Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

EXPO 2020: Dubaj dokončuje největší vyhlídkové kolo, Češi budou servírovat koprovku

30. května 2019 | 14:00

EXPO 2020, které se koná v termínu od 20. října 2020 do 10. dubna 2021 se stane vůbec první světovou výstavou, která se uskuteční v regionu Středního východu, Afriky a jižní Asie. Poprvé je také hostitelem arabská země, konkrétně Dubaj a je jasné, že se tento emirát připravuje vskutku pompézně. S čím do Dubaje jedou Češi a na co se můžeme těšit?

Že se Dubaj usilovně chystá na světovou přehlídku EXPO 2020, je patrné nejen na rozsahu výstavby nových hotelů, ale i na nejrůznějších atrakcích a parcích, které rostou jako houby po dešti. Jejich účel je zřejmý - mají návštěvníky emirátu během jejich pobytu hlavně pobavit.

Oko Dubaje

Jedním z nejsledovanějších projektů právě tohoto typu je výstavba nejvyššího vyhlídkového kola na světě AinDubai (v překladu Oko Dubaje), které již nyní vytváří zajímavé panorama při pohledu z hlavní dubajské pláže JBR. Kolo se totiž nachází na novém umělém ostrově Bluewaters Island, které je přímo proti pláži.

Dubajská vládní stavební společnost MERAAS nyní potvrdila, že kolo stihne zprovoznit do začátku světové výstavy. Atrakce po otevření nabídne výhled na třpytící se krajinu Dubaje z výšky více než 250 metrů, díky čemuž se Oko Dubaje stane nejvyšším vyhlídkovým kolem na světě. Současný držitel tohoto titulu- vyhlídkové kolo High Roller nacházející se v americkém Las Vegas měří totiž "pouhých" 167 metrů a londýnské London Eye 135 metrů.

Český pavilon na EXPO 2020

Češi se na EXPO 2020 chystají s pavilonem podle návrhu mladých českých architektů společnosti Formosa AA s.r.o., kteří zároveň působí jako doktorandi fakulty architektury ČVUT. Technologickým jádrem české expozice bude systém, který vyvíjejí vědci AV ČR a ČVUT a který vyrábí vodu ze vzduchu s využitím solární energie a proměňuje poušť v kvetoucí zahradu.

Expozice bude mít za cíl připomenout, že Česká republika patří mezi lázeňské velmoci a odkazovat na dlouholetou tradici a nabídku lázní Čech a Moravy, které si oblíbilo i mnoho významných osobností jako například T.G.Masaryk, Václav Havel i samotný král Karel IV.

Česká restaurace pak nabídne na EXPO 2020 menu "šité" pro Dubaj, které v sobě spojuje prvky moderní kuchyně vycházející z tradičních českých surovin, ale také současné kulinární trendy i kulturní povahu Spojených arabských emirátů. V nabídce národní restaurace se tak objeví například kachna s chřestem, candát s houbami, nebo kuře plněné zelím s koprovou omáčkou.

„Je pro mě čest zastupovat české kuchaře a představit koncept české restaurace na tak významné události. V Dubaji jsem už několikrát vařil a musím říct, že je to trochu jiné než tady v Evropě. Lidé mají maličko jiné chutě, takže to pro mě bude zároveň velká výzva a předpokládám i mnoho zkušeností do budoucích let. Moc se na ten šrumec těším.“ Uvedl Šéfkuchař Jan Punčochář pro web czexpo.com.

Autor: red
Video se připravuje ...