat o změně svých učitelů, i o vztahu k cizině a ke vzdáleným místům. Ke slovu přijdou i různé rekvalifikace a nástavby vzdělání. Jiné Zajíce během roku až fanaticky pohltí jejich koníčky.

Pro Zajíce bude během tohoto roku důležité, aby byl hodně na očích u všeho, kde se něco "šustne", aby utkvěl v paměti. Je to pro něj rok setby, která vzklíčí v roce 2012. Do pořádku si může dát Zajíc partnerské vztahy, v lásce a zamilovanosti patří tento rok k těm příznivějším, obzvláště pokud se seznámí s Vepřem. Nejvhodnější měsíce jsou duben až květen, pak červenec až srpen,  a konec roku. V povolání mnohé Zajíce čeká přechod ze zaměstnání k práci na živnostenský list, Zajíci pocítí velké rozdíly mezi úspěchy a neúspěchy, dalo by se říct, že budou jeden den dole, druhý nahoře. V této oblasti bude jejich profit hodně záviset i na tom, jak budou Zajíci vycházet s druhými, a jak srovnají svou situaci v dlouhodobém partnerství.

Finanční záležitosti nebudou v průběhu roku na prvním místě, důležitější bude zviditelnění a seberealizace. Stav financí si vynutí pozornost až koncem roku a v příštím období. Pozor však na lehkovážnější přístup k úvěrům a půjčkám! Dalo by se říct, že se Zajícům blýská na časy, ale v roce 2011 to ještě nebude úplně ono, i když pro dobrou finanční budoucnost se dá udělat velmi mnoho. Nicméně peníze na překlenutí by měly stačit.

Pro rodinné záležitosti a bydlení bude příznivější až rok následující, v roce 2011 rodina bude stát Zajíce mnoho energie, která se vrátí  jen zčásti. Proto malování bytu snad raději ještě odložte, zrovna tak jakékoliv rekonstrukce, které si žádají své. Koncem roku by už vše v těchto záležitostech mělo jít svižněji a pohodověji. Během roku bude pro Zajíce dobrým vodítkem jejich vrozená intuice, která jim pomůže v častých rozhodováních, a nejlépe udělají, když se v důležitých momentech spolehnou sami na sebe a svůj vnitřní hlas.

Autor: Milan Fošnár, duš, KNbr