Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Předvánoční cestování: Spojte nákup dárků s návštěvou evropských metropolí. Poradíme vám, jak sehnat levné letenky

Vánoční trhy s úžasnou atmosférou najdete v každém větším evropském městě.
31. října 2015 | 17:23

Před pár týdny jsem se ještě mohli opalovat u vody, teď je nejvyšší čas začít shánět vánoční dárky. Štědrý den je tu co nevidět. Co takhle ale tentokrát spojit příjemné s užitečným? Vypravte se za dárky do zahraničí a užijte si zároveň neopakovatelnou atmosféru nazdobených měst. Auto tentokrát nechte doma, na trmácení se autobusem zapomeňte! Když budete vědět, jak na to, nakoupíte letenky za hubičku.

Zapomeňte tentokrát na každoroční předvánoční stres a shon a zkuste letos pojmout shánění dárků jinak. Vždyť jednou z největších předností vánočních svátků je nádherná výzdoba řady měst po celém světě. A když se k ní přidají i vánoční trhy, jedná se častokrát o neopakovatelný zážitek.

Tradičními zvyky každoročně žije také spousta evropských měst, kam není problém zavítat. A takový výlet vám nemusí zabrat víc než jeden den. Během něj můžete nejen nakoupit dárky svým blízkým, ale zároveň si i užít neopakovatelnou atmosféru předvánočních metropolí.

Letenky za hubičku

Pokud víte, jak na to, nemusíte se už trmácet hodiny vlakem či autobusem. Za cenu jízdenky, někdy dokonce i levněji, totiž pořídíte i letenku. Cesta vám tak nezabere víc než hodinu či dvě. Letenky za nejnižší ceny jsou obvykle k dostání 4 až 6 týdnů před odletem. Do Londýna, Říma, Milána, Benátek či Bruselu se tak můžete podívat za necelých patnáct stovek. Na to, jak takové letenky sehnat, jsme se zeptali Davida Eiselta, šéfredaktora cestujlevne.com.

...
Autor: shutterstock.com
Před nákupem přemýšlejte

Odhadnout správnou dobu nákupu není vůbec jednoduché. Jak už jsme zmínili, obecně platí, že při cestách po Evropě je ideální doba k nákupu v rozmezí 1 až 2 měsíců před odletem. "Pozor ale na skutečnost, že některé letecké společnosti sledují váš pohyb na jejich stránkách a uměle navyšují cenu. Vymažte si proto před nákupem cookies z prohlížeče, ve kterém je zaznamenáván váš pohyb," varuje Eiselt.

Porovnejte ceny na 1 kliknutí

Určitě už se k vám doneslo, že nejlevnější letenky po Evropě zakoupíte s nízkonákladovými aerolinkami. Abyste je ale získali, je třeba vědět, jak na to. Vzhledem k tomu, že nejlevnější letenky u těchto společností zakoupíte přímo na jejich vlastním webu, vznikly různé portály, které vám umožní porovnat ceny napříč všemi aerolinkami.

"K letence do Londýna nutně nemusíte procházet web Ryanairu, Wizzairu a EasyJetu. Stačí využít jeden z následujících vyhledávačů a po jednom kliknutí mít všechny výsledky. V naší redakci jsme si oblíbili tuzemské projekty airixo.com a azair.cz. Další zdařilé projekty vyhledávající nejen letenky low-cost dopravců jsou skyscanner.cz, rome2rio.com či trochu starší desktopová aplikace azuon.com," dodává Eiselt.

Video se připravuje ...