Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Ženský a mužský princip: Vše souvisí se sexem!

Znalost principů mužských a ženských energií je užitečná pro každého z nás. Ke šťastnému životu je totiž potřeba, aby byly v naší duši a životě tyto síly v rovnováze.
30. září 2013 | 09:07

Ženské a mužské energie – věčné protipóly, které hýbou světem! Ať už jste žena nebo muž, vždy máte obě dvě, a hodně závisí i na vašem znamení! Naučte se s námi tyto síly vnímat a využívat!

Mužská a ženská energie je víc než jen mužské a ženské tělo

V esoterice můžete často slyšet o takzvaných ženských a mužských energiích. Možná se dovíte, že máte jedněch přebytek a druhých nedostatek, možná si přečtete, že potřebujete ty nebo ony posilnit, abyste dosáhli určitého cíle. S mužskými a ženskými energiemi se pracuje i v čarování a magických rituálech. Jenomže co přesně to je? Jaké vlastnosti mají tyto síly a kolik toho mají společného se skutečnými muži a skutečnými ženami?

Přísně vzato, pojmy mužská a ženská energie, tak jak se s nimi v esoterice setkáváme, s fyzickým pohlavím člověka příliš nesouvisí. Mužství a ženství je však skvělým způsobem, jako symbolicky vyjádřit povahu a vlastnosti těchto sil. Lze říct, že ženské energie jsou pro ženy typické, ale nemusí se na ně nutně vázat, a stejně tak je to s mužskými energiemi, které se u mužů často objevují, ale nejsou výhradně pouze jejich doménou.

Souvisí to všechno se sexem?

Mužská energie v esoterickém pojetí znamená aktivitu, bojovnost, činnost s určitým cílem. Ve své nejhlubší podstatě její symbolika souvisí s mužskou roli v sexu – muž je ten aktivní, který získává, bojuje, oplodňuje, rozsévá své geny.
Naproti tomu ženská energie je pasivní, přijímající, pečující a poddajná. Opět souvisí se ženskou sexualitou, kde na ženu zbývá menší díl fyzické aktivity, víceméně pasivně přijímá mužovu aktivitu, vynosí a porodí mu dítě, pečuje o něj. Ženská energie je v kontrastu s tvrdou a sebeprosazující mužskou energii citlivá k jemným vlivům, podobně jako je ženské tělo ovlivňováno přírodou ve svém pravidelném měsíčním cyklu.

Podívejme se však na povahu skutečných žen a mužů z masa a kostí. Odpovídají jejich vlastnosti tomuto symbolickému rozdělení nebo nikoliv? V tomto bodě by se mohla rozproudit velká debata, která by nejspíš hned tak snadno neskončila – každý z nás má totiž jiné životní zkušenosti a zná ve svém okolí jiné lidi. Někomu může připadat, že většina žen je opravdu spíš pasivnější a přijímající, zatímco muži jsou většinou ti aktivní, zatímco jiný bude tvrdit, že tyto vlastnosti s pohlavím nesouvisí a pokud náhodou ano, tak je to způsobeno pouze výchovou (říkali nám přece, že kluci nebrečí a holky se neperou). Svůj názor si tedy udělejte sami.

Ženský a mužský princip v horoskopu, východní filozofii a symbolech

Mužské a ženské energie se uplatňují i ve zvěrokruhu. Mezi dvanácti znameními rozlišujeme šest s mužskou a šest se ženskou energii. „Mužské“ vlastnosti mají Beran, Blíženci, Lev, Váhy, Střelec a Vodnář. Tato znamení se vyznačují oproti druhé polovině zvěrokruhu větší aktivitou, činorodostí, orientací na pracovní záležitosti a upřednostňováním rozumu před pocity. Jejich protipólem je šest „ženských“ znamení: Býk, Rak, Panna, Štír, Kozoroh a Ryby. Tato znamení jsou spíš pasivnější a méně průbojné povahy, orientují se na vytváření domova a zázemí a v jejich uvažování dostávají důležité místo city a emoce.
Tyto vlastnosti jsou pro představitele jednotlivých znamení typické a objevují se u nich ve větší nebo menší míře vždy, bez ohledu na to, jestli se jedná o ženu nebo muže.

Ve východní filozofii se mužská a ženská energie znázorňují v podobě symbolu Jin-Jang. Ženská energie Jin má černou barvu, zatímco mužská Jang má barvu bílou, a společně tvoří jeden celek, nemohly by existovat jedna bez druhé stejně jako den bez noci a noc bez dne. Noc je přitom symbolem ženské energie – v noci spíme, sníme, milujeme se, tedy jsme pasivní a dáváme volný průchod svým citům a pocitům. Naproti tomu světlá část dne souvisí s mužskými energiemi, ve dne pracujeme, jsme aktivní a řídíme se hlavně svým rozumem. Luna je dalším symbolem ženských sil, svítí nám na cestu v noci a ovlivňuje ženy v jejich měsíčním cyklu. Slunce je naproti tomu symbolem mužské energie, dává nám světlo, které nám umožňuje aktivní práci.

V symbolu Jin-Jang si můžete všimnout ještě jednu věc – v bílém políčku se nachází černá tečka a v černém bílá. To znamená, že mužské a ženské energie jsou od sebe natolik neoddělitelné, že v každé z nich se nachází kousek té druhé, stejně jako je v každé ženě větší nebo menší kousek „muže“ a naopak.

Jak využít mužské a ženské energie v magii i v běžném životě

Mužské a ženské energie lze využít v čarování, a to prostřednictvím symbolů a magických pomůcek, které použijete. Každé z nich jsou totiž zasvěceny nejen určitá znamení, ale také některé barvy, tvary, vůně, živly a podobně. Například ženské energií odpovídají oblé tvary a živly země a vody, zatímco mužská energie souvisí s hranatými tvary a živly ohně a vzduchu. Zkušené čarodějky a mágové si díky dobré znalosti této a další podobné symboliky mohou sestavovat vlastní rituály, aniž by se museli při svém čarování omezovat znalostmi z knížek. Jestliže potřebujete ve svém životě podpořit nebo přivolat lásku, ke slovu se dostanou ženské energie, zatímco pro úspěchy v kariéře budete nejspíš vzývat energie mužského principu.

Znalost principů mužských a ženských energii je ovšem užitečná pro každého z nás, i když nečarujeme. Ke šťastnému životu je totiž potřeba, aby byly v naší duši a životě tyto síly v rovnováze. Představte si například, že jste žena narozena ve znamení Lva, což je znamení mužského principu. Život vás však dostal do situace, kdy dlouhodobě věnujete všechen svůj čas péči o rodinu a domácnost, zatímco většina rozhodování je doménou vašeho manžela. Máte všechno, co si jen můžete přát a žijete šťastně, ale přesto vám něco chybí. Ženská energie je ve vašem životě v silné převaze nad mužskou, a vy přitom díky svému znamení potřebujete vyvíjet nějakou aktivitu, věnovat se pracovním záležitostem, něco organizovat a řídit. Znalost těchto souvislostí vám pomůže pochopit, co ve vašem životě chybělo, a změnit to.

Tak co, jak jste na tom s mužskými a ženskými energiemi ve vašem životě?
Uměli byste říct, které v něm převažují?

MOUDRÝ ŘÍDÍ SÁM SVÉ HVĚZDY!
Povím vám, jak od základu změnit váš život k lepšímu! Kontaktujte profesionální astroložku Anabelu! Tel.: 906 707 080

Autor: E.M.A. Europe