Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jaderské moře neomývá jen Chorvatsko a Itálii, ale i Slovinsko, Černou Horu a Albánii! Netradiční cíle na Jadranu!

6. srpna 2014 | 06:10

Když se řekne Jadran, vybaví se většině Čechů překrásné chorvatské a italské pláže. Na pobřeží Jaderského moře je ale i několik dalších skvostných míst, která stojí za to objevit.

Hory, jeskyně a termály Slovinska

Slovinsko je pro řadu dovolenkářů jen zemí s drahou dálnicí při cestě do Chorvatska. Turistům má přitom v mnoha ohledech co nabídnout.

Hory

Divoké horské scenerie, bělavé skalnaté štíty a slunné horské louky. Takové jsou Julské Alpy, jejichž centrem je jedna z nejstarších a nejkrásnějších přírodních rezervací Evropy, Triglavský národní park. Turistickým magnetem je i ledovcové údolí Logarská dolina.

Akvaparky

Slovinsko je proslavené i akvaparky s termální vodou. Kupříkladu Terme 3000 poblíž maďarských hranic v obci Moravske Toplice nabídlo jako první na světě tobogan s 360° smyčkou. Známý je i obří akvapark s 12 bazény ve stylu starého Říma Terme Ptuj nedaleko Mariboru.

Jeskyně

Škocjanské jeskyně jsou pro svou neopakovatelnou krásu na seznamu světového dědictví UNESCO. Turisty z celého světa lákají i jeskyně Postojna jama a Križna jama.

Moře

Slovinské pobřeží měří něco málo přes 46 kilometrů. Přesto na něm najdete přírodní rezervace, písečné pláže a hotely v okolí městeček Ankaran a Portorož i tři malebné středověké přístavy Koper, Piran a Izola.

Jezero Bled

Ledovcové jezero Bled s ostrovním kostelíkem a působivě umístěným hradem obklopené vysokými horskými štíty je jedno z nejkrásnějších míst Slovinska.

 

Jadranské fjordy v Černé Hoře

Černohorské pobřeží má téměř 300 kilometrů. Je častým cílem
výletů turitů ze sousedního Chorvatska.

Kotorský záliv

Je největším a nejkrásnějším zálivem Jadranu, který si svou krásou nezadá ani s proslavenými norskými fjordy. Jen koupání je v něm o poznání teplejší. Samotné město Kotor je pak kvůli zachovalému starověkému rázu stejně jako zátoka zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.

Budva, Bečiči a Sveti Stefan

Starý fénický přístav se dochoval do dnešní doby v podobě uzavřené opevněné citadely na mořském břehu. Kromě spletitých uliček plných historických památek, kavárniček a hotelů ve městě můžete narazit i na řadu pláží. V létě je město dějištěm několika velkých hudebních festivalů. Nejkrásnější pláže najdete v 4 kilometry vzdáleném rybářském městečku Bečiči. Oblíbeným cílem turistů je i ostrovní rybářské městečko Sveti Stefan.

Neobjevené pláže Albánie

Má přes 360 kilometrů pobřeží a velkou část z něj tvoří písčité pláže. Navíc turisticky nepříliš objevené, takže si na nich můžete užít i soukromí a za místní služby moc neutratíte. Vlora, Drač, Dhermi, Himara nebo Saranda. To jsou turistické destinace s krásnými plážemi a moderními hotely, které na přívaly turistů teprve čekají. Přitom se místní pobřeží dá přirovnat k Řecku, se kterým Albánie sousedí.

Turisté jsou v Albánii v bezpečí

Podle ministerstva zahraničí se v posledních 10 letech bezpečnostní situace výrazně zlepšila a v současnosti je na evropské úrovni. Velká města a hlavní trasy spojující zemi s Černou Horou, Kosovem, Makedonií a Řeckem jsou bezpečné, a to i v noci. Nedoporučuje se však nocování na parkovištích a ve stanech mimo kempy.

Autor: Adam Jaroš
Video se připravuje ...