Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Kam na výlet? S dětmi do Mirakula a na letiště, s kamarádkou na tulipány a s mužem na motoshow

  • Tulipány
    1. dubna 2015 | 06:00

    Velikonoční prázdniny začínají už zítra. Ačkoli se počasí dost pokazilo, náladu si zkazit nenechte. Pořádně se oblečte a vydejte se na výlety, cílů se nabízí dost a dost. Vybírat navíc můžete jak mezi akcemi pod širým nebem, tak mezi těmi, při kterých se můžete hřát u kamen. 

  • Obrovský dřevěný hrad kousek od Prahy

    Autor: mirákulum

    Jeden z největších tuzemských zábavně-naučných areálů, Park Mirakulum, přivítá první letošní návštěvníky již o velikonočním víkendu. Areál, jehož mottem je „10 hektarů zážitků pro celou rodinu“, se nachází ve středočeských Milovicích. Dominantou je obrovský, originálně řešený dřevěný hrad s množstvím skluzavek, visutých mostů, rozhleden a žebříků a podzemním labyrintem. Kromě hradu se děti vyřádí na obřím pískovišti, houpačkách, velkých i malých trampolínách nebo na lanových prolézačkách. Nejmenším návštěvníkům je přizpůsobena samostatná část Země prasátka Pigy.

    Po celé ploše parku stojí dřevěné herní sestavy, které vybízejí k neomezené zábavě a sportování. „Snažíme se myslet na všechny. Od nejmenších po náctileté, včetně jejich rodičů, dam i pánů. Mirakulum je oáza pro celou rodinu,“ říká Jiří Antoš ze společnosti TR Antoš, která stojí za ideou parku. Součástí parku jsou čtyři hektary krásného původního lesa, v němž vznikla naučná stezka. Díky interaktivním prvkům se děti naučí vnímat přírodu, mohou si nově pohrát ve stromovém hřišti, projít se mezi políčky s různými zemědělskými plodinami, nechybí kontaktní minizoo. 

    Více na www.mirkalum.cz

  • Co takhle podívat se na letadla?

    Letiště Václava Havla zažilo nácvik evakuace letadla nesoucího ebolu.
    Autor: David Malík, Mária Rušinová

    Pražské letiště možná nepatří k typickým cílům výletů, ale zdejší příležitostné exkurze jsou skvělé. Pořádají je tu v průběhu roku většinou o víkendech, o velikonočních prázdninách nabízejí více tras i časů. Nutná je rezervace prostřednictvím on-line formuláře. Zhruba dvouhodinové exkurze určené pro dospělé i děti starší čtyř let se konají ode dneška až do neděle, včetně víkendových fotoexkurzí.

    Více informací najdete na webu letiště v sekci o exkurzích.

  • Zámek Buchlovice rozkvete díky spoustě tulipánů

    539298:gallery:true:true

    Máte spíše náladu na něco romantického, klidného, kam vezmete spíše kamarádku než rozjívené děti nebo manžela toužícího po akčních zážitcích? Pak musíte na jižní Moravu na zámek Buchlovice, který bude o Velikonocích patřit řezaným tulipánům, jejichž výstava tu od druhého do osmého dubna probíhá v sala terreně.

    K vidění bude opět na 50 druhů řezaných tulipánů včetně vzácného typu žíhaných Rembrandtových tulipánů. Tulipány budou vyzdobeny i ostatní zámecké interiéry. 

    Užijte si i zdejší francouzskou zahradu pozvolna přecházející v anglický park, a pokud budete chtít něco trochu drsnějšího, popojeďte na nedaleký hrad Buchlov. 

    Více na www.zamek-buchlovice.cz

  • Velikonoční motoshow nebo uhelná off-road jízda?

    Autor: Shutterstock.com

    Pokud vaši rodinu moc neužije na tradice, a naopak máte rádi cokoli, co zavání benzinem nebo naftou, zkuste nedělní akci v severočeském Mostě, kde pořádají tradiční motoshow. Zájemci tu 5. dubna mohou vyzkoušet svůj motocykl na závodní dráze, k vidění budou kaskadéři, k vyzkoušení bude trenažér FreeStyleMotocross. K dispozici budou minibike pro nejmenší, čtyřkolky, motokáry, bugy, dětské dopravní hřiště s BESIP. Akce končí požehnáním nové sezoně v legendárním mosteckém kostele Nanebevzetí Panny Marie. 

    Více informací na webu mosteckého autodromu.

    Na Mostecku pořádají i další akci určenou pro motofanoušky. O velikonoční neděli tu můžete sednout do offroadu a vydat se na projížďku po nečekaně krásné industriální krajině Mostecka. Čekají vás projížďka okolo Mosteckého jezera s pěti zajímavými zastávkami, uhelné velkolomy, vyhlídka na litvínovskou chemičku, protistřepinové kryty z období bombardování, předválečné lehké opevnění, válečný protiletecký kryt ve staré továrně. Auto můžete mít své nebo se svezete s účastníky.

    Více informací na e-mailu martin@offroadsafari.cz 

  • Rytíř Toulovec zve na prohlídku Litomyšle

    542514:gallery:true:true

    Víte, proč se Litomyšli daří nebo jak vznikl název města? To a mnohem víc vám prozradí rytíř Toulovec, který všechny zájemce osobně provede městem. V neděli 5. dubna v 10 dopoledne zahájí turistickou sezonu. Vezme vás nejen ke známým památkám, ale o do sklepení či na věže. 


    Rytíř Toulovec provází denně děti i dospělé renesanční Litomyšlí, přičemž jeho výklad se zaměřuje více na zážitky než na letopočty, a tak výprava po městě rychle utíká. Nechybějí legendy a příběhy slavných osobností – Bedřicha Smetany, Aloise Jiráska, Boženy Němcové, Olbrama Zoubka a dalších. Rytíř navíc vaši pozornost zkouší otázkami a pak správné odpovědi odměňuje zlaťáky. 

    Více na www.rytirlitomysl.cz

  • Tajemná historie Kašperských Hor

    Autor: 2Media

    Skvělým tipem na velikonoční zážitky je městečko Kašperské Hory v podhůří Šumavy, kde zároveň najdete nejvýše položený český královský hrad. Během prodlouženého velikonočního víkendu se zde bude dít mnoho zajímavého, ať už jsou to speciální prohlídky, divadelní představení, koncerty či velikonoční trhy, přičemž zábavu slibují jak dětem, tak dospělým.

    Novinkou je prohlídkový okruh Život na hradě zakončený jedinečnou audiovizuální podívanou, která návštěvníkům zprostředkuje výlet do středověku. Pro děti od 6 do 11 let připravili interaktivní prohlídky nazvané Staň se rytířem, staň se princeznou! 

    Lákadlem by mohlo být i divadelní představení Mastičkář, které se odehraje v sobotu 4. a v neděli 5. dubna od 12, 14 a 15.30 na hradním nádvoří, které se promění ve středověké tržiště. 

    Více na www.kasperk.cz

  • Koňské Velikonoce v krásném koutě severních Čech

    koně a jejich radost
    Autor: Archiv

    Tohle je něco pro milovníky koní. V severočeských Mikulášovicích pořádají velikonoční jízdy zvané Jízdy křižáků či Jízdy kolem osení, které navazují na starou lužickosrbskou tradici. Starý velikonoční zvyk se do současnosti dochoval v německé Lužici a také v Lukavci v českém Slezsku. V neděli 5. dubna po mši v kostele vyrazí průvod, který na různých místech zastavuje, hraje a zpívá. Smysl tradice je rozhlásit světu, že Kristus vstal z mrtvých.  

    Starou lužickosrbskou tradici obnovili ve městě s 2200 obyvateli ve Šluknovském výběžku před třemi lety. Předtím skončila v roce 1939, kdy ji zakázali Němci. Tehdy bylo město pětinásobné a průvod objížděl i okolní statky a žehnal polnostem.

    Více na www.farnostpoustevna.estranky.cz

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...